• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Blij Suikervrij

Suikervrije recepten, mindset programma's en meer!

  • Home
  • Recepten
    • Recepten Index
    • Vegan
    • Ontbijten
    • Tussendoortjes
    • Brood & Crackers
    • Lunchen
    • Salades
    • Soepen
    • Hoofdgerechten
    • Drinken
    • Baby & Peuter
    • Desserts
  • Shop
  • Over mij
  • Gratis
  • Blij Dieetvrij

Suikervrije Frambozentaart van Noten en Dadels

16 april 2016

Suikervrije Frambozentaart van Noten & Dadels

Raw vegan. Oftewel, alleen maar puur natuur. En dat verwerkt tot een prachtige roze suikervrije frambozentaart! Dat betekent niet dat je deze feest-taart in één keer moet eten. Sterker nog, ik zou onder de indruk zijn als dat je lukt. Deze “vegan cheesecake” is namelijk gemaakt met flink wat noten. Paranoten en cashewnoten, in dit geval. Een klein stukje van de frambozentaart vult dus al behoorlijk goed! Maar een stukje per dag, dat mag dan weer wel… Yes! Een handje noten per dag, was het toch?

Voor de choco-liefhebbers zit er een hintje van cacao in de bodem verwerkt, en die combineert erg goed met het roze fruit. Het is een bijzondere frambozentaart: geen bloem, boter, bergen suiker of ehm… kaas. Hij smaakt dus misschien ook anders dan je zou verwachten. Maar zo ontzettend smakelijk! Het is een taart die je trouwens ontzettend lang in de vriezer kunt bewaren, en dus onverwacht aan je visite kunt serveren. Het enige wat je hoeft te doen, is de taart zo’n 30 minuten voor het serveren uit de vriezer te halen. De taart wordt dan zacht van structuur, wat een bijna echt “cheesecake” idee creëert.

Meer feestelijke inspiratie vind je hier. Zoals deze lekkere raw vegan limoentaart!

Suikervrije Frambozentaart van Noten & Dadels

Suikervrije Frambozentaart van Noten & Dadels

voor de bodem

  • 150 gram paranoten
  • 90 gram kokosschaafsel
  • 1 eetlepel (rauwe) cacao
  • 10 verse dadels

voor de vulling

  • 180 gram bevroren frambozen
  • 180 gram cashewnoten
  • 2 eetlepels kokosolie
  • twee theelepels vanille extract
  • sap van een halve citroen
  • 8 verse dadels
  • 50 ml water

optioneel, ter garnering

  • frambozen, pecannoten en verse munt

Mix alle ingrediënten van de bodem in een sterke keukenmachine tot het mengsel goed is fijngemalen en een beetje aan elkaar plakt. Als het nog niet goed plakt, kun je een klein scheutje water toevoegen. Druk het mengsel dan op de bodem van een springvorm (ongeveer 20 cm) en zet deze vast kort in de vriezer om op te stijven.

Maak ondertussen de vulling. Begin met het mengen van de frambozen, dadels en vanille. Als dit goed gemixt is, schep het dan even in een diep bordje en zet het opzij.

Dan maken we cashew cream, door de cashewnoten te mengen met kokosolie, citroensap en water. Hier moet je even geduld voor hebben. Laat de machine goed draaien, en ga door totdat je geen kleine stukjes noot meer ziet. Soms moet je de machine dus even stil zetten om de inhoud weer goed op de messen te scheppen. Als het een goede gladde substantie heeft, is de cashew cream klaar. Meng dan beetje bij beetje het frambozen mengsel er doorheen tot het goed is gemixt.

Schep het frambozen & cashew mengsel op de bodem en smeer goed egaal uit met een spatel. Dek de springvorm dan af en zet deze in de vriezer voor minimaal 4 uur. Of, nog beter, gedurende een nachtje.

Haal deze suikervrije frambozentaart 30 minuten voor het serveren uit de vriezer. Met een flink scherp mes kun je de benodigde puntjes snijden, zet de rest van de taart vooral weer terug in de vriezer. Laat de taartpuntjes even opwarmen, en enjoy!

Heb jij hem al geprobeerd? En? Hier vind je meer van dit soort lekkere taartjes!

Share on facebook
Facebook
0
Share on pinterest
Pinterest
0
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

Gerelateerde berichten

Raw vegan aardbeien & chocoladetaartjesRaw vegan aardbeien & chocoladetaartjes Frisse Limoen Taart, Raw VeganFrisse Limoen Taart Gezonde Appel Kruimel Taart van HavermoutGezonde Appel Kruimel Taart van Havermout Vegan Chocolade & Bosbessen CheesecakeVegan Chocolade & Bosbessen Cheesecake

Categorie: Desserts, Feestinspiratie, Vegan Tags: cacao, cashewnoten, citroen, dadels, frambozen, frambozentaart, kokosolie, kokosschaafsel, paranoten, suikervrije frambozentaart, vanille, vegan

Vorig bericht: « Volkoren Couscous Salade met Kurkuma Tofu
Volgend bericht: Suikervrije Makreelsalade »

Lees Interacties

Bestel jouw journal!

Reacties

  1. Suzanne zegt

    16 april 2016 om 8:55 pm

    Klinkt goed. Al eerder dit idee taart gemaakt met geweekte cashew noten en mango maar dan blijft het een beetje korrilig. Misschien is dat met dze werkwijze op te lossen. En zal het met bevroren aardbeien ook goed gaan, die smaak word meer gewaardeert hier in huis.

    • Saskia zegt

      16 april 2016 om 9:02 pm

      Hallo Suzanne, ik denk dat het weken van de noten er juist voor zorgt dat mogelijke korreligheid wordt voorkomen. Het recept vraagt een krachtige keukenmachine, en vooral veel geduld. Het duurt echt wel even voor de cashews volledig smeuïg gemalen zijn! Met aardbeien moet het ook lukken. Deze zijn mogelijk wel iets harder, dus heel even laten ontdooien (als ze bevroren zijn) is wel slim! Ik ben benieuwd hoe het jullie gaat smaken!

      • Yvonne zegt

        19 april 2016 om 7:01 am

        Je moet de noten dus eerst weken?

        • Saskia zegt

          20 april 2016 om 10:05 am

          Nee, niet per se, ik heb daar zelf het geduld meestal niet voor. Als je de noten lang genoeg op hoge snelheid laat draaien in de keukenmachine worden ze ook vrij glad. Je kunt het weken wel doen, als je tijd over hebt. Als je besluit eerst te weken, kun je het water weglaten uit het recept.

          • Yvonne zegt

            30 april 2016 om 8:38 am

            Dank je wel

  2. Kristel zegt

    21 mei 2016 om 8:57 am

    Welke keukenmachine heb jij? Wil er een aanschaffen dus ben nieuwsgierig… Groetjes Kristel

    • Saskia zegt

      22 mei 2016 om 7:38 pm

      Hallo Kristel, ik gebruik zelf een Philips. Best een goed ding, hij gaat al jaren mee. Die van mij bevat ook een blender en juicer opzetstuk. Alles-in-1 dus. Is geld geen optie, zou ik denk ik een Magimix kiezen! 😉

  3. Willianne zegt

    2 juli 2016 om 8:32 pm

    Heb je toevallig ook nog ergens een chocolade taart recept liggen 😉

    • Saskia zegt

      3 juli 2016 om 12:41 pm

      Hahaha, ik zal er eens over na gaan denken! 😉

      • Willianne zegt

        3 juli 2016 om 5:10 pm

        Dat zou tof zijn 😀

  4. Bo zegt

    2 juni 2017 om 5:16 pm

    Dit is echt het allerlekkerste gezonde dessert dat ik ooit gemaakt/gegeten heb! Verslavend! Straks maak ik het een keer met aardbeien.

    • Saskia zegt

      6 juni 2017 om 9:02 am

      Yay, leuk om te horen, Bo! 🙂

  5. Lidia zegt

    24 juli 2017 om 8:46 am

    Saskia,
    Is het mogelijk om de noten te vervangen ? Ik denk dan aan amandelen en hazelnoten.

    • Saskia zegt

      24 juli 2017 om 8:54 am

      Hallo Lidia, de paranoten uit de bodem wel. Voor de vulling heb je echt cashews nodig. 🙂

  6. Laura zegt

    31 juli 2017 om 2:10 pm

    Hallo! Zou je de Kokosschaafsel kunnen vervangen door b.v cacaonibs of iets anders.
    Ik hou absoluut niet van kokos.

    • Saskia zegt

      31 juli 2017 om 4:36 pm

      Hallo Laura, ja hoor, je kunt het kokosschaafsel vervangen. Ik zou dit niet met cacaonibs doen, maar eerder met havermout of andere flakes.vlokken. Iets wat een beetje een koekbodem geeft. 🙂

  7. Anna zegt

    11 januari 2018 om 9:50 am

    Hallo Saskia,
    Ik heb de taart gemaakt en hij smaakte heerlijk.
    Echter schrijf je dat de taart suikervrij is. Dit is helaas niet waar. suiker bestaat namelijk uit glucose en fructose. dadels bestaan ook uit een minimaal percentage water, en voor de rest ook alleen maar uit glucose en fructose. dus je suiker voeg je toe via de dadels. Ook geld dit voor de “gezonde/natuurlijke” suikers zoals honing, agave siroop, ahorn siroop etc. deze bestaan allemaal uit glucose en fructose, dus het is allemaal gewoon suiker.

    • Saskia zegt

      11 januari 2018 om 10:00 am

      Dat klopt, Anna. Maar helemaal suikervrij eten kan ook niet. Ook appels, en zelfs spinazie en walnoten bevatten namelijk van nature aanwezige suikers. Suikervrij betekent voor mij voornamelijk dat je geen toegevoegde suikers gebruikt, maar het zoet dat van nature in fruit en/of gedroogd fruit (of andere gezonde producten!) aanwezig is. 😉 Hier lees je meer over dadels.

  8. Judith zegt

    12 januari 2018 om 6:55 pm

    Super mooie taart en ook nog heerlijk!
    Ik wil ‘m graag een volgende keer met minder dadels maken, deze deels vervangen..

    Waardoor zou je een gedeelte vd dadels kunnen vervangen?
    Voor mij is het niet erg als de taart iets minder zoet wordt qua smaak

    • Saskia zegt

      13 januari 2018 om 2:56 pm

      Ha Judith! Je zou de dadels uit de bodem sowieso kunnen vervangen door een beetje kokosolie. Dan `kleeft` deze wel goed, maar is hij minder zoet. In de vulling kun je ze gewoon verminderen of vervangen door ander gedroogd fruit naar smaak!

  9. Yvonne zegt

    1 juli 2018 om 7:32 am

    Heerlijk recept! Dank je wel 🙂

    • Saskia zegt

      2 juli 2018 om 8:25 am

      Geen dank, Yvonne! 🙂 Goed om te horen!

  10. Corine zegt

    15 september 2018 om 8:02 pm

    Welke grootte springvorm heb je gebruikt bij de genoemde hoeveelheden ingedrienten? Zo’n zin om deze taart te gaan maken en vooral proeven!

    • Saskia zegt

      17 september 2018 om 9:57 am

      Eentje van 17 cm in diameter!

Primaire Sidebar

Saskia

Saskia van Blij Suikervrij, een vrolijke foodblog over gezond eten zonder geraffineerde suiker. Bomvol suikervrije recepten
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Hi!

Ik ben Saskia. Sociaal psycholoog, ex-kookboekauteur, online trainer & coach. Ik help zelfbewuste vrouwen via Blij Dieetvrij breken met eetbuien en emotie eten, zodat ze zich vrij voelen van obsessieve gedachten rondom eten, en aandacht kunnen besteden aan datgene waar ze écht gelukkig van worden in hun leven. Want zelf eet ik al jaren niet meer suikervrij, met een hele goede reden… Lees verder

Thuiskomen in jouw lijf

Mijn hardcover kookboek Zoet!

Bestel het kookboek van Blij Suikervrij hier!

Copyright © 2023 · Blijsuikervrij.nl ·

  • Betaalmethoden
  • Privacy Policy
  • Algemene voorwaarden
  • Disclaimer
  • Contact