Raw vegan. Oftewel, alleen maar puur natuur. En dat verwerkt tot een prachtige roze suikervrije frambozentaart! Dat betekent niet dat je deze feest-taart in één keer moet eten. Sterker nog, ik zou onder de indruk zijn als dat je lukt. Deze “vegan cheesecake” is namelijk gemaakt met flink wat noten. Paranoten en cashewnoten, in dit geval. Een klein stukje van de frambozentaart vult dus al behoorlijk goed! Maar een stukje per dag, dat mag dan weer wel… Yes! Een handje noten per dag, was het toch?
Voor de choco-liefhebbers zit er een hintje van cacao in de bodem verwerkt, en die combineert erg goed met het roze fruit. Het is een bijzondere frambozentaart: geen bloem, boter, bergen suiker of ehm… kaas. Hij smaakt dus misschien ook anders dan je zou verwachten. Maar zo ontzettend smakelijk! Het is een taart die je trouwens ontzettend lang in de vriezer kunt bewaren, en dus onverwacht aan je visite kunt serveren. Het enige wat je hoeft te doen, is de taart zo’n 30 minuten voor het serveren uit de vriezer te halen. De taart wordt dan zacht van structuur, wat een bijna echt “cheesecake” idee creëert.
Meer feestelijke inspiratie vind je hier. Zoals deze lekkere raw vegan limoentaart!
Suikervrije Frambozentaart van Noten & Dadels
voor de bodem
- 150 gram paranoten
- 90 gram kokosschaafsel
- 1 eetlepel (rauwe) cacao
- 10 verse dadels
voor de vulling
- 180 gram bevroren frambozen
- 180 gram cashewnoten
- 2 eetlepels kokosolie
- twee theelepels vanille extract
- sap van een halve citroen
- 8 verse dadels
- 50 ml water
optioneel, ter garnering
- frambozen, pecannoten en verse munt
Mix alle ingrediënten van de bodem in een sterke keukenmachine tot het mengsel goed is fijngemalen en een beetje aan elkaar plakt. Als het nog niet goed plakt, kun je een klein scheutje water toevoegen. Druk het mengsel dan op de bodem van een springvorm (ongeveer 20 cm) en zet deze vast kort in de vriezer om op te stijven.
Maak ondertussen de vulling. Begin met het mengen van de frambozen, dadels en vanille. Als dit goed gemixt is, schep het dan even in een diep bordje en zet het opzij.
Dan maken we cashew cream, door de cashewnoten te mengen met kokosolie, citroensap en water. Hier moet je even geduld voor hebben. Laat de machine goed draaien, en ga door totdat je geen kleine stukjes noot meer ziet. Soms moet je de machine dus even stil zetten om de inhoud weer goed op de messen te scheppen. Als het een goede gladde substantie heeft, is de cashew cream klaar. Meng dan beetje bij beetje het frambozen mengsel er doorheen tot het goed is gemixt.
Schep het frambozen & cashew mengsel op de bodem en smeer goed egaal uit met een spatel. Dek de springvorm dan af en zet deze in de vriezer voor minimaal 4 uur. Of, nog beter, gedurende een nachtje.
Haal deze suikervrije frambozentaart 30 minuten voor het serveren uit de vriezer. Met een flink scherp mes kun je de benodigde puntjes snijden, zet de rest van de taart vooral weer terug in de vriezer. Laat de taartpuntjes even opwarmen, en enjoy!
Heb jij hem al geprobeerd? En? Hier vind je meer van dit soort lekkere taartjes!
Klinkt goed. Al eerder dit idee taart gemaakt met geweekte cashew noten en mango maar dan blijft het een beetje korrilig. Misschien is dat met dze werkwijze op te lossen. En zal het met bevroren aardbeien ook goed gaan, die smaak word meer gewaardeert hier in huis.
Hallo Suzanne, ik denk dat het weken van de noten er juist voor zorgt dat mogelijke korreligheid wordt voorkomen. Het recept vraagt een krachtige keukenmachine, en vooral veel geduld. Het duurt echt wel even voor de cashews volledig smeuïg gemalen zijn! Met aardbeien moet het ook lukken. Deze zijn mogelijk wel iets harder, dus heel even laten ontdooien (als ze bevroren zijn) is wel slim! Ik ben benieuwd hoe het jullie gaat smaken!
Je moet de noten dus eerst weken?
Nee, niet per se, ik heb daar zelf het geduld meestal niet voor. Als je de noten lang genoeg op hoge snelheid laat draaien in de keukenmachine worden ze ook vrij glad. Je kunt het weken wel doen, als je tijd over hebt. Als je besluit eerst te weken, kun je het water weglaten uit het recept.
Dank je wel
Welke keukenmachine heb jij? Wil er een aanschaffen dus ben nieuwsgierig… Groetjes Kristel
Hallo Kristel, ik gebruik zelf een Philips. Best een goed ding, hij gaat al jaren mee. Die van mij bevat ook een blender en juicer opzetstuk. Alles-in-1 dus. Is geld geen optie, zou ik denk ik een Magimix kiezen! 😉
Heb je toevallig ook nog ergens een chocolade taart recept liggen 😉
Hahaha, ik zal er eens over na gaan denken! 😉
Dat zou tof zijn 😀
Dit is echt het allerlekkerste gezonde dessert dat ik ooit gemaakt/gegeten heb! Verslavend! Straks maak ik het een keer met aardbeien.
Yay, leuk om te horen, Bo! 🙂
Saskia,
Is het mogelijk om de noten te vervangen ? Ik denk dan aan amandelen en hazelnoten.
Hallo Lidia, de paranoten uit de bodem wel. Voor de vulling heb je echt cashews nodig. 🙂
Hallo! Zou je de Kokosschaafsel kunnen vervangen door b.v cacaonibs of iets anders.
Ik hou absoluut niet van kokos.
Hallo Laura, ja hoor, je kunt het kokosschaafsel vervangen. Ik zou dit niet met cacaonibs doen, maar eerder met havermout of andere flakes.vlokken. Iets wat een beetje een koekbodem geeft. 🙂
Hallo Saskia,
Ik heb de taart gemaakt en hij smaakte heerlijk.
Echter schrijf je dat de taart suikervrij is. Dit is helaas niet waar. suiker bestaat namelijk uit glucose en fructose. dadels bestaan ook uit een minimaal percentage water, en voor de rest ook alleen maar uit glucose en fructose. dus je suiker voeg je toe via de dadels. Ook geld dit voor de “gezonde/natuurlijke” suikers zoals honing, agave siroop, ahorn siroop etc. deze bestaan allemaal uit glucose en fructose, dus het is allemaal gewoon suiker.
Dat klopt, Anna. Maar helemaal suikervrij eten kan ook niet. Ook appels, en zelfs spinazie en walnoten bevatten namelijk van nature aanwezige suikers. Suikervrij betekent voor mij voornamelijk dat je geen toegevoegde suikers gebruikt, maar het zoet dat van nature in fruit en/of gedroogd fruit (of andere gezonde producten!) aanwezig is. 😉 Hier lees je meer over dadels.
Super mooie taart en ook nog heerlijk!
Ik wil ‘m graag een volgende keer met minder dadels maken, deze deels vervangen..
Waardoor zou je een gedeelte vd dadels kunnen vervangen?
Voor mij is het niet erg als de taart iets minder zoet wordt qua smaak
Ha Judith! Je zou de dadels uit de bodem sowieso kunnen vervangen door een beetje kokosolie. Dan `kleeft` deze wel goed, maar is hij minder zoet. In de vulling kun je ze gewoon verminderen of vervangen door ander gedroogd fruit naar smaak!
Heerlijk recept! Dank je wel 🙂
Geen dank, Yvonne! 🙂 Goed om te horen!
Welke grootte springvorm heb je gebruikt bij de genoemde hoeveelheden ingedrienten? Zo’n zin om deze taart te gaan maken en vooral proeven!
Eentje van 17 cm in diameter!