Na het succes van de kruidnootjes gezoet met dadels, kon ik niet lang op mijn vingers blijven zitten. Er moest ook een variant gevulde speculaas gemaakt worden en nog voor de pakjesavond, uiteraard! Dat was eigenlijk best simpel. Ik gebruikte uiteraard enkel volkoren meel en maakte de vulling van amandelmeel. Deze gevulde speculaas van speltmeel en dadels is een bonk vol lekkers geworden! Zoals jullie van mij gewend zijn, zijn er geen geraffineerde suikers toegevoegd.
Als we vroeger met familie samen kwamen voor Sinterklaas, kon ik trouwens me echt niet inhouden. Ik snoepte me ongans aan sinter-snoepgoed. Nu heb ik ontdekt dat dat vooral komt, omdat ik mezelf rondom dat snoepgoed juist erg veel restricties oplegde!
Die snoepbuien werden juist veroorzaakt door mijn “gezonde voornemens”. Sindsdien eet ik dus ook gewoon thuis weleens wat chocolade kruidnootjes, of ander lekkers, rondom de Sinterklaas.
Maar ook deze zelfgebakken lekkernij maakt mij nog steeds erg blij! Let’s bake & enjoy!
Suikervrije Gevulde Speculaas van Speltmeel & Dadels
voor een kleine ovenschaal
- 100 gram amandelmeel
- 150 gram verse dadels
- (optioneel 1/2 theelepel amandel-extract)
- 250 gram volkoren speltmeel
- 100 gram kokosolie of roomboter
- 2 eieren
- 3 eetlepels speculaaskruiden
- een snuf zout
- een handje amandelschaafsel
Maak de vulling door in de keukenmachine 100 gram dadels te vermalen met 100 gram amandelmeel. Kneed dit tot een bal en leg deze even verpakt in de koeling.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Splits 1 ei. Meng dan in de keukenmachine het speltmeel met de 50 gram overgebleven dadels, 1 ei én 1 eiwit (je houdt dus het eigeel van 1 ei achter de hand), de kokosolie, speculaaskruiden en het snufje zout.
Maak twee ballen van dit mengsel, en rol ze uit met een deegroller, zodat ze in de ovenschaal passen. Gebruik eventueel wat extra speltmeel op de deegroller, als het deeg wat blijft blakken. Leg dan één laag in de schaal (je kunt het nog een beetje vormen met je vingers tot het goed de bodem bedekt, en verdeel dan de amandelvulling erover. Ook hiervoor geldt dat je gewoon je handen kan gebruiken om het in alle hoeken de drukken. Leg dan de laatste laag deeg eroverheen en druk weer aan.
Klop het eigeel los en smeer dit met een kwastje over de bovenkant van het deeg. Strooi een handje amandelschaafsel eroverheen. Plaats de ovenschaal dan in de oven en bak de gevulde speculaas van speltmeel in ongeveer 30 minuten goudbruin.
Wie ga jij verassen met deze zelfgebakken lekkernij? Het huis gaat ook zo heerlijk geuren naar speculaas als je deze uit de oven haalt.
Kan in dit gerecht het ei vervangen worden door banaan? En wat zou een vervanger zijn voor het ei bovenop?
Hallo Elisha, ik heb dit recept nog niet zonder ei geprobeerd. Je zou inderdaad in theorie een banaan moeten kunnen gebruiken op de plaats van het ei. Het ei bovenop kun je gewoon weglaten, dat is puur voor de mooie glans. 😉
Beste Saskia,
Wat een heerlijk recept. Ik heb het gevulde speculaas van de week gemaakt, maar het is vrij droog uit de oven gekomen. Heb jij misschien tips hoe ik dit kan verbeteren?
Alvast bedankt voor je reactie.
Mogelijk helpt het om de dadels even te weken van te voren? Ik weet niet hoe sappig ze waren? Maar het kan uiteindelijk aan meerdere zaken liggen. De ene oven is de andere ook niet, dus mogelijk had je de gevulde speculaas iets korter in de oven kunnen zetten? Of je eieren waren net iets kleiner? Het is helaas lastig om dat van een afstandje te bepalen. 😉
Saskia,
Is het mogelijk het ei te vervangen door chai zaad of lijnzaad?
En het speltmeel door havermoutmeel?
Ja hoor, ik denk het wel! Geen garanties, uiteraard, want ik heb het met dit recept nog niet geprobeerd. 😉
Leuk recept! Mijn collega’s en ikzelf hebben gesmuld 🙂