Gewoon een warm zoet brood, vers uit de oven… Dat misstaat nooit op de Paastafel. Daarom maakte ik voor jullie een lekkere suikervrije paasstol, zoals jullie dat van mij gewend zijn: enkel en alleen gezoet met gedroogd fruit. Hij heeft zelfs een lekkere spijsvulling. Ik vind het altijd heerlijk om deze met een mesje over de rest van het brood te smeren. Hoe eten jullie het liefst het zachte spijs uit de stol?
Sommige mensen houden helemaal niet van de spijsvulling en halen het er uit. Dat vind ik altijd zo zonde! Maar ik weet ook dat juist die zoete vulling normaliter niet erg goed voor je is. Ik maakte hem daarom van dadels, eigenlijk precies op de manier zoals ik dat deed bij de gevulde speculaas voor Sinterklaas. Dadels zitten wel vol fruitsuiker, maar zijn ook gewoon nog redelijk goed voor je, met al hun vezels en mineralen.ย Lees vooral hier verder over dadels… of: scroll meteen verder naar dit lekkere recept.
En als ik jullie niet meer spreek: Fijne Paasdagen allemaal!
Suikervrije paasstol met spijs, gezoet met gedroogd fruit
voor een klein cakeblik
- 100 gram amandelmeel
- 100 gram volkoren speltmeel
- 250 gram Griekse yoghurt (volvet), of 240 gram ongezoete sojayoghurt
- 2 eieren
- 75 gram rozijnen
- 25 gram moerbeien (of stukjes gedroogde abrikoos)
- 50 gram walnoten
- rasp van 1/2 citroen
- 1 theelepel kaneel
- 2 theelepels wijnsteenbakpoeder
- flinke snuf zout
voor het spijs
- 75 gram amandelmeel
- 75 gram dadels
- scheutje plantaardige melk
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Maak de spijs door het amandelmeel in een keukenmachine te mengen met de dadels. Als de dadels wat droog zijn zal het mengsel zich niet meteen tot een plakkerige bal vormen. Voeg dan een klein scheutje plantaardige melk toe totdat je een mooie egale bal spijs krijgt. Dek het spijs even af, en plaats het in de koelkast.
Klop in een kom de eieren los samen met de Griekse yoghurt. Voeg dan het speltmeel, amandelmeel, de kaneel, wijnsteenbakpoeder, zout, citroenrasp, moerbeien en rozijnen toe en roer het geheel goed door elkaar. Had de walnoten fijn en voeg deze als laatste toe aan het beslag.
Bekleed een cakevorm met bakpapier, of vet deze goed in. Schep een derde van het beslag in de cakevorm. Vorm dan van de bal spijs een lange strook die precies in de cakevorm past en plaats deze op het beslag. Schep dan de rest van het beslag op het spijs en verdeel het mengsel goed. Garneer de paasstol naar wens nog met wat spelt- of havervlokken
Bak de stol dan af in de voorverwarmde oven gedurende 30-35 minuten en laat hem even kort afkoelen voor je deze aansnijdt.
Geniet ervan! Ik ben benieuwd of deze suikervrije paasstol ook bij jouw vrienden en familie in de smaak valt. Laat je het me weten?
Liefs, Saskia
Ik heb hem nu in de oven staan ben heel benieuwd
Vanmiddag gemaakt, super lekker! Zeker voor herhaling vatbaar
Fijn, Larissa! Misschien ook als kerststol? ๐ Haha. Even wachten nog!
Echt een heerlijke paasstol. Heb natuurlijk al een plakje gesnoept. Morgen op tafel bij de paasbrunch. Hoop dat het bij de rest ook zo in de snaak valt. Ik ben ik elk geval blij. Super bedankt voor dit recept!
Geen dank, leuk om te horen, Mara! ๐
Net gemaakt voor de lunch, heerlijk! Ik vond ‘m goed gelukt. Man heeft er ook goed van gegeten. Peuter gaf de voorkeur aan wat anders lekkers ๐
Hoe lang kan ik de paasstol bewaren?
Een paar dagen (3 a 4) goed verpakt in de koelkast!
Kan ik ook baking soda gebruiken ipv wijnsteenpoeder?
De rest heb ik allemaal in huis en dan kan ik gelijk beginnen.
Kan het ook met boekweitmeel?
Dat kun je proberen! Ik heb het niet eerder zo gemaakt. ๐