Gebruik jij al lupinemeel? Nee? Ik neem het je niet kwalijk, hoor. Maar wist je dat lupinemeel, net als amandelmeel, van nature koolhydraatarm is? Het is daarnaast ook nog eens ontzettend rijk aan eiwitten (30-40%) en bevat alle essentiële aminozuren die ons lichaam nodig heeft. Ik probeerde het eens uit, en maakte een kleurrijke worteltaart van lupinemeel.
Overigens is deze worteltaart uiteindelijk niet bepaald koolhydraatarm geworden, want ik voegde wel flink wat dadels toe om de taart te zoeten. Wat me opviel bij het gebruiken van lupinemeel is dat het, net zoals de meeste baksels van amandelmeel, vrij compact blijft bij het bakken. Het is dus een stevige cake. Vaak wordt daarom ook aangeraden om slechts een gedeelte van het meel in een recept te vervangen voor lupinemeel.
Lupinemeel is overigens wel een stuk goedkoper dan amandelmeel. Dat is mooi meegenomen! Wil je verder lezen over lupinemeel? Lees dan ook eens deze blog van Rineke Dijkinga.
Worteltaart van Lupinemeel
voor een bakvorm van 18 cm
- 100 gram lupinemeel
- 80 gram amandelmeel
- 80 gram geraspte wortel
- 130 gram Medjool dadels, ontpit
- 4 eieren
- 70 gram gesmolten kokosolie (of roomboter)
- een handje pecannoten
- 1 theelepel kaneel
- 1 eetlepel wijnsteenbakpoeder
- snuf zout
Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng in een keukenmachine de eieren, kokosolie en dadels tot een glad mengsel. Meng in een kom de meel, wortel, kaneel, wijnsteenbakpoeder en zout. Voeg ook een handje fijngehakte pecannoten toe.
Meng dan de droge ingrediënten met de natte ingrediënten. Vet een bakvorm in met kokosolie en schep het mengsel erin. Bak de worteltaart af in 25-30 minuten.
Voor de cashewnoten-topping
Week 70 gram cashewnoten in een bakje water (gedurende minimaal 2 uur). Maal ze fijn met een blender of keukenmachine. Voeg een klein scheutje amandelmelk toe om deze iets vloeibaarder te maken, en een theelepel yacon siroop om te zoeten. Smeer deze op de taart als deze is afgekoeld en versier optioneel met wat geraspte wortel.
Please note: De taart is uiteraard helemaal vrij van geraffineerde suikers, maar bevat wel suikers die van nature aanwezig zijn in de dadels. (Eet hem dus niet in één keer op!)
Eet smakelijk!