Een twix taart? Ja, je hoort het goed! Dit taartje is geïnspireerd op de goede oude twix reep. Uiteraard maakte ik hem zonder alle fabriekssuikers, en vrij van rommel. De bodem is daarnaast ook nog eens gevuld met bonen, witte bonen om precies te zijn. Dat maakt dat dit taartje je ook goed voed, en niet alleen maar je buik vult. En daar hou ik wel van!
In aanloop naar de verjaardag van mijn man maakte ik een aantal lekkere baksels, en dit was er eentje van. Deze taart heeft mijn zoontje voor een deel opgepeuzeld al voor de verjaardag begon… Want ja, laat een drie jaar oude peuter een topping van zelfgemaakte chocolade zien, en dan hoor je een licht smekend ” dat lust ik wel, mama…”? Daarnaast wilde ik zelf een stukje proeven en uiteraard op de foto te zetten. Vooruit, de rest mocht mijn man meenemen naar zijn werk om te delen zijn collega’s. (Gelukkig is heeft hij een eigen bedrijf en slechts een paar gezellige collega’s in dienst… en was er dus nog net genoeg van de twix taart over!)
Twix Taart met een Bodem van Witte Bonen
voor 8-10 personen, springvorm van 18 cm
voor de bodem
- 250 g witte bonen, voorgekookt (uit glazen pot)
- 50 g havermout
- 75 g verse dadels
- 1 tl pure pindakaas
voor de karamellaag
- 100 g verse dadels
- 1 tl vanillepoeder
- snufje Himalaya zout
- 1 tl pure pindakaas
- 2 el plantaardige melk
voor de chocolade-topping
- 80 ml kokosolie
- 2 el yaconsiroop (of vervang door ahornsiroop)
- 35 g rauwe cacaopoeder
Instructies
- Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier.
- Week de dadels even kort in warm water, ontpit ze, en meng ze met de overige ingrediënten voor de bodem in een keukenmachine tot een egale massa. Druk dit mengsel op de bodem van de springvorm en zet even in de vriezer.
- Maak ondertussen de karamellaag. Meng de dadels met de overige ingrediënten voor de karamel in de keukenmachine tot een gladde massa. Voeg indien nodig wat extra melk toe, totdat het een dikke maar gladde pasta is. Verspreid de karamel met een spatel over de bodem en zet de springvorm minimaal een uur in de vriezer.
- Maak dan de chocoladelaag. Smelt de kokosolie au-bain marie in een kommetje boven een pannetje kokend water. Roer met een garde of vork de yaconsiroop en cacaopoeder erdoor. Als alles goed is opgelost kun je deze chocoladesaus over de karamellaag gieten. Verdeel hem meteen goed over de bovenkant, voordat hij te stevig is om te verspreiden. Laat even kort hard worden.
- Je kunt de taart dan even op kamertemperatuur laten komen en meteen aansnijden, of bewaren in de koelkast of vriezer.
Wist jij dat ik een heel boek heb gemaakt met lekkernijen, waarbij voeden in plaats van vullen mijn uitgangspunt is. Het boek “Zoet!” staat vol met glutenvrije recepten, vrij van geraffineerde suikers; toetjes, koekjes, taarten, cakes, ijsjes en muffins… Genoeg om zonder zorgen van te snoepen!
Dit is overigens de laatste week dat je hem nog in de voorverkoop kunt bestellen met 5 euro korting, voor maar 15 euro. Deze presale actie loopt t/m 22 november 2017. Bestellen met de korting kan hier!
Hoi, je recept ziet er heel lekker uit! Ik mag geen kokosolie, alleen maar extra vierge olijfolie. Zou ik dat hiervoor ook kunnen gebruiken?
Hallo Patricia, helaas wordt dan je topping niet stevig. Ik zou dan gewoon een reepje extra pure chocolade smelten en over de bovenkant gieten en laten opstijven (in plaats van de zelfgemaakt chocoladetopping). Mag je dat wel?
Nee jammer genoeg niet, mag alleen rauwe cacao. Ik probeer dan wel een van je andere superlekkere recepten, bedankt voor je reactie!
kan helaas niet delen op FB, link werkt niet maar….de taart ziet er superlekker uit en ga ik snel maken.