Yes. (Shoot me now.) Ik gebruikte een toegevoegde suiker! Namelijk kokosbloesemsuiker. Maar, laten we eerlijk zijn. Ook ik eet weleens suiker. En in deze glutenvrije, vegan brownies met bramen, smaakt die kokosbloesemsuiker gewoon het lekkerst. Dit is dus geen lekkernij voor iedere dag… Maar let’s face it: We moeten ook niet iedere dag brownies eten! 😉 Vandaag eten we ze wel, want Rick is jarig!
Zonder keukenmachine
Daarnaast moet ik eerlijke bekennen dat mijn keukenmachine momenteel bij de reparateur staat. Ik heb, met al het bakken voor het kookboek, het hengsel van de machine afgebroken. Het ding heeft natuurlijk overuren gedraaid, en in alle haast, heeft het flink wat te verduren gehad. Dit is dus een recept waarvoor je geen dadels of bananen hoeft te pureren, maar waarvoor een mengkom en een garde volstaan. Ook weleens fijn!
Over de suiker
Kokosbloesemsuiker wordt door veel mensen geloofd om de lagere glycemische index. Dus als we dan toch suiker toevoegen, laten we dan niet kiezen voor de witte geraffineerde variant. Ik voeg normaal gesproken liever geen suiker toe, en gebruik pakketjes uit de natuur, zoals fruit en gedroogd fruit. Maar goed, voor een partij lekkere brownies, maak ik best een uitzondering! 80/20, toch?
Bakbananenmeel
Dit recept is gebaseerd op de vegan brownies die ik tijdens de Vrij van Veggie Fair proefde bij Femke’s Foodies. Zij verkoopt bakbananenmeel, en dit is meel van onrijpe bananen. Dit meel bevat veel resistent zetmeel. Ik paste haar recept iets aan, want ik ging voor iets minder suiker en kokosolie. Daarnaast voegde ik wat rood fruit, in de vorm van bramen toe. Want rood fruit en chocola, blijf ik een goddelijke combi vinden! Prepare to be amazed… 😉
Vegan Brownies met Bramen & Kokosbloesemsuiker
voor 8-12 kleine brownies
- 110 g bakbananenmeel
- 60 g rauwe cacaopoeder
- 75 g kokosbloesemsuiker
- een flinke snuf zout
- 1/2 tl vanillepoeder
- 1 tl baking soda
- 50 g kokosolie, gesmolten
- 1 el appelciderazijn
- 350 ml kokosmelk (volvet)
- 100 g bramen, ontdooid
Instructies
- Meng de droge ingrediënten in een kom: het meel, de cacao, kokosbloesemsuiker, zout, vanillepoeder en baking soda.
- Smelt de kokosolie in een pannetje, en laat deze vervolgens ietsje afkoelen. Voeg het samen met de appelciderazijn en kokosmelk toe aan de kom en roer weer goed door.
- Zorg dat de bramen ontdooid zijn en giet eventueel het vocht af. Roer ze dan door het beslag.
- Bekleed de brownievorm met bakpapier en schep het mengsel erin. Verwarm dan de oven op 180 graden. Terwijl je wacht op de oven kan het resistente zetmeel het vocht absorberen, hierdoor blijft de brownie langer vers.
- Plaats de brownievorm dan in het midden van de oven en bak deze af in ongeveer 30 minuten. De brownie is klaar als een satéprikkertje er schoon uit komt.
Geniet niet met mate van lekkernijen! 😉
Liefs,
Saskia
PS. Je kunt mijn kookboek Zoet! vol glutenvrij, zoete recepten hier bestellen! 🙂 Een groot deel van de recepten in het boek is vegan.
Hij is net uit de oven; Morgen proeven 😉
Ik heb een AH brownie vorm gekocht en gisteren de brownie gebakken en er acht stukken van gemaakt.
Jammer dat ik geen foto’s kan plaatsen, maar het ziet er uit zoals op de foto’s in het artikel.
Het is supergoed gelukt en we hebben ‘m vanmorgen bij de koffie geproefd..
De combinatie van de raw cacao en bramen is echt heerlijk!
Hallo Kath, je kunt de foto’s delen op de besloten Facebook community van Blij Suikervrij! 🙂 Zie ik je daar?