Het is feest!!! Yes. De presale van mijn boek is afgelopen… en dat kan maar 1 ding betekenen! De boeken zijn verstuurd naar alle mensen die het boek in de voorverkoop hebben besteld via de uitgever! 🙂 Ik heb gisteravond laat voor het eerst een hard-copy exemplaar in mijn handen gehouden. Ik deel vandaag dan ook een extra feestelijk recept met jullie! Namelijk een overheerlijke vegan chocolade & bosbessen cheesecake. Uiteraard, helemaal zonder de “cheese” en zonder geraffineerde suikers.En voor iedereen die net als ik fan is van de raw vegan lekkernijen: Deze taartjes zijn dan misschien niet calorie-arm, ze zitten bomvol voeding en essentiële vitamines en mineralen uit de noten en het fruit. Daarnaast kun je ze aan iedereen serveren, of mensen nou lactose-intolerant zijn of niet tegen gluten kunnen…
Geloof mij maar, dit taartje wil jij maken! Ik serveerde hem tijdens een verjaardag aan een hele hoop “niet suikervrije” familieleden en de taart viel heel goed in de smaak… Hij is ontzettend lekker!
Please note: Deze taart is niet helemaal suikervrij, maar wel vrij van geraffineerde suikers! 😉
Vegan Chocolade & Bosbessen Cheesecake
voor een springvorm van 19 cm (ongeveer 10-12 personen)
voor de bodem
- 120 g verse dadels
- 100 g havermout
- 35 g kokosschaafsel
- 1/2 tl vanillepoeder
voor de cheesecake vulling
- 350 g rauwe cashewnoten, minimaal 8 uur geweekt in een kommetje water
- 75 g ahornsiroop of yaconsiroop
- 120 ml hazelnoot-rijstmelk (of een andere plantaardige melk)
- 2 el citroensap
- 2 el kokosolie
- 1/2 tl vanillepoeder
- 100 g bosbessen (uit de vriezer)
voor de chocolade topping
- 100 g extra pure chocolade (gebruik zelfgemaakte chocolade als je helemaal geen geraffineerde suikers wilt gebruiken)
- 50 ml hazelnoot-rijstmelk (of een andere plantaardige melk)
- 100 g bosbessen (uit de vriezer)
- optioneel: (als versiering) 1 el gepofte quinoa
Instructies
- Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier.
- Ontpit de dadels en meng ze met de overige ingrediënten voor de bodem in een keukenmachine tot een egale massa. Druk dit mengsel op de bodem van de springvorm en zet even in de vriezer.
- Maak ondertussen de vulling. Giet de cashewnoten af en meng ze met de overige ingrediënten (behalve de bosbessen) in de keukenmachine tot een gladde massa. Schep dan met de hand de bosbessen erdoor, en verspreid het mengsel met een spatel over de taartbodem. Zet de taart minimaal 4 uur in de vriezer.
- Maak dan de chocoladelaag. Smelt de chocolade au-bain marie in een kommetje boven een pannetje kokend water. Roer met een garde of vork plantaardige melk erdoor. Als dit mengsel mooi egaal is kun je deze chocoladesaus over de vulling gieten. Verdeel de chocolade meteen goed over de bovenkant, voordat hij te stevig is om te verspreiden. Hak de bosbessen voor een deel grof (of laat ze heel, net wat jij mooier vindt) en verdeel ze direct over de chocolade, voordat deze te hard is geworden. Strooi er naar wens wat gepofte quinoa over.
- Je kunt de bosbessen cheesecake dan even op kamertemperatuur laten komen en meteen aansnijden, of bewaar hem in de koelkast (als je hem binnen een paar uur wilt opeten) of in de vriezer.
Meer lekkere taarten vind je uiteraard in mijn hardcover kookboek “Zoet!” of in de categorie feestinspiratie.
Signeersessie!
Heb jij mijn boek ook al besteld, of wil je hem graag bij mij persoonlijk komen kopen? Kom dan aanstaande zondag (26-11-2017) naar kookwinkel Kookpunt in Rotterdam, waar ik tussen 13 en 15 uur de boeken kom signeren! #zolangdevoorraadstrekt. 😉 Hopelijk zie ik jou daar!
Liefs,
Saskia