Op 2 oktober werd Liam al weer 3! Jeetje, wat vliegt de tijd… (Ehm, ja, alle clichés lijken waar te zijn.)Voor zijn derde verjaardag kreeg hij gewoon een flinke Bossche bol in de Efteling #watnousuikervrij. We waren toevallig een weekendje met de familie in het pretpark, en hij mocht van opa en oma wat lekkers uitzoeken. Vooruit dan maar! Een week later vierden we zijn verjaardag nog met wat andere familie, en maakte ik een dubbellaagse verjaardagstaart: Deze verjaardagstaart met appel, dadels en een cashewnoten frosting.
Eerlijk is eerlijk. Uiteraard viel de Bossche bol bij mijn kleine man een stuk beter in de smaak. Misschien had ik toch beter een chocoladetaart kunnen bakken, bedacht ik me achteraf #chocoholic #runsinthefamily. De zwarte bonen brownies zijn bij hem bijvoorbeeld altijd een winnaar. Maar goed, mama wilde het voor de verandering eens anders doen. Ik maakte een simpele taart van speltmeel, voornamelijk gezoet met dadels, een geraspte appel, en een mooie witte cashew frosting.
Het recept wilde ik jullie natuurlijk niet onthouden!
Verjaardagstaart met Dadels & Cashewnoten Frosting
voor 10-12 personen
voor 2 springvormen van 19 cm
- 190 g (verse) dadels
- 250 g ongezoete amandelmelk
- 2 eieren
- 60 g kokosolie, gesmolten
- 3 el yaconsiroop, of ahornsiroop
- 100 g Griekse yoghurt, of sojayoghurt
- 1 el appel azijn
- 170 g speltmeel
- 2 tl baking soda
- 1 rode appel (Elstar)
voor de cashewnoten frosting
- 190 g cashewnoten, ongebrand en ongezouten (minimaal 4 uur geweekt in een kommetje water)
- 120 ml ongezoete amandelmelk
- 2 el yaconsiroop of ahornsiroop
- 1/2 tl vanillepoeder
- snufje kaneel
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng in een keukenmachine de dadels met de amandelmelk en draai totdat de dadels helemaal fijngemalen zijn.
- Voeg dan de andere natte ingrediënten toe en draai tot een glad mengsel. Voeg het speltmeel en de baking soda toe, en draai nogmaals tot alles goed vermengd in.
- Rasp vervolgens de appel fijn en roer deze met de hand door het beslag.
- Bekleed de bodems van de bakvormen met bakpapier en vet de zijkanten goed in met kokosolie. Verdeel het beslag over de twee vormen en bak de taartlagen af in ongeveer 3o min. Dek halverwege even af met wat zilverfolie, mocht de bovenkant te donker kleuren.
- Laat de taartdelen helemaal afkoelen voor je de taart verder af maakt.
- Maak als laatste de cashewnoten frosting door de ingrediënten te mengen tot een gladde massa in de keukenmachine.
- Smeer een deel van de frosting op een van de taartdelen en leg het andere taartdeel er bovenop. Smeer dan de rest van de frosting over de taart.
That’s it! Het lijkt behoorlijk wat werk, maar het viel in alle eerlijkheid best mee. De machine doet gelukkig het meeste werk! 🙂
Zoet!
Wil je meer taarten bakken zonder geraffineerde suikers, en kun je wel wat extra inspiratie gebruiken? Je kunt inmiddels mijn boek Zoet! voorbestellen. Bestel je het boek voor 22 november 2017, dan krijg je via de uitgever 5 euro korting op het boek, en kost het dus maat 15,-. Alle recepten in het kookboek zijn helemaal glutenvrij en een groot deel is plantaardig/vegan.
Hoi Saskia,
Klopt dat deze taart niet echt opstijft?
Welke kokosolie gebruik jij voor jr recepten
Dat klopt inderdaad. Ik gebruik zelf verschillende merken. Van Royal Green, Mattisson, tot BioToday. Zo lang het maar een onbewerkte extra virgin is, van een beetje goede kwaliteit. 😉
Hey Saskia,
Kan ik het speltmeel vervangen door boekweitmeel?
Groeten Hilde
Ja hoor, verandert alleen de smaak behoorlijk!