Ik ben echt verliefd op van die Italiaanse panzanella salades. Dit zijn in feite maaltijdsalades gemaakt met oud brood. Maar dan lekker kruidig, en goed op smaak. Ik besloot daarom een bonensalade te maken, geïnspireerd op Italië en de fameuze panzanella. Deze bonensalade bracht ik op smaak met een vegan spinazie pesto en yes, zelfgemaakte volkoren spelt croutons. Super easy om te maken, maar oh, zo heerlijk!
Ik zit op dit moment toevallig ook in Italië! Uiteraard geniet ik hier ook gewoon van alle pizza’s, pasta’s, gelati en risotto’s (want dat hoort er hier gewoon een beetje bij en ja, ik eet soms ook weleens suiker.) Maar lekkere salades, daar heb ik ook zin in. Laat de zon maar schijnen in Nederland, als je dit receptje probeert… want dat hoort er wel een beetje bij!
Ik gebruikte in deze salade vooral snijbonen (lekker fijn gesneden door de lokale groenteboer), gecombineerd met kleine witte (cannelini) bonen, en grote witte (borlotti) bonen, ook wel boterbonen. Uiteraard kun je hierin variëren. De (spinazie) pesto maakte ik vegan door geen kaas, maar edelgist te gebruiken, maar voel je vrij om een meer spinazie pesto met kaas te maken. Je vindt een receptje hier. Wil je liever een standaard pesto met basilicum ipv spinazie gebruiken (ook lekker!), dan vindt je een receptje hier.
Bonen salade met Vegan Spinazie Pesto & Volkoren Spelt Croutons
voor 3 à 4 personen
- 400 g snijbonen, fijngesneden
- 200 g borlotti bonen, voorgekookt
- 200 g cannelini bonen, voorgekookt
- 150 g veldsla
voor de vegan spinazie pesto
- 1 teentje knoflook
- 75 g spinazie
- 60 g cashewnoten
- 3 eetlepels edelgist
- 8-10 el olijfolie
- 1/4 – 1/2 tl Keltisch zeezout, naar smaak
voor de volkoren spelt croutons
- 4 goede (oude) volkoren spelt boterhammen (ik kocht deze bij de AH)
- 4 el olijfolie
- 2 teentjes knoflook
- snufje Keltisch zeezout
Instructies
- Kook de snijbonen gaar in een pannetje met kokend water, of stoom ze gaar in een stoommandje. Giet ze dan af.
- Spoel de borlotti en cannelini bonen goed af onder stromend water en was de sla.
- Maak de pesto door de ingrediënten te pureren in een kleine keukenmachine of met een staafmixer. Voeg olijfolie naar wens toe, om de voor jouw juiste consistentie te creëren. Wil je meer vocht en minder olie, voeg dan een klein scheutje water toe.
- Snijd de boterhammen in kleine blokjes. Pers de teentjes knoflook uit boven een kom, en meng met de olie en een snufje zout. Schep dan het brood erdoor.
- Verwarm een droge koekenpan op het fornuis en bak hierin de stukjes brood goudbruin, onder continu roeren.
- Maak de salade op door een hand veldsla op elk bord te leggen. Meng de bonen met een deel van de pesto en verdeel deze over de borden. Verdeel ook de croutons. Serveer de salade met nog wat extra pesto voor de liefhebbers.
Dit recept bleek gelukkig ook redelijk kidsproof. Voor mijn peuter liet ik de veldsla achterwege, want hij houdt niet van de textuur van de blaadjes, en schepte ik een extra klodder pesto op z’n bordje. Want hij houdt van dippen. Het ging schoon op!
Geniet ervan!
Saskia
Geef een antwoord