Hallo perfecte koolsalade! đ Het recept voor deze lekkere koolsalade komt uit het boek “Naturally Nourished” van Sarah Britton. Een nieuwe aanwinst op mijn kookboekenplank, waar ik eerder deze week al een review over schreef. Vandaag deel ik een lekker receptje met jullie als een soort sneak preview. En watvoor een! Dit is een overheerlijke kokos & quinoa koolsalade met een munt tahin dressing. Lekker! En ook makkelijk om een restje van mee te nemen naar je werk…
Want met dit recept maak je een hele hoop salade! Gelukkig blijft deze salade wel een paar dagen goed, mits je uiteraard de dressing even apart bewaart. Je kunt de salade zonder quinoa maken als bijgerecht, maar ik maakte hem net zoals Sarah hem maakte. Zij voegt kokos toe aan deze koolsalade voor een extra zoete en noot-achtige tegenhanger van de frisse kool. De dressing is bijzonder, maar past perfect bij de quinoa koolsalade. Ik plunderde er mijn hele muntplantje voor leeg…
Kokos & Quinoa Koolsalade met Munt Tahin Dressing
voor 6 personen
Benodigdheden: keukenmachine, mandoline of heel veel geduld om met de hand de kool fijn te hakken..
- 85 g quinoa
- 250 ml water
- 1/4 tl fijn zout
- 130 g fijngeraspte rode kool
- 130 g fijngeraspte witte kool
- 120 g boerenkool (ik liet dit weg omdat het niet in het seizoen is…. ;))
- 3 middelgrote wortels, julienne gesneden
- 1 rode paprika
- 60 ml citroensap
- 1 el olijfolie
- 1/4 tl fijn zout
- 100 g kokosrasp
voor de minty tahini dressing
- 125 ml tahin
- 60 ml limoensap (ik gebruikte twee limoenen)
- Â el olijfolie
- 1 eetlepel maple syrup (of gebruik yacon siroop, stevia)
- 185 ml water
- snuf zeezout
- 25 g verse muntblaadjes
Instructies
- Maak de quinoa: Spoel de quinoa goed af onder stromend water. Meng het in een pannetje met het water en de flinke snuf zout. Breng het aan de kook en draai het vuur dan laag. Kook ongeveer 20 minuten, tot de quinoa gaar is en het water geabsorbeerd. Roer door met een vork.
- Maak ondertussen de dressing door alle ingrediënten met een blender of staafmixer tot een gladde saus te mengen.
- Snijd de kool in fijne reepjes, de wortel en paprika in fijne reepjes. (ik gebruikte een keukenmachine). Meng de groenten in een ruime kom met citroensap, olijfolie en zout. Masseer de groenten even, en laat het dan 5 tot 10 minuten marineren.
- Verwarm dan een koekenpan op middelhoog vuur en bak hierin in een paar minuten de kokosrasp goudbruin.
- Meng de kokos, quinoa en groenten in een kom. Serveer de salade met de dressing apart, zodat iedereen deze er vlak voor het eten overheen kan gieten.
Ik vond het een heerlijke salade, al was ik de rest van de dag druk met het opruimen van de keuken. Wat een chaos met al die kool, haha. Gelukkig staat mijn koelkast nu vol met een gezonde salade, dus kan ik de komende dagen vooruit…
Liefs,
Saskia
Niet om reclame te maken….. Bij de AH XL kun je tegenwoordig het hele jaar door (baby)boerenkool kopen. Ik ga deze salade zeker proberen (in mijn geval zonder de wortelâș, vanwege een detox- dieet, zoveel mogelijk zonder suiker).
Wat een goede tip! Ik zal daar eens naar die babyboerenkool zoeken!
Lekkere frisse salade!