Ieder jaar, als de zon zich in het voorjaar plots weer laat zien, krijg ik spontaan zin in salade. At ik een paar weken geleden nog kommen vol soep waar je u tegen zei, nu heb ik alleen nog maar zin in knapperige frisse groenten. En omdat de asperges ook weer volop aanwezig zijn in de winkel, maakte ik met mooie dunne groene asperges van de groenteboer, deze lekker frisse lente salade. Ideaal als frisse lunch, maar ook gewoon lekker als licht diner.
Mijn peuter moest uiteraard even wennen aan de asperges. En in de winkel sprak hij nog zo lovend over die mooie roze radijsjes, “die lust ik wel” , thuis was het even slikken. Toch maak ik eigenlijk nooit speciaal iets anders voor hem. En dat weet hij heel goed. Het is altijd leuk om te zien hoe hij dan te werk gaat bij dit soort maaltijden. Eerst de vertrouwde kikkererwten eruit prikken. Dan ontdekken dat de feta ook erg lekker is. Langzaam ontdekken dat er ook vertrouwde wortels en paprika in zitten.. en stiekem maar een of twee stukjes asperge opeten. Ik maak me er niet druk om, en dat zorgt er altijd voor dat hij geen druk voelt om iets op te eten. Hoe gaat dat bij jullie thuis?
Het is in ieder geval een kleurrijk feestje op je bord!
Knapperige lente salade met groene asperges
voor 2 personen
- 200 g groene asperge tips
- 200 g voorgekookte kikkererwten, uitgelekt
- 1 a 2 waspeentjes
- 1/2 komkommer
- 5 radijsjes
- een handje snoeptomaatjes
- 1 gele paprika
- 2 el fijngehakte geroosterde paprika (uit pot)
- 100 g feta verkruimeld
verse tijm dressing
- 1 el verse tijm
- 2 el olijfolie extra vierge
- 1 el witte wijn azijn
- 1 el citroensap
- een snuf Keltisch zeezout en versgemalen peper
Instructies
- Blancheer de asperges. Snijd eventueel de harde uiteinden van de asperges af, en hak ze in stukjes van ongeveer 1,5 cm lang. Zet een pan met water op het vuur en breng aan de kook. Voeg de asperges toe en kook 1 minuut mee. Giet ze dan meteen weer af en spoel ze na met koud water (stomen in een stoommandje kan ook!).
- Spoel de kikkererwten af en meng ze in een kom met de asperges.
- Hak de waspeen in schijfjes, de komkommer in blokjes en de radijsjes in schijfjes of blokjes. Voeg ze toe aan de kom.
- Halveer de tomaatjes en snij de paprika in blokjes. Voeg toe aan de salade.
- Voeg de geroosterde paprika en feta toe.
- Maak de dressing door alle ingrediënten te mengen in een kom, en schenk hem over de salade.
Serveer deze lente salade naar wens met zelfgemaakte croutons of goede tonijn, voor extra vulling. Voor een lunchsalade is deze hoeveelheid voor 2 personen echter ruim voldoende!
Liefs,
Saskia
Geef een reactie