Linzen zijn zeer underrated. Deze kleine wondertjes bestaan namelijk voor maar liefst 20% uit eiwitten en ze zitten boordevol voedingsvezels. Linzen hebben daarnaast een lage glycemische index en de complexe koolhydraten zorgen voor langdurige energie. Deze peulvruchten zitten ook nog eens boordevol foliumzuur, ijzer, fosfor en magnesium. Denk daarom eens out-of-the-box en kook wat vaker met linzen… Ze zijn niet alleen perfect voor in een goede maaltijdsoep, maar ook gecombineerd met een stukje zalm, of als linzensalade zijn ze heerlijk.
Van nature zit er niet bijzonder veel smaak aan de groene linzen, dus lekkere kruiden zijn essentieel! Ik geef graag wat extra frisheid aan dit recept met appelazijn en citroen. Maar ook een snuf cayenne en wat verse peterselie kan wonderen doen…
Linzensalade met ei
Voor 2-3 personen
- 150 gram groene linzen
- 1 kropje romaanse sla
- 150 gram cherrytomaten
- 1/2 komkommer
- 3-4 eieren
- handje verse peterselie
- sap van een halve citroen
- 2 eetlepels appel cider azijn
- 2 eetlepels olijfolie
- een snuf (cayenne)peper
- snuf Himalaya zout
Kook de linzen in ruim water in een 20-30 minuten gaar. Was alle groente goed. Snijd dan de tomaten en komkommer in kleine blokjes en hak de romaanse sla fijn. Giet de linzen af en laat deze enigszins afkoelen. Zet vervolgens de eitjes op en kook deze gedurende 8 min. Hak de peterselie fijn.
Meng de linzen met het citroensap, de olijfolie, appel cider azijn, peterselie, zout en (cayenne)peper en schep de groenten erdoor. Pel de hardgekookte eitjes en snij ze in stukjes.
Serveer de salade door de linzensalade op de borden te scheppen, de eitjes er bovenop te leggen en je bord naar smaak te garneren met verse peterselie.
Eet smakelijk!
Wat is jouw favoriete recept met linzen? Ik ben benieuwd! Laat jouw reactie achter bij de comments, of gebruik #blijsuikervrij op social media. Dat ik fan van zie je in deze lijst met linzenrecepten…!