De Italianen weten wel wat ze moeten doen met een overschot aan mooie paprika’s: ze maken er een overheerlijke peperonata van! Ik gebruikte voor dit recept een idee van Marta Stewart. Zij maakte de peperonata namelijk gewoon in de oven en dus niet in een pannetje tomatensaus. Deze paprikasalade is normaal gesproken maar een bijgerecht. Daarom besloot ik de zachte paprika’s te serveren met quinoa, kappertjes en een hand rucola. Dan krijg je een overheerlijk lunch of lichte maaltijdsalade.
We zijn weer thuis, hoor, van onze verlate vakantie! En wat hebben we genoten. Lekker de Franse en Italiaanse cultuur opsnuiven, heerlijk eten en genieten van de zon. Oh, en nee, dit is dus geen traditionele peperonata. (Bij deze excuses aan alle boze Italianen! Scusatemi! Ik misbruik inderdaad de mooie titel van dit prachtige Italiaanse recept…) Een traditionele versie maak je met tomatensaus en knoflook. Deze versie heeft een stuk minder saus, en doet het daarom goed in een salade!
Hier vindt je meer lekkere salades!
Peperonata met Quinoa, Kappertjes & Rucola
voor de peperonata
- 3 paprika’s (geel en rood)
- 1 el olijfolie
- 1/2 el balsamico azijn
- 1/4 tl chiliflakes
- 3 takjes verse tijm
extra voor de salade
- 50 g quinoa
- 50 g rucola
- 1 el kappertjes
- snuf Keltisch zeezout
Instructies
- Verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika’s in dunne reepjes. Meng ze in een kom met de olie, azijn, verse tijm, chiliflakes en naar smaak wat versgemalen peper en zout.
- Dek de kom vervolgens af met wat folie, en laat het een uurtje marineren.
- Verwarm de oven dan voor op 175 graden. Verspreid de paprika’s over een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in 30-35 minuten goed gaar en gekleurd.
- Kook ondertussen de quinoa gaar: spoel deze goed af onder stromend water en kook in een pannetje ruim water in ongeveer 13 min. gaar.
- Serveer de quinoa met de paprika’s uit de oven, de kappertjes en rucola. Maak af met een flinke snuf versgemalen zeezout, en optioneel wat extra balsamico azijn.
Ga jij ook aan de slag met dit overheerlijke paprika recept? Ik ben benieuwd of hij in de smaak valt!
Liefs,
Saskia
Ik vond dit echt een heerlijke salade! Ik heb deze al vaker gemaakt. Ik moet alleen wel erop letten dat ik niet teveel chiliflakes gebruik, want dan wordt de salade wel heel pittig 🙂
Hahaha, chiliflakes zijn inderdaad een flinke smaakmaker! Leuk om te horen dat je hem al wat vaker hebt gemaakt!