Of ik in de Smulweb keuken wil koken met een topchef, allemaal foodies en een hele hoop overheerlijke trostomaten? Ja hoor, bring it on! Die uitdaging kon ik natuurlijk niet laten schieten! En zo maakte ik kennis met de mooie JOYN tomaten, die worden gekweekt op Hollandse bodem. Lekker vers van dichtbij, dus! Ik ging naar huis met een tas vol tomaten, en die schreeuwen natuurlijk om aandacht. Vandaar dat ik ze verwerkte in deze overheerlijke vegan quinoa salade met trostomaten, munt en citroen! Eenmaal aangekomen bij de Smulweb keuken in Amersfoort, wachtte ons een grote verrassing…
We moesten namelijk zelf aan de slag met een mystery-box: een grote zwarte doos met een wel heel bijzonder ingrediënt. In onze box zat namelijk een groot stuk lam. Slik! Vlees bereiden is niet echt zo mijn ding! En dan ook nog helemaal zonder aanwijzingen en/of recepten? Gelukkig waren we ingedeeld in teams, en wisten mijn teamgenoten Emma (FavorFlav) en Jadis (The Lemon Kitchen) wel van wanten! Ik kon samen met Maartje (Gezonde Receptjes) ondertussen lekker de heerlijke halloumi kaas bakken en de mooie rode tomaten snijden. We creëerden samen een waar feest met Arabische smaken: van een Baba Ganoush tot een overheerlijke salade met halloumi, trostomaten en citrusfruit. En van een op de barbecue gebakken lam tot een lekkere frisse yoghurt-dip. Andere teams gingen aan de slag met o.a. de Italiaanse en Aziatische keuken, en zo was de dinertafel rond 6 uur gevuld met een waar spektakel aan smaken. Wat een mooie ervaring! En gelukkig was er zo voor iedereen wat wils: voor de flexitariërs en vegetariërs, maar ook voor de vegan foodies onder ons!
Eenmaal thuisgekomen met een tas vol mooie trostomaten, zocht ik naar een recept waarin deze pareltjes echt konden shinen! Want alhoewel mijn liefde voor de Italiaanse tomaat groot is, is een Hollandse trostomaat wel lekker lokaal. En deze JOYN tomaten van Looye Kwekers zijn niet zomaar tomaten: de allerbeste tomaten worden geselecteerd om deze naam te mogen dragen. Het zijn tomaten die niet alleen van buiten mooi rood en rijp zijn, maar ook van binnen. Ze krijgen dan ook alle tijd om te groeien in de kas van Looye Kwekers in Naaldwijk, en er wordt hoofdzakelijk gebruik gemaakt van biologische gewasbescherming.
In het kader van eten voor je leven, vind je in deze salade 4 van de 6 GBOMBS: Greens, Beans, Onions & Seeds. Quinoa is immers ook een zaadje! Een perfecte gezonde lunch salade.
Overheerlijke quinoa salade met trostomaten, munt & citroen
Bereidingstijd: 20 min.
Benodigdheden: fijne zeef, pan, hakmes
voor 4 personen
- 250 g quinoa (ik gebruikte de rode variant, maar je kunt ook de witte of drie kleuren gebruiken)
- 220 g witte bonen (uitlekgewicht)
- 5 JOYN tomaten
- 1/2 komkommer
- 1 rode ui
- bosje radijsjes
- 10 g verse munt
- 50 g gemengde sla rucola-melange (met rucola, snijbiet & lollo rosso)
- 100 g kappertjes, uitgelekt
- 1 citroen
- 2 el olijfolie
- vers gemalen (Keltisch) zeezout en zwarte peper, naar smaak
Instructies
- Spoel de quinoa goed af onder stromend water in een fijne zeef. Doe de quinoa vervolgens in een pan met ruim water, en breng het aan de kook. Laat het ongeveer 15 minuten doorkoken, en proef even of de quinoa gaar is. Giet de quinoa dan af en zet deze opzij.
- Spoel ook de witte bonen goed af.
- Hak de trostomaten, komkommer en ui in kleine stukjes en snij de radijsjes in kleine schijfjes.
- Verwijder de munt van de takjes, en hak de blaadjes grof.
- Meng dan de sla-melange met de munt, kappertjes, quinoa, bonen, tomaat, komkommer, ui en radijs.
- Sprenkel het sap van de citroen erover, en doe hetzelfde met de olijfolie. Breng de salade goed op smaak met versgemalen zeezout en zwarte peper.
Geniet van deze frisse quinoa salade met trostomaten!
Liefs,
Saskia
Geef een antwoord