Sinds de lente in ons land is aangekomen heb ik alleen nog maar zin in koud eten: chia pudding als ontbijt, smoothies en juices tussendoor en natuurlijk salades. Ik krijg er nooit genoeg van en eet ze het liefste als lunch! Vandaag een goed vullende en goed gevulde rijstsalade van volkoren basmati, rode en zwarte rijst. Deze rijst ziet er zo mooi uit dat het bijna zonde is om hem te koken… maar… toch gedaan! Wat ik zelf belangrijk vind in mijn eten is dat het een combinatie is van verschillende smaken maar ook van verschillende texturen. Zo voelt aan maaltijd als heel volledig en raken je zintuigen verzadigd. Bij deze rijstsalade zorgen de abrikozen voor de zoete toon, de geroosterde noten voor een diepere smaak en een lekker krokantje. De munt en citrus dressing geven de salade een heerlijke frisheid.
Deze rijst salade geeft je zoveel goede voedingsstoffen en energie dat je er de hele middag op kunt teren. Gegarandeerd geen behoefte aan tussendoortjes!
Ik heb heel bewust gekozen voor volkoren rijst omdat deze ten opzichte van witte rijst veel meer vezels bevat, Iets dat heel belangrijk is voor een gezonde darmflora en spijsvertering en iets waar veel mensen dagelijks te weinig van binnen krijgen. Vezels geven je een langdurige energie en zorgen dat je bloedsuikerspiegel niet teveel fluctueert.
Wat ook super fijn is is dat je deze salade ontzettend goed vooruit kunt maken. Dus een ideaal recept voor de picknick, een avondje bbq of de lunch van morgen!
Volkoren rijstsalade met noten & citrus dressing
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Kooktijd: 45 minuten
Totale tijd: 50 minuten
genoeg voor 2 ruime porties
Salade:
- 100 gram volkoren rijst, mix basmati, rood en bruin
- 30 gram vlies amandelen
- 30 gram hazelnoten
- 50 gram gedroogde abrikozen
- 60 gram lente ui
- 10 gram platte peterselie
- 1 takje verse munt
- peper en zout naar smaak
Dressing:
- 1 eetlepel sinaasappelsap
- 1 eetlepel citroensap
- 1 eeltepel olijfolie, koude persing
- ½ eetlepel grove mosterd
- ½ theelepel sumac
- peper en zout naar smaak
Bereidingswijze
- Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking, dit zal rond de 30 minuten zijn
- Warm de oven voor op 150 graden celcius, hete lucht stand. Hak de noten grof en rooster ze ongeveer 12 minuten in de oven, of tot ze amber kleurig zijn
- Maak in de tussentijd de dressing: pers sinaasappel en citroen en mix het sap met de overige ingredienten. Voeg peper en zout naar smaak toe. De dressing moet frisheid brengen in de salade, dus speel gerust de verhouding sinaasappel / citroen sap
- Hak de lente ui, peterselie en munt fijn. Snij de abrikozen en kleine blokjes
- Als de rijst klaar is, giet deze af en laat een beetje afkoelen
- Voeg als de rijst op kamer temperatuur is de andere ingredienten toe. Hou een beetje van de kruiden en abrikozen apart voor de garnering
- Voeg de dressing toe, roer goed door en breng op smaak met peper en zout
- Garneer met de resterende kruiden en abrikozen
Dit is een gastrecept van Sanne van The Little Cherry Tree! Wil je meer van haar pure, gezonde recepten maken? Kijk dan ook eens op haar website, of volg haar blog via Instagram.
Deze heerlijke volkoren rijstsalade met citrus dressing is ook zeer geschikt om te nuttigen tijdens de 21 Dagen Suiker Detox!
Geef een reactie