“A salad a day, keeps the doctor away!” In een wereld waarin wetenschappers er nog steeds niet over uit zijn wat nu eigenlijk wél of niet gezond voor ons is, is één ding zeker: bladgroen is altijd goed! Daarom maak ik graag frisse salades met veel groen. En de beste combinatie, als je het mij vraagt? Dat is knapperig fris groen met zoet zomerfruit en zachte Bettine geitenkaas. Deze rucola en waterkers salade met gegrilde perzik is daarom in alle opzichten een favoriet!
#SALADAY
Je snapt misschien mijn enthousiasme toen ik werd uitgenodigd op de Bettinehoeve: Het hart van de zachte Hollandse geitenkaas! Ik gebruik de kaas al jaren en ik was ontzettend nieuwsgierig waar hij nu eigenlijk vandaan kwam. Op 19 juni was het dan zover. Bettine had op deze broeierig warme dag, de tuin van de Bettinehoeve omgetoverd tot een magisch speelveld voor alle salad-lovers! De Bettinehoeve in Etten-Leur, dé plek waar de zachte geitenkaas gemaakt en verpakt wordt, heeft namelijk een prachtig mooie tuin, met grote bomen, een vijver en een grandioos uitzicht over de omringende velden. De lange tafel, vol prachtig servies en verse bloemen, was een plaatje. En ik mocht daar, samen met een aantal andere lieve foodies lekkere salades komen maken. Om ze vervolgens allemaal even te proeven, natuurlijk!
Een ouderlijk huis én een geitenkaas fabriek
Zo’n 35 jaar geleden kocht Johan, op exact deze locatie, twee geitjes. Omdat koeien te duur waren. Niemand kon toen voorspellen dat dit de start zou worden van het mooie bedrijf dat nu Bettine heet. De zoon van Johan, Sybren, vertelde dit verhaal toen hij ons welkom heette in de tuin van zijn ouderlijk huis. Inmiddels zijn er nog maar weinig geitjes aanwezig op deze locatie, en wordt op de Bettinehoeve de kaas gemaakt en verpakt. We gingen dus eerst even een kijkje nemen in de fabriek! Met haarnetjes op, een lange jas aan en plastic schoenbeschermers mochten we eventjes achter de schermen snuffelen…
Tijd om te koken!
Daarna was het tijd om te koken in de achtertuin! De slablaadjes hadden het wel een beetje zwaar in de hete zon. Maar het voelde echt als koken op de camping: Lekker knoeien in de zon en daardoor extra gezellig! Al ging ik van al die camera’s om mij heen wel gekke bekken trekken! Ik maakte een groene rucola en waterkers salade met gegrilde perzik en een simpele sinaasappeldressing. De finishing touch? Stukjes zachte Bettine geitenkaas, uiteraard!
Rucola Waterkers Salade met Gegrilde Perzik, Zachte Geitenkaas & Sinaasappeldressing
Benodigdheden:grillpan & koekenpan
voor 6 personen, als bijgerecht
- 3 rijpe perziken
- 2 el olijfolie extra vergine
- 30 g zonnebloempitten
- 30 g pompoenpitten
- 150 g rucola
- 100 g waterkers (of veldsla)
- 200 g Bettine geitenkaas, naturel
Dressing:
- 2 perssinaasappels
- ½ citroen
- 3 el olijfolie, extra vergine
- 1 eetlepel mosterd, suikervrij, bijvoorbeeld van Maille
- Versgemalen peper & zout
Instructies
- Ontvel de perziken met een klein mesje. Verwijder de pit en snij het vruchtvlees in partjes. Smeer de partjes in met een laagje olijfolie.
- Verwarm een grillpan op het vuur en grill de perziken ongeveer 2 minuten aan beide kanten, zodat deze mooie streepjes krijgen.
- Bak in een droge koekenpan de zonnebloempitten en pompoenpitten, totdat ze goudbruin zijn en goed geurig.
- Maak de dressing door het sap van 2 perssinaasappels te mengen met het sap van een halve citroen, 3 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel suikervrije mosterd en versgemalen peper en zout naar smaak.
- Was de rucola en waterkers goed en meng deze op de bordjes met de gegrilde perziken, geitenkaas en pitten.
- Maak de salade af met de zelfgemaakte dressing, vlak voordat je deze gaat eten!
Ik ben benieuwd wat jullie favoriete salade is met zachte geitenkaas! Hier vind je in ieder geval nog een heleboel lekkere recepten met zachte geitenkaas, die bij ons favoriet zijn.
Bedankt voor de prachtige dag, Bettine!
– Alle foto’s in dit artikel zijn gemaakt door Ingrid Hofstra.-
Hoi
In je recept staat nergens wat je met de geitenkaas doet….
Dankjewel! Die moest er natuurlijk ook gewoon bij! 🙂 Ik heb het even toegevoegd.