Dacht jij ook altijd dat het maken van falafel lang duurde en ingewikkeld was? Think again. Dit recept bewijst dat je zelf snel falafel kunt maken in de oven. Ze zijn erg lekker op een volkoren pitabroodje, geserveerd met een fris yoghurtsausje. Ik koos er echter voor om een salade met de falafel balletjes te maken om zo de hoeveelheid koolhydraten wat lager te houden. Een avondmaaltijd die licht op de maag valt!
Ik maakte nog nooit eerder falafel, omdat het me altijd zoveel werk leek. Maar nu ik het een keer geprobeerd heb, moet ik dat idee echt uit de wereld helpen: deze falafelballetjes zaten bij mij binnen 10 minuten in de oven. Mijn nieuwe keukenmachine (ja, eindelijk is hij er!) deed weer eens het meeste werk. Ik koos er echter bewust voor om de balletjes niet tot een zeer gladde emulsie te laten malen. Ik vond de stukjes groen wel mooi in de falafelballetjes! Terwijl de oven de balletjes afbakte, kon ik mooi de ingrediënten voor de salade verzamelen: wat gemengde salade, paprika, komkommer, noten en wat geitenkaas. En als kers op de taart volgden de warme falafels!
Dit recept is gebaseerd op een recept uit dit boek. Het originele recept vraagt ook om koriander, dit heb ik zelf weggelaten!
Zelf snel falafel maken
voor ongeveer 12 balletjes falafel
- 1 blik kikkererwten (van 400 gram)
- 35 gram Griekse yoghurt
- 5 takjes verse peterselie
- 2 lente-uitjes
- 2 teentjes knoflook
- 1 theelepel komijnpoeder
- een mespunt cayennepeper
- 1 theelepel Himalaya zout
Verwarm de oven voor op 225 graden en bekleed alvast een bakplaat met bakpapier. Spoel de kikkererwten goed af. Hak de peterselie, knoflook en lente-ui in grove stukken. Meng dan alle ingrediënten in een keukenmachine. Zorg ervoor dat je het geheel goed mengt, maar dat het niet te glad wordt. Als je hier en daar wat stukjes groen blijft zien, is het mooier.
Rol dan balletjes van het mengsel. Ze kunnen een beetje plakkerig zijn, dit is niet erg. Maak je handen dan even regelmatig vochtig, dan kun je makkelijker balletjes draaien. Leg de falafel balletjes op de bakplaat en bak ze in totaal in 20 minuten af. Draai ze wel na 10 minuten eventjes om, zodat ze aan alle kanten mooi goudbruin bakken.
Ga jij ook snel falafel maken? Deze variant is erg gezond, omdat er geen frituren aan te pas komt! Eet smakelijk!
Ga zeker het stoofpotje proberen. Lijkt me heerlijk.Trudi
Hahaha, mooi! Die met zoete aardappel bedoel je?
Precies het recept waar ik op zat te wachten, aangezien mijn falafels in de pan uit elkaar vielen. Dankjewel voor het delen!!
Geen dank! Zijn ze gelukt? 🙂
Fijn weer een receptje van jou! Kan ik ze ook invriezen? Doe ik dat dan voor of na het afbakken in de oven?
Altijd na het bakken invriezen! 😉