Je houdt ervan of niet: venkel. Maar met zijn bijzondere anijs-smaak is het een ideale smaakmaker. Daarnaast is het ook een enorm gezonde toevoeging aan je eetpatroon: venkel is namelijk een goede bron van calcium, kalium, fosfor en vitamine C. Samen met de zoete smaak van de sinaasappel is venkel een perfecte match. Ik maakte dan ook deze spinazie salade met venkel en sinaasappel! Maak eens deze salade als lunch en vergeet die beker melk!
Een perfecte lunch vol goede vitaminen, mineralen en voedingsvezels als je het mij vraagt: Veel groenvoer geserveerd met goede vetten uit de walnoten en de dressing. Het is een kwestie van wat snijwerk en een dressing door elkaar roeren, best makkelijk eigenlijk. En nu ik wat meer thuis ben, heb ik ook nog eens de tijd en ruimte om die gezonde lunch vers te bereiden. Ik weet het, het is een luxe die we ons niet altijd kunnen veroorloven! Maar goed. Je kunt de salade van tevoren maken, en de dressing los meenemen, mocht je toch naar kantoor moeten.
Ik liet de salade nu vrij grof, omdat dat zo mooi is om te zien. Maar als je het allemaal iets fijner hakt, neemt het minder ruimte in in je lunchbox. De smaak is dan even goed, uiteraard!
Spinazie Salade met Venkel & Sinaasappel
per persoon
- 3 handen verse spinazie
- 1/2 venkelknol
- 1 (pers)sinaasappel
- 2 eetlepels gehakte walnoten
- een eetlepel gepofte quinoa (optioneel) of hennepzaad
voor de dressing
- 2 eetlepels versgeperst sinaasappelsap
- 1 eetlepel olijfolie
- 1/2 eetlepel goede balsamico-azijn
- 1 theelepel (suikervrije) mosterd
Leg de handen spinazie in het bord. Snijd dan de venkel doormidden en verwijder de witte harde kern. Snij de venkel vervolgens met de hand in dunne reepjes, of gebruik hiervoor een mandoline. Verwijder de schil van de sinaasappel en Snijd de sinaasappel in mooie dunne schijfjes of partjes. Verdeel de venkel en de sinaasappel over de spinazie. Garneer de salade met wat fijngehakte walnoten en een eetlepel gepofte quinoa of hennepzaad voor wat extra eiwitten.
Maak de dressing door alle ingrediënten even goed door elkaar te roeren. Voor de snelheid perste ik de sinaasappel gewoon met de hand uit boven de kom. Easy peasy!
Ik hoop dat deze snelle salade je weer inspireert om lekker veel groenvoer te eten. Dat is uiteindelijk waar ons lijf fit en gezond van wordt! Yes. Volgens wetenschappers van het Imperial College London kunnen we maar beter proberen zo’n 10 porties groenten en fruit per dag te eten. Nou, vooruit… Dit zijn er weer 3 à 4! 😉