Rode kool met appeltjes. Dit is echt zo’n receptje uit grootmoeders tijd! Mensen kopen het, vanwege het gemak, eigenlijk altijd uit een pakje of een potje. Maar hier wordt standaard een hoop suiker aan toegevoegd. Als je het zelf maakt, dan kun je het zoeten naar smaak, en de suiker naar wens zelf helemaal weglaten. Ik vind deze suikervrije rode kool zoet genoeg, vanwege de toevoeging van de appel en rozijnen!Maar vooruit, als je de suikerrijke variant gewend bent, is het misschien even wennen. Je kunt dan eventueel een lepeltje kokosbloesemsuiker aan dit gerecht toevoegen. En ja, dit is een toegevoegde suiker, maar goed… als je het anders helemaal niet eet, is het wel zonde! Rode kool zit namelijk boordevol gezonde voedingsstoffen. Het heeft een hoog gehalte aan vitamine C en bevat thiocyanaat, dat een antibiotische werking heeft. De paarsrode kleurstoffen uit de kool werken ontstekingsremmend, en de kool zit vol ijzer en zelfs wat calcium… Who needs milk? 😉
Suikervrije Rode Kool met Appel, Kaneel & Rozijntjes
voor 6-8 personen, als zeer ruim bijgerecht
- 1 grote rode kool
- 2 theelepels Ceylon kaneel
- 3 el appelciderazijn (natuurtroebel)
- optioneel: 1 el kokosbloesemsuiker (ik laat dit zelf achterwege, zodat de rode kool helemaal suikervrij is)
- 2 Elstar appels
- een handje rozijnen
Instructies
- Snijd de rode kool in kwarten en verwijder de witte kern. Verwijder dan ook de buitenste bladeren en snijd de rest van de kool in dunne reepjes. Dit kan met de hand of met een keukenmachine.
- Spoel de kool even af.
- Doe de rode kool dan in een grote pan en giet er een laagje water in. Voeg kaneel en appelciderazijn toe, leg de deksel op de pan en breng het water aan de kook.
- Laat de kool vervolgens op een zacht vuurtje pruttelen, totdat de kool goed zacht is. Dit duurt ongeveer 40 minuten. Schep soms even om en controleer of er nog genoeg vocht in de pan zit.
- Snijd de appel in blokjes, en voeg deze samen met de rozijntjes toe aan de pan. Kook nog 5 minuten door en zet het vuur dan uit.
Ik serveerde de rode kool met gekookte aardappelen in de schil. Deze hebben een lagere glycemische index dan aardappelen zonder schil. 😉
Geniet ervan!
Liefs,
Saskia
als ik de rozijnen weglaat doe dat iets aan de smaak
Hallo Saskia, ja, dan wordt het geheel net iets minder zoet. 🙂
kan ik die rozijntjes weglaten of gaat de de smaak teveel veranderen