Ik deel met jullie vandaag een recept uit het boek 5 ingrediënten van Jamie Oliver. Jullie hadden nog steeds mijn mening over dit boek tegoed! Ik maakte inmiddels Jamie’s geweldige pinda kip, en deze tuinbonen salade met geroosterde paprika. Twee recepten die ik zeker kan aanbevelen. Uiteraard heb ik daarnaast uitgebreid door het boek gebladerd, en is het hoog tijd om mijn indrukken van dit boek met jullie te delen. (Het is immers al even op de markt!)
Boekreview 5 ingrediënten van Jamie Oliver
Zoals eigenlijk alle nieuwste boeken van Jamie, is dit boek ook weer prachtig vormgegeven. Het is een plaatje van een boek, met een felgroene band. De recepten zijn verdeeld in overzichtelijke hoofdstukken, van “salades” tot “pasta” en van “kip” tot “vis”. Zo kun je gewoon bladeren naar dat type recept, waar je zin in hebt!
Wat wel fijn is aan dit boek, is dat je geen eindeloze boodschappenlijstjes hoeft te maken. Want ja, alle recepten in dit boek bestaan maar uit 5 ingrediënten. Al wordt hierbij uiteraard rekening gehouden met het feit dat je bepaalde basics, zoals olijfolie en een snuf zout, wel op voorraad hebt! 😉 De recepten zijn doorgaans ook redelijk snel te bereiden (onder een half uurtje).
Dit betekent helaas wel dat Jamie hier en daar voor een prefab saus (zoals Hoisinsaus of pesto) kiest, en die zijn niet altijd makkelijk te vinden “zonder zooi”. (Hoisinsaus bestaat volgens mij sowieso altijd uit een hoop suiker.) Mij maakt dit persoonlijk niet zo heel veel meer uit. (Jullie weten dat ik tegenwoordig wat minder streng ben rondom eten…)
Maar lees de ingrediëntenlijsten extra goed, als je geen toegevoegde suikers wilt gebruiken.
In het recept dat ik vandaag met jullie deel, is een pot met geroosterde paprika gebruikt. Het zou misschien beter bij mij passen om de paprika eerst zelf te roosteren, maar dat maakt het recept uiteraard minder makkelijk en snel. Ik zocht daarom naar een goede pot zonder suiker (en ik vond gelukkig deze bij de AH), en zette dit recept in zo’n 20 minuten op tafel (iets langer dan de in het boek vermeldde 15 minuten bereidingstijd!). Ook, omdat ik ervoor koos om alle tuinbonen te dubbeldoppen.
De salade viel zeker weten in de smaak!
Tuinbonen salade met geroosterde paprika & manchego
Bereidingstijd: 15 min. (op Jamie’s snelheid), 20 min. (op mijn snelheid)
Benodigdheden: pan, koekenpan, grillpan, dunschiller
voor 2 personen
- 200 g verse gedopte tuinbonen (of uit de vriezer)
- 30 g hele amandelen (ongebrand en ongezouten)
- 480 g ingelegde rode paprika’s uit pot (ik gebruikte de suikervrije pot die ik hierboven noem, en kocht er dus 2)
- 15 g verse bladpeterselie
- 30 g manchego
- 1,5 el olijfolie
- 1 el rode wijn azijn
- zeezout en zwarte peper naar smaak
Instructies
- Kook de tuinbonen 3 minuten in een pan gezouten kokend water, giet ze af en knijp de grotere exemplaren uit hun jasje.
- Zet de amandelen in een droge koekenpan op matig vuur, schep ze regelmatig om tot ze licht goudbruin zijn en hak ze in plakjes.
- Laat de paprika’s uitlekken (maar bewaar het vocht!), snijd ze open en rooster ze in een hete grillpan tot er streepjes op zitten; snijd ze dan in 1 cm dunne reepjes.
- Snijd de peterseliesteeltjes fijn, pluk de blaadjes en hussel ze met de tuinbonen, reepjes paprika, 1,5 el olijfolie en 1 el rode wijn azijn en inmaakvocht van de paprika’s.
- Breng op smaak met zeezout en zwarte peper en verdeel de salade over de borden.
- Schaaf er met een dunschiller plakjes manchego over, sprenkel er 1 tl olijfolie over en maak de salade af met de stukjes amandel.
Eet smakelijk! Geniet lekker van Jamie’s smaakvolle salade met tuinbonen geroosterde paprika. Ik hoop dat hij bij jou ook zo in de smaak valt! Ben je zelf ook benieuwd naar het kookboek? Hier vindt je alle gegevens.
Titel: Jamie Oliver 5 ingrediënten
Auteur: Jamie Oliver
ISBN: 9789021566665
Prijs: € 29,99
Kosmos Uitgevers
Liefs,
Saskia
Geef een antwoord