Salades in de herfst? Ik vind dat het gewoon moet kunnen! En waarom proberen we hem dan niet eens geheel vegan, gewoon omdat het kan! Deze salade werd eigenlijk toevalligerwijs vegan en was gruwelijk lekker. Dat heb je soms, als je alle restjes uit je koelkast probeert op te maken. Het is een supergezonde lunch, deze vegan salade met hummus. Als je de hummus apart meeneemt, draai je de salade op je werk zo in elkaar en smaakt hij nog kakelvers!
Tip 1: Kies vooral de groenten die jij lekker vindt. In mijn koelkast ligt standaard komkommer, paprika, wortel en bleekselderij. Waarom? Mijn peuterzoon hapt de komkommer en paprika ook zo uit zijn knuistje weg (ideaal als tussendoortje, dus!) en de bleekselderij is favoriet om te gebruiken in sapjes. Wortel werkt altijd goed in soep, stoofpotjes, curry’s… en ga zo maar door.
Tip 2: Voeg goede plantaardige eiwitten toe. Ik koos nu voor linzen, maar ga ook vaak genoeg voor bonen. Dat is je misschien wel opgevallen aan de andere lunchsalades! Dit zijn goede plantaardige bronnen van eiwit en langzame koolhydraten.
Tip 3: Voeg ook standaard noten, pitten, of zaden toe. Deze geven je salade wat extra vulling, zodat je niet meteen weer honger krijgt. Daarnaast zijn ze ook lekker knapperig. Ze voegen gezonde vetten toe aan je salade, en zitten ook boordevol essentiële mineralen. Ik koos nu voor pompoenpitten en zonnebloempitten.
Tip 4: Alles wordt lekkerder met een grote klodder hummus. Je kunt deze zelf maken, of een goede (suikervrije) versie kopen bij de (natuur)winkel. Overigens gebruikte ik ook nog wel een beetje olijfolie en wat appel azijn. Maar dat komt omdat ook de appel azijn weer erg gezond voor ons is!
Nou, dat recept… Hebben jullie dat nog nodig?
Vegan Salade met Hummus en Linzen
per persoon
- 1 wortel
- 1 paprika
- 1 stengel bleekselderij
- 1/3 komkommer
- een handje zaden naar keuze
- een half blikje linzen, afgespoeld
- 4 eetlepels hummus
- 1 eetlepel goede olijfolie
- 1 eetlepel appel azijn
Rasp de wortel, en snijd alle andere groenten in stukjes. Verdeel ze per groenten op je bord (of gooi alles door elkaar in je lunchbox). Spoel de linzen goed af, en voeg deze toe. Garneer met een handje pompoenpitten en zonnebloempitten. Leg een grote klodder hummus in het midden (of neem deze apart mee), en besprenkel de salade met olijfolie en appel azijn.
Optioneel kun je nog wat verse peterselie toevoegen, ter garnering.
Heb jij deze vegan salade met hummus al geprobeerd? Ik ben benieuwd wat je ervan vond! Deel vooral jouw reactie bij de comments, of tag jouw foto op social media met #blijsuikervrij.