Nee, dit is misschien niet het meest originele recept! Maar, hij is toch wel heel erg lekker. En waarom moeilijk doen, als het ook makkelijk kan? Ik kon dan niets anders doen dan hem toevoegen aan mijn lijst met favoriete soepjes. Bloemkool is een bom van vitamine C en bevat daarnaast een hoop anderen goede vitaminen en mineralen. Met deze bloemkoolsoep met pittige mosterd krijg je gemakkelijk veel vitamientjes binnen en krijg je het ook nog eens lekker warm op de wat koudere dagen!
Ik serveerde de soep een aantal dagen achter elkaar. Dat is het voordeel van in één keer een grote pan vol maken! De ene dag lekker vegetarisch, met wat zaadjes en peterselie als garnering, en de andere dag met wat vers gekruid biologisch gehakt. Gehakt eten wij niet vaak, maar het maakte deze soep lekker hartig en extra vullend. (En laten we onze vlees-etende mannen soms ook tevreden stellen met een beetje vlees…) Eigenlijk kun je deze soep versieren met jouw favoriete toppings. Wat geraspte oude kaas is bijvoorbeeld ook erg lekker! Eet het soepje als hoofdgerecht, voorgerecht of lunch…
Voor meer inspiratie, en een hoop andere soepideeën zonder bouillonblokjes, kijk je op dit overzicht van alle lekkere soeprecepten.
Bloemkoolsoep met Pittige Mosterd
voor een soeppan vol (8-10 personen)
- 2 kleine bloemkolen
- 2 liter water
- 4 eetlepels pittige mosterd (kies een suikervrije variant)
- 1 gele ui
- 3 teentjes knoflook
- versgemalen himalaya-zout en peper, naar smaak
Snijd de bloemkool in roosjes en was deze goed. Hak dan de ui en knoflook. Dit hoeft niet heel fijn, want alles wordt uiteindelijk toch gepureerd! Verwarm dan wat olie of boter in een grote soeppan. Bak hierin de ui glazig en voeg dan de knoflook toe. Voeg na een paar minuutjes ook de bloemkoolroosjes toe, en bak deze nog even kort mee. Doe dan 2 liter heet water in de pan, en breng het geheel aan de kook.
Als de bloemkool goed gaar is, roer je de mosterd door de soep. Pureer het geheel fijn met een staafmixer of hittebestendige blender. Breng de soep op smaak met himalaya-zout en versgemalen peper. Voeg voor een extra kick nog wat meer mosterd toe. Maar proef de soep eerst, zodat je dit naar smaak kunt toevoegen.
Serveer de soep met je favoriete toppings: nootjes, zaadjes, verse kruiden, geraspte kaas of wat geruld gehakt. Het kan allemaal!
Ga jij ook aan de slag met deze bloemkoolsoep met pittige mosterd? Laat je me dan weten of het lekker was? Gebruik #blijsuikervrij op social media.
Klinkt goed, maar eh … “de kleine bloemkolen”. Hoeveel zijn er dat precies?
Hahahaha, ik kan altijd op jou vertrouwen voor het opsporen van mijn tikfoutjes. Het moeten er uiteraard maar 2 zijn… 😉 Thanks, Bibi!
Ik leer met jouw recepten wel dat niet elk ingrediënt tot op de laatste gram afgewogen hoeft te worden, maar dit was me toch echt iets te vaag ha ha ha.
Ook dit recept is verrukkelijk!
Met als topping lente ui.