Venkelzaad heeft een tijdje in slecht daglicht gestaan. Het zou namelijk kankerverwekkend zijn! Maar wat veel mensen niet hebben meegekregen is dat deze kankerverwekkende estragolen (een stofje in de venkel) alleen schadelijk zijn, als ze als extract worden toegediend. Gebruik je de hele venkelzaadjes, dan krijg je ook voldoende stofjes mee die deze estragolen weer onschadelijk maken. Een mooi voorbeeld van waarom wholefoods (puur en echt eten, in z’n originele verpakking) voor mijn gevoel zoveel beter zijn dan alles wat we in de fabrieken kunnen maken! Eet je venkelzaadjes in zijn hele vorm, dan zijn ze juist ontzettend gezond en kunnen ze vrije radicalen te lijf gaan, werken tegen kanker, maar ook bijvoorbeeld tegen menstruatiepijn. Dat je er thee van kunt zetten, dat wist je waarschijnlijk wel. Maar je kunt ook een overheerlijke soep met venkelzaad bereiden. Zoals deze variant met o.a. geroosterde knoflook en witte bonen!
Het roosteren van de knoflook kost even wat tijd vooraf, maar vraagt gelukkig niet veel aandacht. Het roosteren maakt de knoflook lekker zacht aromatisch zonder dat hij overheerst in deze soep. Samen met het venkelzaad is het een ideale smaakmaker.
Hij kleurt een beetje gek oranje (dat verwacht je vast niet bij een witte bonen soep!), dat komt door de wortel. 🙂
Geroosterde knoflook en cannellini bonen soep met venkelzaad
voor 3-4 personen
- 1 hele bol knoflookteentjes
- 3 el olijfolie
- 1 el venkelzaad, heel
- 1 kleine witte ui
- snuf chiliflakes
- 150 g wortel
- een stengel bleekselderij
- 2 blikken van 400 g cannellini bonen (ik gebruikte deze)
- 600 ml kokend water
- 1/2 tl fijn (Himalaya) zout
- ter garnering: verse tuinkers en zelfgemaakte spelt croutons
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd een stuk van de bovenkant van de knoflook-bol, zodat je de teentjes net ziet zitten. Plaats de bol dan in de oven en rooster de knoflook zo’n 30 minuten. Laat de knoflook even afkoelen en verwijder de zachte knoflook dan uit de schilletjes.
- Verwarm de olijfolie in een soeppan. Voeg de venkelzaad toe en rooster deze zachtjes tot ze mooi goudbruin zijn, en goed geuren.
- Hak ondertussen de witte ui fijn en voeg deze toe aan de pan, samen met de chiliflakes. Bak deze een aantal minuten mee op middellaag vuur tot de ui mooi doorzichtig is geworden.
- Hak ondertussen de wortel en bleekselderij in blokjes. Voeg deze samen met de geroosterde knoflook toe aan de pan en bak nog een paar minuten mee.
- Spoel vervolgens de witte bonen af, en voeg deze samen met 600 ml kokend water en een flinke snuf zout toe aan de pas. Laat het geheel eventjes kort koken, tot de groenten gaar zijn.
- Pureer de soep glad met een staafmixer, en serveer deze naar wens met verse tuinkers en een handje zelfgemaakte spelt croutons.
Geniet van deze aromatische soep met venkelzaad! Hier vind je uiteraard nog meer lekkere soeprecepten.
Liefs,
Saskia
Geef een reactie