Zoek je nog een fijn voorgerechtje voor het kerstdiner? Ga voor pompoen! Één van mijn favoriete groenten, zo kleurrijk en rijk aan vitaminen. Maar telkens dezelfde pompoensoep serveren is ook maar saai, toch? Voor meer pompoensoep-inspiratie kun je overigens ook mijn eerdere recept van pompoensoep met zoete aardappel proberen. De Sint verraste me dit jaar toevallig met een aantal fijne foodmagazines en zo stuitte ik op een recept wat ik direct moest uitproberen: de peerlijke pompoensoep van fles-pompoen uit het blad Vega Gezond.
Ik moet toegeven dat ik zelf niet zo van de bouillonblokjes ben en die werden in het oorspronkelijke recept helaas wel gebruikt. Ze zitten namelijk vaak vol met zout, en als je een reguliere variant koopt krijg je er ook nog wat extra smaakversterkers, vet en suiker bij. Vandaar dat ik zoals altijd de bouillon wegliet en in plaats daarvan simpelweg wat extra kruiden toevoegde. Ik heb het recept iets naar mijn hand gezet en het experiment is weer geslaagd! We hebben het blokje totaal niet gemist en hebben erg genoten van dit heerlijke friszoete pompoensoepje met peer.
Je kunt de soep ook als hoofdgerecht of lunch serveren, lekker met een sneetje meerzaden speltbrood of deze zelfgebakken kaasstengels zonder tarwe.
Friszoete Pompoensoep met Peer & Gember
voor 6-8 personen
- 1 fles-pompoen
- 4 rijpe peren (zonder klokhuis)
- 1 grote (rode) ui
- olijfolie
- snuf zout
- 1 theelepel kerriepoeder
- 1/2 theelepel kaneel
- klein stukje (1 cm) verse gember
- 1/4 theelepel geraspte nootmuskaat
optioneel: Griekse yoghurt of kokosroom
Verwarm de oven voor op 190 °C. Snijd de pompoen, peren en ui in blokjes en spreid de blokjes uit over een bakplaat. Besprenkel het met een beetje olijfolie en schep vervolgens de kerriepoeder, kaneel, nootmuskaat en een flinke snuf zout erdoorheen. Rooster de ingrediënten gedurende 30-35 minuten gaar.
Schil de gember en hak deze fijn. Schep de ingrediënten van de bakplaat dan in een ruimte soeppan, voeg de fijngehakte gember en één liter water toe. Breng het geheel even kort aan de kook. Pureer het dan fijn met een staafmixer/blender.
Verdeel de soep over 6 borden en roer er naar smaak nog een lepeltje Griekse yoghurt of kokosroom door.
Ben jij ook fan van deze pompoensoep? Ik ben benieuwd! Laat vooral jouw reactie achter bij de comments of op social media.
[…] Hmm, deze gezonde soep is echt heel lekker. Misschien zou je pompoen in eerste instantie niet zo snel met peer combineren, maar geloof me: probeer het en ik weet zeker dat je niets anders meer wilt! Dit mega lekkere recept zelf ook een keertje maken? Klik hier hoe je het maakt. […]