Sinds ik ooit misselijk ben geworden tijdens een werklunch in een hotel, ben ik minder fan van romige soepen. Op de een of andere manier doet die vette geur van room me terugdenken aan dat misselijke gevoel. Room is sowieso een product dat ik de laatste jaren eigenlijk nooit meer gebruik, misschien hoogstens een tikkeltje sojaroom. Gelukkig kun je soep zelf ook lekker romig maken met kokosmelk. Deze gezonde champignonsoep met kokosmelk is daar een mooi voorbeeld van!
Over de ingrediënten…
Je kunt in deze soep de champignonnetjes kiezen die je het lekkerst vindt. Ik ging voor een combinatie van oesterzwammen en shiitakes, maar die zijn uiteraard wel iets prijziger dan een simpele kastanje champignon. Voel je vrij om ze te vervangen. Koop wel een kokosmelk van goede kwaliteit, die alleen uit kokos en water bestaat, en verder geen foute toevoegingen bevat. Ik koop het liefst die van de Ekoplaza, Aroy-D (AH) of BioToday (Plus), maar er zijn vast meer goede merken. Lees vooral de verpakking even goed.
Gezonde Champignonsoep met Kokosmelk
voor 2 a 3 personen (als lunch, bijgerecht of voorgerecht)
- 1 rode ui
- 1 eetlepel kokosolie
- 100 g shiittakes
- 150 g oesterzwammen
- 1 el sojasaus (of tamari, voor een glutenvrije variant)
- een flinke snuf zwarte peper
- 1/2 tl milde of pittige paprikapoeder (kies een pittige variant, als je een pittig soepje lekkerder vindt!)
- snuf Himalaya zout, of Keltisch zeezout (met zeewier)
- 400 ml kokosmelk
- een handje verse peterselie en een druppeltje olijfolie, ter garnering
Instructies
- Snijd de rode ui in ringetjes. Verwarm de kokosolie op een laag vuurtje in een middelgrote pan. Voeg de ui toe en laat deze ongeveer 5 minuutjes zachtjes stoven.
- Hak vervolgens de champignons grof en voeg ze toe aan de pan, samen met de sojasaus, paprikapoeder en een klein snufje zout. Laat de champignons 10 a 15 minuten meebakken op laag vuur.
- Als de champignons goed zacht zijn geworden, voeg dan de kokosmelk, samen met 350 ml water, toe aan de pan en warm het geheel goed op. Pureer de soep dan glad met een staafmixer.
- Garneer de soep met verse peterselie en een druppeltje olijfolie.
Voor meer lekkere makkelijke soeprecepten kijk je natuurlijk even in de categorie soep. 🙂 Dan kun je de komende koude maanden eindeloos variëren.
Liefs,
Saskia
Vanmorgen eerst de bakjes oesterzwammen en shiitakes bij Appie gehaald.
Heb jij ze daar ook gehaald want ze zijn precies in de hoeveelheid verpakt die jij opgeeft.
Ik heb ‘m zoëven gemaakt en we hebben ‘m net op.
Heerlijke geur van de paddestoelen en een zacht zoete smaak van de kokosmelk!
De rode ui en paprika poeder proef je echt niet meer terug.
Dit is ook weer een recept dat ik vaker ga maken.
Yay! Dat is super om te horen! Ik weet eerlijk gezegd niet meer waar ik de paddenstoelen heb gekocht, haha. Maar fijn dat je ze in dezelfde porties kon vinden!