Ja, uiteraard is dit feestseizoen perfect om de teugels even te laten vieren: om toch dat kerstkransje maar op te eten en dat glaasje bubbels te drinken. Maar vergeet niet de balans! Ik help je er met liefde even aan herinneren. Met dit makkelijke, maar extreem gezond recept voor overheerlijke miso soep met shiitakes, paksoi en rijstnoedels. Perfect voor een lichte lunch of avondmaaltijd zo tussen Kerst en Oud & Nieuw!
Miso soep kun je maken met miso pasta, die je doorgaans bij de toko kunt krijgen. Maar in de uitgebreidere supermarkten vind je in het gezondheidsschap tegenwoordig ook instant miso soep van Lima. Deze instant soep wordt gemaakt van miso en wakame zeewier en bevat geen gekke toevoegingen (of suiker, uiteraard). Het toegevoegde wakame zeewier is zelfs rijk aan jodium en dat is heel fijn voor iedereen die wat minder brood eet (jodium voegen bakkers immers toe aan ons dagelijks brood in de vorm van bakkerszout.) Ik vind het een uitkomst, omdat we de soep hiermee eerder maken. Wie heeft er immers tijd voor al het rondfietsen om inheemse ingrediënten te verzamelen?
Miso is trouwens een pasta van gefermenteerde soja. De smaak is umami, hartig maar verfijnd. Please note: Goede miso bevat levende enzymen, wat betekent dat je het volgens de Japanners beter niet kunt koken, want dan gaan deze goede rakkers verloren. Als je dus echt goede miso hebt gekocht, roer het er dan vooral pas als allerlaatste doorheen.
Miso Soep met Shiitakes, Paksoi & Rijstnoedels
voor 4 personen
- 70 gram rode miso pasta (of 3 zakjes Instant Miso van Lima)
- 60 ml tamari
- 30 gram eekhoorntjesbrood (gedroogd)
- 2 grote tenen knoflook
- 100 gram verse shiitakes
- 1 paksoi
- 200 gram bruine rijstnoedels
- 2 bosuitjes
- 4 eieren
Vul een pan met 2 liter water, en roer hier de miso pasta (of zakjes instant miso), de tamari en het eekhoorntjesbrood doorheen. Hak ook de knoflook zeer fijn en voeg deze toe. Breng het geheel langzaam aan de kook.
Verwijder dan de grote stukken eekhoorntjesbrood met een grove zeef (deze zijn puur voor de smaak toegevoegd). Voeg de rijstnoedels toe en laat de soep een paar minuten doorsudderen. Hak ondertussen de shiitakes in plakjes en hak de paksoi in stukjes. Als de noedels bijna gaar zijn, voeg de paksoi en shiitakes toe, en laat deze nog eventjes meekoken.
Hak de bosuitjes in ringetjes en kook de eitjes gaar. Serveer de miso soep met een handje bosui en de gekookte eieren.
Dit recept voor miso soep met shiitakes is niet alleen nu fijn, maar natuurlijk ook in januari, als alle festiviteiten helaas achter ons zijn en we weer wat gezonder willen gaan eten. Sla het recept vooral op, dan heb je hem alvast achter de hand! Kijk hier voor meer lekkere soepjes. Voor nu, enjoy the holidays!
Dit recept is niet gesponsord.
Nu geef je aan in je beschrijving dat Miso niet gekookt mag worden. Bij het recept en klaarmaken zeg je dat je de miso langzaam aan de kook moet brengen en de rest vd ingrediënten erbij en vervolgens het geheel nog even door moet laten sudderen. Dat klinkt me nogal tegenstrijdig in de oren.
Hallo Anja, ja, ik begrijp de verwarring. Het klopt inderdaad niet helemaal in de beschrijving. Als je instant miso gebruikt breng je het aan de kook. Als je verse miso van goede kwaliteit kiest kun je het beter pas aan het einde toevoegen. Hopelijk kom je er dan uit!