Confession: Ik koop eigenlijk bijna nooit prei. Ik heb altijd gedacht dat het gewoon niet mijn ding was. Totdat ik deze smeuïge preisoep met courgette probeerde. Dit soepje is helemaal “powered by plants” en 100% vegan. Geloof mij maar: hij is oh, zo lekker! Daarnaast hou ik wel van recepten die je zo ontzettend makkelijk in elkaar draait. Dan kan ik tenminste ook koken en ondertussen met één oog op mijn zoon letten.
Zo zie je maar dat je smaken kunnen veranderen als je steeds puurder gaat eten. Meer écht voedsel, ik hou ervan. En gelukkig betekent dat echt niet dat je altijd maar uren in de keuken moet staan. Deze soep is echt zo klaar. En als ik een restje van deze soep overhoud serveer ik hem maar al te graag bij de lunch de volgende dag. Dat maakt extra veel groente eten toch super eenvoudig!
Preisoep met Courgette
- 2 grote preien
- 3 middelgrote courgettes
- 3 teentjes knoflook
- 1 1/2 theelepel himalaya zout
- chiliflakes, naar smaak
- 50 ml olijfolie
Was de prei goed en snijd dan de witte en lichtgroene delen in ringen. Verwarm een flinke scheut olijfolie in een soeppan en voeg alvast de prei toe. Laat deze op een middelhoog vuurtje enigszins gaar bakken. Hak ondertussen de knoflook en courgette in stukjes. Voeg deze toe aan de soeppan. Voeg ook het zout en chiliflakes naar smaak toe, roer het geheel even door en leg de deksel op de pan. Laat de groenten in 10 minuten gaar sudderen. Roer in de pan om aanbranden te voorkomen.
Voeg dan 500 ml water toe en meng het geheel tot een redelijk gladde soep met een staafmixer of in een hittebestendige blender. Serveer naar wens met een paar dunne plakjes rauwe courgette (voor een bite) en een snufje chiliflakes.
Hoe zorg jij ervoor dat je extra veel groenten binnenkrijgt? Laat je tips vooral achter bij de comments! En ga je aan de slag met deze preisoep met courgette, dan ben ik heel benieuwd wat je ervan vind.
Weer een goed recept, Saskia! Ik maak vaker soep, maar dan met een vlees/bouillonbasis, dus ik dacht even: wat moet dit worden? Maar ‘t is heel lekker en snel klaar. Ooit over de toevoeging van een beetje gerookte zalm gedacht? Heb ik nog niet geprobeerd, maar kwam in me op …
Dat klinkt best lekker inderdaad! Ja, ik probeer juist minder bouillon te gebruiken. Het is vaak toch maar een blokje vol vreemde toevoegingen (veel zout, maiszetmeel, soms zelf maltodextrine, glucose-stroop of een andere vorm van suiker…)
De kant-en-klare soepmixen komen onze keuken al niet meer in, maar ik kan nog niet helemaal zonder bouillonblokjes, hoewel ik niet blij word van de ingrediëntenlijst. Maar met dit soort recepten van jou leer ik weer heel anders koken dan ik gewend ben en daar heb ik veel plezier in. Blijf me inspireren aub (misschien dat de bouillonblokjes dan binnenkort ook uitgebannen worden ha ha ha).
Bij ekoplaza heb je ook blokjes zonder al sie toevoegingen 🙂
Voor hoeveelpersonen is dit recept?
Voor hoeveel personen kan ik dit recept het beste aan houden wanneer het als volledige hoofdmaaltijd gegeten wordt?
Hallo Tosja, Ik zou dan per persoon rekenen op 2 kommetjes soep opscheppen. Dan is dit recept ongeveer voor 4 personen voldoende!
geen vlees erin ???
Heerlijke, romige soep! Dankjewel voor het verrassende recept 🙂