Ok, ik hou echt van de prachtige site en de mooie boeken van de Green Kitchen Stories en liet me weer eens verleiden om een recept te proberen. Zie hier het resultaat van hun prachtige rode linzen soep met een topping van aubergine: een mooie fel-oranje, romige wintersoep vol gezonde groentes en rode linzen. Het was smullen, vandaar dat ik het recept jullie niet wilde onthouden!
Eén van de hoofdrolspelers in dit recept is toch wel de verse tijm. Ook al zitten we halverwege december, de tijm in mijn achtertuintje leeft nog! Perfect, want het gaf deze soep een volle kruidige smaak. Wist jij dat tijm vroeger door de Grieken en Romeinen al gebruikt werd als geneesmiddel tegen een scala aan ziekten? Onderzoek toonde inmiddels aan dat het kruid goed is voor je hersenen. Ook helpt het tegen griepjes, schijnt het je bloed te zuiveren en versterkt het je maag. Een goede reden om het toe te voegen aan jouw kruidencollectie! Laten we zeggen dat de soep niet zo lekker zou zijn zonder verse tijm.
Deze soep zit ook vol met beta-caroteen. Dit is de voorloper van vitamine A. Vitamine A is ook al zo goed voor je weerstand, het wordt niet voor niets ook wel de anti-infectie vitamine genoemd. Ook speelt het een rol bij je gezichtsvermogen en de gezondheid van je huid en tandvlees… Do I need to say more? Tijd om de keuken in te duiken!
Rode Linzen Soep met Tijm, Wortel en Zoete Aardappel
voor 4 personen
- 1 eetlepel kokosolie
- 1 grote (rode) ui
- 2 zoete aardappels
- 4 wortels
- 4 takjes verse tijm, of 1 theelepel gedroogde tijm
- 1 cup (250ml) ongekookte rode linzen
- 4 cups (1 liter) water
- versgemalen (himalaya-) zout en peper
voor de topping
- 1 eetlepel kokosolie
- 1/2 grote aubergine of één kleine aubergine
- optioneel: 4 bladeren boerenkool (ik heb het gerecht zonder boerenkool gemaakt)
- 1/2 theelepel kurkuma (geelwortel)
- 1/2 theelepel gemalen komijn
- versgemalen (himalaya-) zout en peper
Verwarm één eetlepel kokosolie in de soeppan. Voeg vervolgens een fijngehakte ui toe, en laat deze even glazig worden. Voeg de (in grove stukken gehakte) zoete aardappels, wortels en tijm toe. Bewaar een takje van de tijm om later als garnering te gebruiken. Kook de groenten in de pan gedurende een paar minuten, blijf met regelmaat roeren. Spoel de linzen af in een vergiet onder stromend water, en voeg deze vervolgens toe aan de soeppan samen met een liter water en wat versgemalen peper en zout. Laat het 20-25 minuten zachtjes doorsudderen tot de groenten enigszins zacht zijn.
Maak ondertussen de topping door allereerst de aubergine fijn te hakken (en eventueel de boerenkool). In een koekenpan, verwarm weer een eetlepel kokosolie. Voeg de aubergine (eventueel de boerenkool) en de kruiden van de topping toe. Bak gedurende 10-15 minuten tot de aubergine goed zacht is geworden.
Pureer de soep met een staafmixer. Voeg naar smaak nog wat versgemalen zout en peper toe. (Omdat deze soep geen bouillon gebruikt, kan het best wat zout en peper hebben!) Serveer de rode linzen soep in diepe kommen, met een paar eetlepels aubergine, wat verse tijm en eventueel een druppeltje olijfolie.
Geniet ervan!
heel erg lekker gegeten, dank voor het recept
Geen dank, goed om te horen!