Bij winter denk ik aan soep! Soep is vaak snel en eenvoudig te bereiden, soep zit vol voedzame groenten, en kan ons opwarmen op de koude winteravonden. Deze soep is helder groen, en dat komt vooral door de supergezonde doperwtjes in deze snelle courgette & doperwten soep. Doperwtjes lijken soms te worden vergeten. Jammer, want vergeleken met andere groenten hebben doperwtjes relatief veel voedingsvezel en eiwit! Doperwten zijn daarnaast een geweldige bron van vitamine A, C en K, foliumzuur, ijzer, niacine, kalium, en zink. Ze zitten ook vol met fytonutriënten. Dit zijn kleine bio-actieve stoffen die erg waardevol zijn voor ons lichaam.
Vooral ook voor vegetariërs, kan het regelmatig eten van doperwten helpen om voldoende ijzer binnen te krijgen. Een kleine portie doperwten bevat al zo’n 1,2 mg ijzer. Omdat ijzer helpt bij het vervoeren van zuurstof in ons lichaam, kan het consumeren van voldoende ijzer ervoor zorgen dat je je lekker energiek voelt en je je beter kunt concentreren.
Dit recept komt uit Delicious Magazine en is perfect om te serveren met een omeletje, of zoals wij graag doen met een paar plakjes speltbrood, of boekweit brood en zelfgemaakte avocado-spread. Het oorspronkelijke recept vraagt om munt, maar ik maakte de soep met verse peterselie uit de tuin. Heerlijk!
Go Green! Courgette en Doperwten Soep
voor 4 kommen soep
- 2 eetlepels kokosolie (of olijfolie)
- 2 teentjes knoflook
- 1 (biologische) courgette
- 400 gram (diepvries of verse) doperwten
- flinke hand vol verse peterselie
- zout en peper
Laat de (kokos-)olie smelten in de soeppan, hak de knoflook fijn en snijd de courgette in blokjes . Gedurende een minuut, fruit de knoflook in de pan, en voeg hierna de courgette en doperwten toe. Na 2 minuten, schenk 1 liter water in de pan en voeg de verse kruiden toe. Laat de soep zo’n 6 minuten zachtjes koken. Pureer de soep met een staafmixer of met een blender. Breng op smaak met zout en peper. Wees hierin niet te zuinig, er zit immers geen zout bouillonblokje in de soep.
Schenk de soep in soepkommen, en garneer met wat verse kruiden. Serveer los als voorgerecht of als hoofdgerecht met wat zelfgebakken brood of een omelet.
Heb jij deze doperwten soep al geprobeerd? En, wat vond je ervan? Laat vooral je reactie achter bij de comments.