Ok, eerlijk is eerlijk, bij dit recept gebeurde iets wat me wel vaker overkomt. De soep is bijna op, en dan bedenk ik me dat ik nog een foto moet maken! Dus, met dit laagje soep in de kom moeten jullie het helaas doen. Het is een simpele tomaten kokos kikkererwten soep!
In de winter zijn tomaten niet in overdaad aanwezig, en daarom zal dit soepje er misschien in de winter anders uitzien dan in de zomer. Ik gebruikte zelf namelijk verse tomaten voor deze soep, maar het recept is oorspronkelijk geschreven met bliktomaten. Ik vond het recept op de prachtige site Love and Lemons. Helemaal als je ook nog eens gebruik maakt van tomaten en kikkererwten uit blik, is dit een snel en makkelijk recept. En het eindresultaat: Een heerlijke warme winterse kikkererwten soep, optioneel met wat pit!
Voor meer hoofdgerechten en soepen, kijk hier.
Tomaten Kokos Kikkererwten Soep
voor 2-4 personen (afhankelijk van de porties)
- 4 verse tomaten en 100 ml tomatensaus (of vervang door tomaten uit blik)
- 1 blikje kikkererwten
- 1 blik kokosmelk
- 1 rode of gele ui
- 2 tenen knoflook
- 1 eetlepel balsamico azijn
- 1 theelepel paprikapoeder
- handje verse tijm
- 1 eetlepel kokosolie
- 375 ml water
- versgemalen zout en peper
- optioneel: een rood pepertje en wat geraspte parmezaanse kaas of edelgist
Hak de knoflook fijn, de tomaten in grove stukken en snipper de ui. Verwarm de kokosolie in een soeppan en voeg de ui en knoflook (en optioneel een fijngehakt rood pepertje) toe. Bestrooi met wat zout en peper en bak tot de ui glazig wordt. Strooi dan de paprikapoeder erover en voeg een goede eetlepel balsamico azijn toe.
Voeg dan de tomaten, tomatensaus en een groot deel van de verse tijm toe. (bewaar een restje om over de borden te strooien.) Roer het geheel even door. Spoel de kikkererwten af onder de kraan en voeg ook deze, samen met de kokosmelk en water toe aan de pan. Laat het geheel 20-30 minuten zachtjes sudderen.
Haal dan de pan van het vuur en pureer de soep in de blender, of (nog makkelijker) met een staafmixer. Voeg eventueel wat parmezaanse kaas of edelgist toe aan de soep. En, mocht je de soep te dik vinden, verdun het geheel met een scheutje water.
Serveer de soep in grote kommen en bestrooi met wat verse tijm en naar smaak een druppeltje goede olijfolie. Lekker met een versgebakken broodje!
Vanavond gemaakt voor morgen. (maar natuurlijk wel even voorgeproefd en dat wordt vast smullen morgen)
Ik heb ‘m in de high-speed blender gemixed met parmezaanse kaas en hij is niet te dik geworden.
Kokosmelk heb ik Aroy-D gebruikt en voor de tomaten een blikje biologische van AH en een potje biologische kikkererweten.
De vertaling is wellicht iets te direct overgenomen, maar ik denk dat het dit ong zal zijn dan:
1 blik kikkererwten (one cup) = +/- 140 gr
1 “blik” kokosmelk (one cup) = +/- 240ml
Maar dat blijft lastig zonder echt ‘cup’ maat
Hallo,
Ik heb de soep gisteren gemaakt met verse tomaten maar vond hem daarna nauwelijks naar tomaat smaken.
Daarna dus nog een heel blikje tomatenstukjes en tomatenpuree toegevoegd en toen was hij goed op smaak naar ons idee.
Slim om kikkererwten erin te doen voor de romigheid / vulling. Meteen lekker gezond.
Groetjes Laura