We eten hier echt niet alleen maar zoetigheid, hoor! Ik snap dat de website vanwege het boek een beetje in het teken heeft gestaan van zoet. Maar uiteraard eten we dat niet elke dag, en is ons uitgangspunt nog steeds om vooral lekker veel groenten en fruit te eten. Vorige week waren we met z’n allen geveld door de griep (dankjewel kinderdagverblijf!;)), en stond deze oer-Hollandse, maar vegan erwtensoep op het menu. We stopten er lekker veel wintergroenten in.
Yes, ik kom me nog net naar de supermarkt slepen om alle ingrediënten te verzamelen. Ik denk dat alle chaos rondom de boeklancering en het feit dat mijn peuter al een hele week ziek was, me uiteindelijk toch heeft gevloerd . Zo’n rillend, snotterend mannetje wil je als mama gewoon op schoot nemen, toch? Jammer dat je dan extra veel kans maakt om alles zelf over te nemen. Dat neem je dan voor lief!
Vegan erwtensoep boordevol groenten
Voor 3-4 personen
- 250 g groene spliterwten
- 200 g aardappel
- 1 winterpeen
- 120 g knolselderij
- 1 prei
- 1 stengel bleekselderij
- 1 grote witte ui
- 2 tl Keltisch zeezout (met zeewier)
- een flinke snuf peper
- een handjevol blaadjes verse selderij
Instructies
- Verwarm een ruime pan met twee liter water op het fornuis. Voeg de spliterwten toe zodra het water kookt, en laat 1 uur zachtjes doorkoken.
- Schil de aardappel, knolselderij en winterpeen en hak ze in kleine blokjes.
- Snijd de prei doormidden en maak hem onder stromend water goed schoon. Snij hem dan in halve maantjes.
- Was de bleekselderij goed en snij hem dan in halve maantjes.
- Hak als laatste de ui fijn.
- Voeg alle groenten toe aan de pan en laat het geheel nog een klein half uurtje doorsudderen totdat de groenten goed gaar zijn. Voeg eventueel een scheutje extra water toe aan de pan, als de soep te ver is ingedikt.
- Breng de soep dan op smaak met het zeezout en de versgemalen peper, en serveer deze met een paar blaadjes verse selderij.
Eet smakelijk allemaal! Serveer de soep eventueel met een lekkere stevige volkoren (desem) boterham, of bak er lekker zelf een brood bij. Voor meer lekkere soeprecepten, kijk je hier.
Liefs,
Saskia
PS. Vooruit, mijn man miste de spekjes misschien een beetje. Maar, wat mis je daar dan van? vroeg ik hem. Eigenlijk vooral de zoute smaak, was de conclusie. Dus met een snufje extra zout in de soep was hij meer dan tevreden.
Bedankt voor het heerlijke recept. Eindelijk een erwten soep zonder rookworst dat ook nog super lekker is! Super geschikt voor peuters. Mijn zoon vond het ook geslaagd.
Wat leuk om te horen! En op die leeftijd kunnen ze zo kritisch zijn. 😉 Goed nieuws!
Hey,
Kan het zijn dat de verhoudingen niet helemaal kloppen? Ik heb 2 liter water gebruikt maar de soep is extreem waterig. Zeker niet dik of stevig. Ik ga nu de andere 300g spliterwten ook koken en die erbij doen kijken of dat helpt..
Op de verpakking van de spliterwten staat 500g op 1 liter
Hoop dat ie toch lekker wordt! 🙂
Hallo Rianne, bij mij was na 1,5 uur koken een hoop van het vocht verdampt. Ik denk dit bij jouw mogelijk minder was? Had je een deksel op de pan gelegd? Dit heb ik niet gedaan, namelijk. Nou, ik hoop in ieder geval dat het uiteindelijk lekker was!