Ook met maar een paar ingrediënten zet je zo een lekkere soep op tafel. Gelukkig maar. Want soms heb je gewoon niet zoveel meer in huis! Afgelopen weekend had ik plots zin in soep bij de lunch en besloot ik de groentela te plunderen. Wat ik vond? Slechts een tweetal puntpaprika’s… Gelukkig had ik in de voorraadkast ook nog een grote zoete aardappel, wat ui en knoflook. Samen met wat Garam Masala en een flinke lepel amandelpasta was deze zoete aardappelsoep met paprika écht overheerlijk!
En alhoewel dit soort soepjes vaak lijken te vragen om room, of misschien wat kokosmelk, kun je die smeuïgheid ook goed bereiken met een notenpasta. Door amandelpasta te gebruiken in dit gerecht voeg je niet alleen wat goede vetten, maar ook nog wat eiwitten toe. Dat maakt dat je na het eten van zo’n lunchsoepje niet meteen weer trek krijgt. De Garam Masala (een Indisch kruidenmengsel) zorgt voor een lekkere kick!
Oké, voor de foto mist dit gerechtje wel wat verse groene kruiden. Helaas had ik die nu net niet meer in huis. Maar voeg deze vooral toe, als je ze nog wel hebt staan. Ook voor de smaak! Denk aan wat verse peterselie of koriander, bijvoorbeeld…
Zoete Aardappelsoep met Paprika & Garam Masala
voor 4 kommetjes
- 1 grote zoete aardappel (à 800 gram)
- 2 puntpaprika’s
- 700 ml water
- 1 witte ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 theelepel Garam Masala
- een flinke snuf Himalaya zout (naar smaak)
- toppings: amandelpasta & zonnebloempitten, optioneel wat verse kruiden
Snipper de ui. Verwarm dan wat olijfolie of kokosolie in een soeppan en voeg de ui en Garam Masala toe. Gebruik een knoflookpers om vervolgens de twee knoflookteentjes toe te voegen (fijn hakken mag natuurlijk ook). Draai het vuur laag.
Terwijl de ui glazig wordt in de pan, schil je de zoete aardappel en hak je deze in blokjes. Vergeet niet met regelmaat even te roeren in de soeppan. Voeg dan de zoete aardappel toe, en roer weer even goed door. Doe hetzelfde met de puntpaprika’s (snijden en toevoegen!). Voeg dan ongeveer 700 ml water toe (alle groenten moeten goed onder staan) en breng het geheel aan de kook.
Laat het koken totdat de zoete aardappel goed gaar is (ongeveer 15 minuten, controleer de aardappel even met een vork). Pureer het geheel dan glad met een staafmixer of een hittebestendige blender. Breng de soep op smaak met (Himalaya) zout en eventueel nog wat versgemalen peper.
Serveer de soep met een lepeltje amandelpasta en andere toppings naar keuze!
Eet smakelijk! Ben je op zoek naar meer lekkere soepjes? Kijk dan vooral even hier bij mijn andere favorieten!
Wat een goed idee om er een notenpasta aan toe te voegen voor de nodige voedingstoffen. Dat ga ik ook wat vaker proberen! Mooi receptje weer 🙂 Liefs, Merel
Als je een recept wilt printen, komen er 9 blaadjes, waarvan 7 onnodig…….
Kunnen jullie dit niet “printvriendelijker” maken?
Verder wel altijd heerlijke en goed bruikbare recepten!
Hallo Marja, ja dat is wel vervelend inderdaad. Ik ben zelf heel slecht in die dingen, dus het is me nog niet gelukt om het printprobleem op te lossen helaas. Ik hoop snel!
Kun je het recept niet kopieeren en plakken in een Wordbestand? 🙂