Wha! Dit is toch een feestje op je bord? Ik heb recent met jullie een artikel gedeeld over supermarktbrood. Hoe vind je brood dat relatief gezond is? Volkoren én zonder suiker, gekke toevoegingen. Maar dan volgt een logische volgende vraag. Wat is dan ideaal suikervrij broodbeleg? Want wist jij dat er aan veel vleeswaren standaard suiker wordt toegevoegd? En dat je vanwege de hoeveelheid zout, ook beter niet elke dag flink wat plakken kaas kunt eten?
Als je je brood graag zonder suiker belegt zul je het volgende moeten laten staan: zoet broodbeleg zoals hagelslag en vruchtenhagel, nutella, maar ook sandwich spread en veel van het vleeswaren. Maar wat is wel gezond en suikervrij? Hier mijn top 5.
5 x Suikervrij Broodbeleg
1. Notenpasta
Op de foto zie je één van mijn favoriete boterhammen. (En ja, deze werkt ook goed voor de kids!) Volkorenbrood met 100% suikervrije pindakaas, plakjes banaan en wat bijenpollen. Gewoon, omdat deze bolletjes feestelijk ogen en ze ook nog eens supergezond zijn!
Als ik denk aan gezond suikervrij broodbeleg denk ik meteen aan pindakaas. Zeker één van mijn favorieten, dus! Maar denk ook eens aan amandelpasta, of tahin (pasta van sesamzaad). Je kunt tegenwoordig ook cashewnotenpasta kopen. De mogelijkheden zijn eindeloos! Je zorgt voor wat extra goede vetten op je broodje. Lees wel even goed de labels op de potjes en kies voor een variant van 100% noten of zaden. Toegevoegde suikers of vetten zijn écht niet nodig! Ik koop mijn favoriete pot suikervrije pindakaas gewoon bij de Albert Heijn. Lekker, met stukjes noot.
2. Avocado
Oh ja, toast met avocado. Die staat bij mij zeker op nummer 2! Een bom vol goede voedingsstoffen. Als het niet zo moeilijk zou zijn om een goede rijpe te scoren, zou hij op nummer 1 staan. Hij is zo lekker, met eventueel wat extra kruiden. Denk aan wat chiliflakes, zout en peper. Misschien een vleugje extra vergine olijfolie. Je kunt ook van dit broodje een waar feestje maken! Een groen monster-broodje.
Inmiddels weet ik dat je de rijpheid van de avocado goed kan controleren door er niet alleen even in te knijpen, maar door ook het pitje bovenop de avocado er even uit te halen. Is de kleur onder het pitje mooi groen/geel, dan is hij nog niet vergaan. Vind je onder het pitje allemaal vlekjes, dan kun je hem beter niet meer kopen!
3. Hummus
Bonen en andere peulvruchten zijn ideaal om gezonde spreads van te maken. Ze vullen goed, en zitten boordevol eiwitten en goede mineralen. Nou kun je ervoor kiezen om dat zelf te doen, maar je kunt tegenwoordig ook redelijk gezonden versies kopen in de supermarkt. Hummus is zoiets waarvan ook prima voorverpakte varianten in de schappen staan, zonder dat er suiker aan in toegevoegd (wel weer even goed te verpakkingen lezen). Het smeert lekker weg, en je maakt het fris en knapperig met wat schijfjes komkommer of verse sla op je broodje!
4. Cottage cheese, a.k.a. Hüttenkäse
Ik ben deze kaas meer gaan waarderen toen ik zocht naar gezond broodbeleg voor mijn zoontje. Begrijp me niet verkeerd, hij is een kaasliefhebber, dus een plakje jonge kaas krijgt hij soms ook echt wel. Maar helaas bevat reguliere kaas vrij veel zout. En dat is voor ons niet goed, maar voor de allerkleinsten onder ons al helemaal niet. Daarom ben ik ooit gestart met het kopen van Hüttenkäse. Hij vond het prima op z’n volkorenbroodje.
Maar als je het vaker eet mag het wel wat extra swung hebben. Voeg dus vooral wat (verse) kruiden toe, of wat peper. Mix het met wat appel en verse tijm, zoals in dit recept. Ook hier werkt een schijfje groente en wat sla weer wonderen! En, zo krijg je ook vast wat extra groen binnen.
5. Zelfgemaakte Jam of geprakt fruit
Zoet broodbeleg eten we eigenlijk niet. Want, zo kun je de notenpasta zonder suiker immers niet categoriseren! Hij is niet echt zoet, namelijk. Maar soms is iets fruitigs op je brood wel zo lekker. En dan werkt een plakje vers fruit op je boterham perfect. Als je de boterham meeneemt, of je maakt een broodje voor je peuter, dan kun je het fruit ook prakken. Maak eens een zelfgemaakte jam van vers zomerfruit, dan zul je het zoete broodbeleg écht niet missen!
Mmm, een top 5 maken is altijd moeilijk. Helaas heeft dit favoriete broodje de top 5 suikervrij broodbeleg nét niet gehaald: die met ei. Een omeletje, een scrambled eitje. Ook een fijne optie!
Wat is jouw favoriet wat betreft suikervrij broodbeleg? Ik ben benieuwd! Tag mij @blijsuikervrij.nl of gebruik #blijsuikervrij!
In biologische pindakaas van AH zit suiker! Ik raad aan het merk Jori, heerlijk!
En tahin is pasta van sesamzaad, foutje neem ik aan.
Ik koop het van het merk Horizon, ook verrukkelijk.
Je site heb ik nog maar pas ontdekt, dank voor alle tips en adviezen!
Ha Annemarie, ik gebruik inderdaad niet de biologische, maar eentje waarop staat 100% pindakaas. Deze is helaas niet biologisch, maar wel suikervrij. Ik vind de structuur hiervan iets fijner dan die van Horizon. 😉
Waar haal je de suikervrije banaan en suikervrij vers zomerfruit?
Hahaha, grapje zeker? Het gaat uiteraard om broodbeleg vrij van toegevoegde suikers. Pinda’s en hüttenkäse bevatten ook van nature aanwezige suikers. 😉
Bedankt voor de lekkere tips! Ik vind zelf ook pindakaas met (suikervrije) kaas erop lekker.
Dan is het niet suikervrij, Maar zonder toegevoegde suikers. Voor mensen met diabetes bijvoorbeeld dus nog steeds niet ok (banaan, avocado, bonen, teveel fruit.. zijn te mijden).
Dat klopt, deze website gaat over koken en bakken zonder geraffineerde suikers. Overigens zijn er voldoende mensen met diabetes die wel avocado, banaan en bonen mogen en kunnen eten. De adviezen hieromtrent verschillen per diëtist en per individu.