• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Blij Suikervrij

Suikervrije recepten, mindset programma's en meer!

  • Home
  • Recepten
    • Recepten Index
    • Vegan
    • Ontbijten
    • Tussendoortjes
    • Brood & Crackers
    • Lunchen
    • Salades
    • Soepen
    • Hoofdgerechten
    • Drinken
    • Baby & Peuter
    • Desserts
  • Shop
  • Over mij
  • Gratis
  • Blij Dieetvrij

Vezelrijke Bolletjes van Amandelmeel & Psyllium vezels

18 maart 2017

Koolhydraatarme en glutenvrije broodjes van amandelmeel

Wil je lekkere zelfgebakken glutenvrije bolletjes op tafel zetten in het weekend? Maar dan het liefst bolletjes die niet ook nog eens bijdragen aan het overschot aan koolhydraten op tafel? Maak dan ook eens deze vezelrijke bolletjes van amandelmeel. Lekker veelzijdig en ontzettend gezond.

De psyllium vezels die aan dit recept worden toegevoegd zijn essentieel. Deze vezels zorgen namelijk voor de binding van de broodjes. Aangezien er geen gluten in amandelmeel zitten, omdat het gemalen noten zijn ;), heeft het recept een goed bindmiddel nodig. Ik ontdekte dat psyllium vezels perfect werken. Deze vezels zijn ook nog eens erg goed voor de stoelgang en ze geven een vol gevoel. (Ze worden ook vaak bij de apotheek verkocht voor mensen met darmproblemen). Je moet wel altijd genoeg water drinken als je de vezels gebruikt want ze nemen veel vocht op. Serveer de bolletjes dus vooral met een flinke kop thee!

En alhoewel ik splitsen van eieren altijd een beetje overdreven vind, is het hier ook belangrijk, want dan krijg je mooie relatief luchtige bolletjes! Zelf maakte ik drie bolletjes. Maar verdubbel het recept vooral, als je er meteen 6 wilt maken.

Koolhydraatarme Bolletjes van Amandelmeel & Psylliumvezels

Vezelrijke Bolletjes van Amandelmeel & Psyllium vezels

voor 3 bolletjes

  • 100 gram amandelmeel
  • 40 gram gemalen lijnzaad
  • 1 grote theelepel wijnsteenbakpoeder (gewone kan ook)
  • 2 flinke eetlepels psyllium vezels
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 ei + 1 eiwit
  • een theelepeltje appelazijn
  • een flinke snuf zout

Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng dan de amandelmeel, wijnsteenbakpoeder, psylliumvezels, lijnzaad en zout de kom van de keukenmachine en meng het geheel goed. Voeg de olijfolie, het ei en eiwit toe en draai de keukenmachine totdat het mengsel een bal vormt.

Voeg dan de appel azijn toe, en een klein scheutje kokend water (ongeveer 150 ml), en meng het mengsel nog even goed. Zet dan de plakkerige bal deeg even een half uur opzij, zodat deze wat steviger wordt. Hij blijft een beetje plakkerig. Maak je handen dus even nat voordat je van het mengsel drie balletjes maakt.

Leg de balletjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi naar wens met maanzaad, of sesamzaad. Bak de broodjes af in 20-25 minuten.

Controleer met een satéprikker even of de bolletjes van binnen gaar zijn. Als de satéprikker droog uit de balletjes komt, zijn de broodjes klaar. Worden de broodjes te donker, maar zijn ze van binnen nog niet gaat? Dek ze dan even af met wat zilverfolie en bak nog een paar minuten. Bij mij waren ze in 20 minuten klaar, maar dat kan een beetje per oven verschillen!

Voor wie ga jij warme bolletjes van amandelmeel bakken? Ze zijn lekker met zoet én met hartig beleg. Andere lekkere glutenvrije pitabroodjes zijn deze van havermout en kokosyoghurt. Ook erg lekker!

Share on facebook
Facebook
0
Share on pinterest
Pinterest
0
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

Gerelateerde berichten

Havermout Broodjes met Kokosyoghurt, glutenvrij, zuivelvrij, lactosevrijPita Broodjes van Havermout en Kokosyoghurt Suikervrije Appelcake met AmandelmeelSuikervrije Appelcake met Amandelmeel Simpele Lijnzaad & Amandelmeel CrackersSimpele Lijnzaad & Amandelmeel Crackers Zelfgebakken Lijnzaad Brood zonder GistZelfgebakken Lijnzaad Brood zonder Gist

Categorie: Brood & Crackers Tags: amandelmeel, appelazijn, bolletjes, broodjes, eieren, glutenvrij, koolhydraatarm, lijnzaad, olijfolie, psylliumvezels, versegebakken, vezelrijk, wijnsteenbakpoeder, zelf bakken

Vorig bericht: « Hartige Courgette Pannenkoekjes met Feta
Volgend bericht: Hennepzaad Fudge Bonbons met Carobe poeder »

Lees Interacties

Bestel jouw journal!

Reacties

  1. Marianne zegt

    18 maart 2017 om 1:54 pm

    Saskia, zou je de bolletjes ook in kunnen vriezen?
    Of zijn ze dan niet meer zo lekker.

    • Mona zegt

      19 maart 2017 om 11:04 am

      Waarschijnlijk kun je ze gewoon invriezen, pure psylium broodjes en psylium spelt broodjes kun je ook invriezen zonder dat de smaak veranderd

      • Saskia zegt

        19 maart 2017 om 1:33 pm

        Hallo Mona! Dank voor je reactie. Ik heb het zelf ook nog niet geprobeerd. Goed om te weten!

    • Ann zegt

      12 november 2017 om 12:35 pm

      Hallo Mona
      Wat ben ik blij met dit recept. Ik ben een vrouw van bijna 65 jaar, sinds mijn negenenveertigste kamp ik met vreselijke opvliegers. Ik slik sinds een half jaartje femoston zeer tegen de zin van mijn huisarts echter gezien mijn kwaliteit van leven heeft zij het middel toch voorgeschreven. Ik was er door de jaren heen wel achter dat voeding een grote invloed had op die opvliegers. Ik ben ze door het slikken van femoston kwijt. Alléén brood!!!! Spelt, volkoren, haver, desem noem maar op maakt niet uit welke soort de opvliegers kwamen door de femoston als het ware heen.
      Vandaar dat ik nu ben overgegaan op dit alternatieve brood. Nog even dit, men zegt dat rode wijn de opvliegers verergert, bij mij dus niet, had laatst 3 glaasjes rode wijn op, (feestje) geen last! één boterham en ik moet het bezuren zelfs met femoston. Misschien hebben meer vrouwen iets aan mijn verhaal.

  2. Chris zegt

    18 maart 2017 om 7:46 pm

    Is er ook een alternatiefvoor bakpoeder? Dut ivm zetmeelvrij dieet.

    • Saskia zegt

      19 maart 2017 om 1:36 pm

      Ja, je kunt een combinatie van 1 theelepel baking soda (baksoda) en 1 eetlepel appelazijn/citroensap gebruiken. Het kan wel zijn dat ze dan ietsje minder goed rijzen.

  3. Jet zegt

    19 maart 2017 om 10:22 am

    Kun je de broodjes in diepvries bewaren?
    Bestaat er een altenatief voor ei?

    • Saskia zegt

      19 maart 2017 om 1:43 pm

      Je kunt het ei eventueel vervangen door een mengsel van chiazaad en water. Het kan het bakresultaat wel een beetje beïnvloeden uiteraard. Hier lees je hoe het werkt: http://blijsuikervrij.nl/blog/waarmee-ei-vervangen-in-recept/

  4. denise zegt

    3 april 2017 om 12:11 pm

    hoeveel koolhydraten zitten er per bolletje in weet je dat misschien

    • Saskia zegt

      4 april 2017 om 11:50 am

      Hallo Denise! Nee, dat heb ik helaas niet exact uitgerekend. Daar zijn eventueel wel online tools of apps voor?

  5. maartje zegt

    4 juni 2017 om 2:21 pm

    werkt dit ook zonder de psylliumvezels?
    Leuk recept!

    • Saskia zegt

      6 juni 2017 om 9:01 am

      Nee, helaas kun je ze niet zonder de psylliumvezels maken. De vezels zorgen er namelijk voor dat de broodjes niet uit elkaar vallen!

  6. Carina zegt

    21 januari 2019 om 4:38 pm

    Ik heb de bolletjes gemaakt. Ik had geen wijnsteenbakpoeder in huis en heb natriumbicarbonaat gebruikt. Verder alles volgens jouw recept. Tot mijn grote verbazing waren mijn broodjes echt niet te eten. Ze hadden een zeer bittere (na) smaak. Wat kan er mis gegaan zijn?

    • Saskia zegt

      21 januari 2019 om 4:55 pm

      Je kunt natrium bicarbonaat niet gebruiken zonder een zuur toe te voegen waarmee het reageert. Een lepeltje appel azijn of citroensap. Het is geen rijsmiddel wat je zomaar als vervanger voor bakpoeder kunt gebruiken, helaas.

Primaire Sidebar

Saskia

Saskia van Blij Suikervrij, een vrolijke foodblog over gezond eten zonder geraffineerde suiker. Bomvol suikervrije recepten
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Hi!

Ik ben Saskia. Sociaal psycholoog, ex-kookboekauteur, online trainer & coach. Ik help zelfbewuste vrouwen via Blij Dieetvrij breken met eetbuien en emotie eten, zodat ze zich vrij voelen van obsessieve gedachten rondom eten, en aandacht kunnen besteden aan datgene waar ze écht gelukkig van worden in hun leven. Want zelf eet ik al jaren niet meer suikervrij, met een hele goede reden… Lees verder

Thuiskomen in jouw lijf

Mijn hardcover kookboek Zoet!

Bestel het kookboek van Blij Suikervrij hier!

Copyright © 2023 · Blijsuikervrij.nl ·

  • Betaalmethoden
  • Privacy Policy
  • Algemene voorwaarden
  • Disclaimer
  • Contact