Oe la la! Ik waan me zo in Italië met dit hartige amandelbrood! Bij een glaasje rode wijn (soms mag het!), is dit broodje puur genieten. Maar serveer het vooral ook bij de lunch, met een vers soepje als avondeten, of neem gewoon een stukje als hartig tussendoortje. Dit brood van courgette en amandelmeel stilt de stevige trek.
Wat dit amandelbrood zo naar Italië laat smaken, is een perfecte combinatie van Parmiggiano Regiano (oftewel Parmezaanse kaas), een flinke snuf oregano, zongedroogde tomaatjes en een courgette, die het broodje meteen lekker smeuïg maakt. Omdat er geen bloem of meel in zit, is het geheel glutenvrij. Het brood is gemaakt met fijngemalen amandelen (amandelmeel).
Je kunt het courgette & amandelbrood zonder beleg eten, of besmeren met wat geitenkaas, roomboter of goede olijfolie! Laat het broodje even goed afkoelen voor je het aansnijd. Bewaren in de koeling, of invriezen, kan uiteraard ook.
Italiaans Brood van Courgette en Amandelmeel
voor een cakeblik
- 225 gram amandelmeel
- 1 geraspte courgette (à 200 gram)
- 2 eieren
- 55 gram Parmezaanse kaas
- 3 zongedroogde tomaten (uit olie)
- 1 theelepel baking soda
- 1 eetlepel appel (cider) azijn
- 1 eetlepel gedroogde oregano
- flinke snuf Himalaya zout
- snuf versgemalen peper
Verwarm de oven vast voor op 180 graden. Laat de zongedroogde tomaatjes even kort uitlekken en snijd deze in kleine stukjes. Klop de eieren kort los. Schep dan alle ingrediënten goed door elkaar.
Bekleed een cakeblik met bakpapier en schep het mengsel in het blik. Even goed verdelen. Dan kan het de oven in! Bak het gedurende 30 minuten, totdat het amandelbrood van boven mooi bruin is gekleurd. Bedek het blik dan met wat zilverfolie en plaats het terug in de oven. Laat de binnenkant verder gaar worden in 20-25 minuten. Als een satéprikker er schoon uitkomt, is het broodje klaar.
Laat het amandelbrood even afkoelen voor je het aansnijd. Dan is hij niet alleen lekkerder, hij valt ook minder snel uit elkaar. Afkoelen gaat uiteraard sneller als je het broodje even samen met het bakpapier uit het warme blik haalt!
Buon appetito! Aan wie serveer jij dit brood van courgette? Of bak jij toch liever een ander lekker brood?
Hoi Saskia,
Vandaag het hartig Italiaans amandelbrood gebakken.
Plakje geitenkaas erop en smullen maar. Het was echt heerlijk.
Groetjes, Marianne
Fijn dat het gesmaakt heeft! 🙂
Hoi Saskia,
Ziet er lekker uit! Kan je het ook invriezen?
Oh, ik zie het al! Had niet goed gelezen 😉
Ik ga vanavond jouw Italiaanse broodje maken. Ik vroeg me alleen af of het ook met de broedmachine gebakken kan worden?
Oei, ik zie je reactie nu pas. Ik heb het zelf nog nooit met een broodbakmachine gemaakt, dus ik zou eerlijk gezegd niet weten of dat ook kan. Heb je het inmiddels uitgeprobeerd?
Net gemaakt en super lekker!! Fijn om ook een hartig tussendoortje in de vriezer te hebben!
Hey! Ik heb echt net deze avond je website ontdekt en ben super enthousiast! Ik ben nu nog in de oriënterende fase van suikervrij gaan eten, maar heb al een vraagje! Mijn vraag gaat over amandelmeel haha. Amandelmeel bevat erg veel calorieën (ik weet het, moet je niet opletten haha, maar met een verleden aan eetstoornissen merk ik dat ik dat erg moeilijk vind haha)
Ik moet van mezelf leren om de calorieën los te laten, maar ik vroeg me af wat voor suikervrij-meel je aan raadt voor de tussentijd als meer dan 500kcal per 100gr mijn hoofd nog niet aan kan :).
Bedankt!
Hallo nynke, het ligt er een beetje aan of je ook koolhydraatarm wilt eten. Dan zou je bijvoorbeeld sojameel of lupinemeel kunnen proberen. Ik ben zelf ook fan van havermeel, roggemeel en volkoren speltmeel. 😉
Havermeel en roggemeel klinkt super! Dankjewel!