• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Blij Suikervrij

Suikervrije recepten, mindset programma's en meer!

  • Home
  • Recepten
    • Recepten Index
    • Vegan
    • Ontbijten
    • Tussendoortjes
    • Brood & Crackers
    • Lunchen
    • Salades
    • Soepen
    • Hoofdgerechten
    • Drinken
    • Baby & Peuter
    • Desserts
  • Shop
  • Over mij
  • Gratis
  • Blij Dieetvrij

Glutenvrij Brood van Tijgernotenmeel of Chufameel uit de Oven

8 februari 2017

Glutenvrij Brood van Tijgernotenmeel of Chufameel uit de Oven

Er was ooit een broodje dat ik oneindig vaak maakte: het noten en zaden brood van o.a. spelt en havermout. Maar inmiddels zijn er zoveel nieuwe meelsoorten op de markt! Glutenvrije meelsoorten, zoals het nieuwe tijgernotenmeel. En nee, dit is niet gemaakt van de kleurrijke Calvé tijgernootjes! Tijgernoten of chufa’s zijn een soort knolletjes. Ze zijn van nature zoet. Zodoende hoef je in baksels met tijgernoten maar weinig zoetstoffen toe te voegen. Dat is fijn voor ons suikervrije eters! Ik testte het meel, en maakte een simpel brood van tijgernotenmeel uit de oven, met lekker veel zaten en pitten!

Chufa’s zijn wat minder vet dan noten, en zo bevat een brood van chufameel (wat een ander woord is voor tijgernotenmeel, of aardamandelmeel) minder vetten en calorieën dan een broodje van amandelmeel. Tijgernotenmeel bevat echter wel weer een hoop koolhydraten (net zoveel als tarwemeel), dus het past niet per se in een koolhydraat-arm dieet. Het is wel perfect voor mensen die glutenvrij of zoveel mogelijk paleo eten.

Brood bakken met chufameel of tijgernotenmeel

Ik eet vooral wat puur en lekker is… dus vandaar een eerste test met dit nieuwe meel! Het enige waar ik bij tijgernotenmeel nog een beetje aan moet wennen is dat het soms wat kan knisperen tussen je tanden. Alsof je per ongeluk een theelepeltje zand in je broodje hebt gestopt. Ik las ergens dat je dit kunt voorkomen door het tijgernotenmeel nog even zelf extra fijn te malen met bijvoorbeeld een koffiemolentje. Of je moet specifiek tijgernotenmeel kopen van gepelde tijgernoten. Dat ga ik de volgende keer dus ook proberen!

Mijn serveersuggestie? Met een goede lik pindakaas of notenpasta!

Tijgernotenbrood met Pindakaas, Serveersuggestie!

Glutenvrij brood van tijgernotenmeel met zaden en pitten

voor een kleine broodbakvorm

  • 5 grote eieren
  • 60 ml kokosolie (ongeveer 3 eetlepels)
  • 1/2 eetlepel appel (cider) azijn
  • 110 gram tijgernotenmeel, of chufameel (dit is hetzelfde)
  • 3 eetlepels gebroken lijnzaad
  • 1/2 theelepel Himalaya zout
  • 3 eetlepels pompoenpitten
  • 3 eetlepels zonnebloempitten
  • 1 theelepel baksoda, of baking soda

Verwarm de oven voor op 175 graden. Smelt dan de kokosolie in een klein pannetje (of au bain marie) en meng deze met de eieren en appel azijn in een ruime mengkom.

Roer in een andere kom de droge ingrediënten goed door elkaar en roer deze dan langzaam door de natte ingrediënten. Schep het mengsel nog een paar keer goed door.

Bekleed de bakvorm met bakpapier en schep het mengsel hierin. Garneer het broodje naar smaak met wat extra zaadjes of pitjes. Schuif het dan in het midden van de oven en bak het broodje in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar. Controleer de binnenkant van het broodje met een satéprikker: als deze er schoon uit komt is het chufabroodje ook van binnen gaar!

Ga jij ook aan de slag met dit brood van tijgernotenmeel? Dan ben ik erg benieuwd of het in de smaak valt! Laat vooral je reactie achter bij de comments en stel je prangende vragen!

Share on facebook
Facebook
0
Share on pinterest
Pinterest
0
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

Gerelateerde berichten

Meerzaden Zoete Aardappel Brood met VijgenMeerzaden Zoete Aardappel Brood met Vijgen Courgette & zonnebloempitten havermout broodCourgette & zonnebloempitten havermout brood Gistvrij Speltbrood uit de ovenGistvrij Speltbrood uit de Oven Sanne's rijke notenbrood met gedroogd fruitSanne’s rijke notenbrood met gedroogd fruit

Categorie: Brood & Crackers Tags: appel azijn, appel cider azijn, baking soda, brood, chufameel, eieren, kokosolie, lijnzaad, pompoenpitten, tijgernotenbrood, tijgernotenmeel, zelfgemaakt, zonnebloempitten

Vorig bericht: « Ananas Chiapudding met Munt & Vanille
Volgend bericht: Lunchtip: Zelf volkoren wraps maken met makreelsalade »

Lees Interacties

Bestel jouw journal!

Reacties

  1. Nik zegt

    8 februari 2017 om 12:26 pm

    Ik zou het graag willen maken, ben wel benieuwd waar je het tijgernotenmeel hebt gekocht?

    • Saskia zegt

      8 februari 2017 om 1:39 pm

      Hallo Nikki! Leuk dat je er mee aan de slag wilt! Ik kocht het zelf toevallig bij Holland & Barrett, maar online is het ook goed verkrijgbaar.

  2. Edith zegt

    8 februari 2017 om 1:59 pm

    Vanmiddag dit brood gebakken …
    Heerlijk en supersimpel

    • Saskia zegt

      8 februari 2017 om 2:23 pm

      Kijk, dat is pas snel! 🙂 Leuk om te horen dat het lekker smaakt, Edith!

  3. Trudy zegt

    11 februari 2017 om 7:21 pm

    Lekker broodje met tijgernotenmeel. Niet droog. Wel knarst het af en toe, maar als je daar tegen kunt….HEERLIJK!!

    • Saskia zegt

      13 februari 2017 om 9:47 am

      Hahaha, ja, dat knarsen viel mij ook op inderdaad!

  4. Els zegt

    20 februari 2018 om 4:20 pm

    Hoi Saskia,

    Het brood zit nu in de oven! dus ben benieuwd. Ben gek op producten zonder suiker en gluten en tarwe enz.
    dus eigenlijk, alles wat slecht is voor je gezondheid!! haha, ik ben helemaal om, wil alleen nog maar gezonde dingen eten. dank voor dit recept!

Primaire Sidebar

Saskia

Saskia van Blij Suikervrij, een vrolijke foodblog over gezond eten zonder geraffineerde suiker. Bomvol suikervrije recepten
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Hi!

Ik ben Saskia. Sociaal psycholoog, ex-kookboekauteur, online trainer & coach. Ik help zelfbewuste vrouwen via Blij Dieetvrij breken met eetbuien en emotie eten, zodat ze zich vrij voelen van obsessieve gedachten rondom eten, en aandacht kunnen besteden aan datgene waar ze écht gelukkig van worden in hun leven. Want zelf eet ik al jaren niet meer suikervrij, met een hele goede reden… Lees verder

Thuiskomen in jouw lijf

Mijn hardcover kookboek Zoet!

Bestel het kookboek van Blij Suikervrij hier!

Copyright © 2023 · Blijsuikervrij.nl ·

  • Betaalmethoden
  • Privacy Policy
  • Algemene voorwaarden
  • Disclaimer
  • Contact