Er was ooit een broodje dat ik oneindig vaak maakte: het noten en zaden brood van o.a. spelt en havermout. Maar inmiddels zijn er zoveel nieuwe meelsoorten op de markt! Glutenvrije meelsoorten, zoals het nieuwe tijgernotenmeel. En nee, dit is niet gemaakt van de kleurrijke Calvé tijgernootjes! Tijgernoten of chufa’s zijn een soort knolletjes. Ze zijn van nature zoet. Zodoende hoef je in baksels met tijgernoten maar weinig zoetstoffen toe te voegen. Dat is fijn voor ons suikervrije eters! Ik testte het meel, en maakte een simpel brood van tijgernotenmeel uit de oven, met lekker veel zaten en pitten!
Chufa’s zijn wat minder vet dan noten, en zo bevat een brood van chufameel (wat een ander woord is voor tijgernotenmeel, of aardamandelmeel) minder vetten en calorieën dan een broodje van amandelmeel. Tijgernotenmeel bevat echter wel weer een hoop koolhydraten (net zoveel als tarwemeel), dus het past niet per se in een koolhydraat-arm dieet. Het is wel perfect voor mensen die glutenvrij of zoveel mogelijk paleo eten.
Ik eet vooral wat puur en lekker is… dus vandaar een eerste test met dit nieuwe meel! Het enige waar ik bij tijgernotenmeel nog een beetje aan moet wennen is dat het soms wat kan knisperen tussen je tanden. Alsof je per ongeluk een theelepeltje zand in je broodje hebt gestopt. Ik las ergens dat je dit kunt voorkomen door het tijgernotenmeel nog even zelf extra fijn te malen met bijvoorbeeld een koffiemolentje. Of je moet specifiek tijgernotenmeel kopen van gepelde tijgernoten. Dat ga ik de volgende keer dus ook proberen!
Mijn serveersuggestie? Met een goede lik pindakaas of notenpasta!
Glutenvrij brood van tijgernotenmeel met zaden en pitten
voor een kleine broodbakvorm
- 5 grote eieren
- 60 ml kokosolie (ongeveer 3 eetlepels)
- 1/2 eetlepel appel (cider) azijn
- 110 gram tijgernotenmeel, of chufameel (dit is hetzelfde)
- 3 eetlepels gebroken lijnzaad
- 1/2 theelepel Himalaya zout
- 3 eetlepels pompoenpitten
- 3 eetlepels zonnebloempitten
- 1 theelepel baksoda, of baking soda
Verwarm de oven voor op 175 graden. Smelt dan de kokosolie in een klein pannetje (of au bain marie) en meng deze met de eieren en appel azijn in een ruime mengkom.
Roer in een andere kom de droge ingrediënten goed door elkaar en roer deze dan langzaam door de natte ingrediënten. Schep het mengsel nog een paar keer goed door.
Bekleed de bakvorm met bakpapier en schep het mengsel hierin. Garneer het broodje naar smaak met wat extra zaadjes of pitjes. Schuif het dan in het midden van de oven en bak het broodje in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar. Controleer de binnenkant van het broodje met een satéprikker: als deze er schoon uit komt is het chufabroodje ook van binnen gaar!
Ga jij ook aan de slag met dit brood van tijgernotenmeel? Dan ben ik erg benieuwd of het in de smaak valt! Laat vooral je reactie achter bij de comments en stel je prangende vragen!
Ik zou het graag willen maken, ben wel benieuwd waar je het tijgernotenmeel hebt gekocht?
Hallo Nikki! Leuk dat je er mee aan de slag wilt! Ik kocht het zelf toevallig bij Holland & Barrett, maar online is het ook goed verkrijgbaar.
Vanmiddag dit brood gebakken …
Heerlijk en supersimpel
Kijk, dat is pas snel! 🙂 Leuk om te horen dat het lekker smaakt, Edith!
Lekker broodje met tijgernotenmeel. Niet droog. Wel knarst het af en toe, maar als je daar tegen kunt….HEERLIJK!!
Hahaha, ja, dat knarsen viel mij ook op inderdaad!
Hoi Saskia,
Het brood zit nu in de oven! dus ben benieuwd. Ben gek op producten zonder suiker en gluten en tarwe enz.
dus eigenlijk, alles wat slecht is voor je gezondheid!! haha, ik ben helemaal om, wil alleen nog maar gezonde dingen eten. dank voor dit recept!