Een warm broodje met geitenkaas, honing en walnoten: dat bestelde ik vroeger steevast als ik buiten de deur ging lunchen. Een standaard broodje wat je maar oh, zo vaak op de menukaart aantreft. En nog steeds vind ik de combinatie van geitenkaas met iets zoets onweerstaanbaar! In plaats van honing zoet ik mijn broodje dan ook graag met vers fruit. Zoals dit broodje met geitenkaas en vijgen… ultiem genieten!
Helaas zijn verse vijgen niet altijd goed verkrijgbaar in Nederland. Ik voelde me dan ook gezegend toen ik ze laatst weer eens in de winkel tegen kwam. Sappige verse vijgen: een delicatesse die ik pas leerde eten toen ik een jaar in Italië woonde. Daarvoor vond ik het eigenlijk maar gekke dingen. Maar in Italië was iedereen er altijd laaiend enthousiast over. Daar slurpten ze die dingen letterlijk leeg (wat er overigens niet heel appetijtelijk uitziet), of serveren ze hem met krokante stukjes ham als mooie anti-pasti. Che buono!
Voor dit broodje koos ik voor gemak. Ik gebruikte een suikervrij afbakbroodje! Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om zelf een brood te bakken… Denk bijvoorbeeld aan dit makkelijke sodabrood of deze met pitten en zaden.
Broodje met Geitenkaas en Vijgen
per persoon
- 1 suikervrij afbakbroodje (even goed de etiketten lezen, dus!)
- 50 gram zachte geitenkaas
- 1 verse vijg
- een klein stukje lente-ui
- optioneel: een handje walnootjes en wat stroperige balsamico-azijn
Bak het broodje af volgens de aanwijzingen op te verpakking. Snijd het broodje in de lengte doormidden. Smeer de geitenkaas erover uit, en beleg met plakjes vijg. Hak een stukje lente-ui in ringetjes en strooi deze eroverheen. Garneer optioneel nog met wat grofgehakte walnoten en een beetje balsamico (ik ben verliefd op de Gran Moro azijn uit Modena… erg prijzig, maar overheerlijk!)
Hoe gebruik jij de verse vijgen? Heb je weleens de combinatie van geitenkaas en vijgen geprobeerd? Ik ben benieuwd! Tag mij #blijsuikervrij of laat een reactie achter bij de comments.
Wat voor afbak broodjes gebruik je hiervoor?
Ik ben al een tijd op zoek naar volkoren afbakbroodjes, waar heb jij deze vandaan?
Volkoren afbakbroodjes zijn inderdaad erg moeilijk te vinden. Ik weet helaas niet meer uit mijn hoofd welke broodjes dit waren, maar ik denk van de bio-winkel!