Dit is natuurlijk geen écht brood, want dat moet rijzen en daar ben je dus uren zoet mee. Dat is dan ook precies de reden waarom ik zelden brood bak. Ik heb er het geduld niet voor… Dit havermout brood is dus meer een hartige cake, die je maakt in een handomdraai en je bij de lunch lekker kunt beleggen met bijvoorbeeld hummus, zelfgemaakte pesto of superfood nutella.Ik serveer graag een paar plakjes van dit broodje bij een frisse salade, zodat ik voor mijn gevoel toch een lekkere vullende lunch op heb. Daarnaast smaakt het brood extra lekker met wat rauwkost!
Het brood kun je prima een klein weekje bewaren in de koelkast, maar verpak het dan wel goed luchtdicht. Ik vind het vervolgens zelf het lekkerst om het broodje nog even te toasten in een broodrooster voor ik het opeet, dat geeft het broodje net een wat fijnere structuur.
Courgette & zonnebloempitten havermout brood
Benodigdheden: foodprocessor, cakevorm
Voor een cakevorm
- 120 g geraspte courgette (vocht uitgeknepen)
- 250 g havermout
- 20 g lijnzaad
- 1 tl baking soda
- 1 tl kaneel
- ½ tl Keltish zeezout
- 3 eieren
- 100 ml amandelmelk, ongezoet
- 1 el appel azijn
- 30 g zonnebloempitten
- Verwarm de oven voor op 170 graden.
- Meng de courgette, havermout, lijnzaad, baking soda, kaneel en zout in de foodprocessor.
- Voeg dan de eieren, amandelmelk en appel azijn toe en meng tot een beslag.
- Roer met de hand de zonnebloempitten erdoor en bewaar twee eetlepels zonnebloempitten voor bovenop.
- Bekleed een cakevorm met bakpapier en spatel het beslag erin. Verdeel het goed en strooi de resterende zonnebloempitten eroverheen.
- Bak het broodje in 40 minuten van boven goudbruin en dek de bakvorm dan af met aluminiumfolie. Bak nogmaals 10 à15 minuten, totdat een satéprikkertje er schoon uit komt.
- Laat even goed afkoelen voor je hem aansnijdt.
Eet smakelijk!
Lekker en vullend. Ik vond hem alleen wat te zoet smaken (ik denk door havermout??). Heb jij nog tips Saskia?
Een deel van de havermout vervangen door volkoren spelt? Dat kan mogelijk helpen.
Hoi Saskia,
Complimenten voor je site! Heerlijke gerechten!
Kun je dit brood ook in de vriezer bewaren?
Groetjes,
Denise
Ja hoor, dat kan. Ik zou het dan eerst in plakken snijden en dan invriezen.
Mijn zonnebloempitten worden groen na het bakken hoe kan ik dat voorkomen?
Oei, ja nu je het zegt: Zonnebloempitten willen nog weleens reageren met de baking soda waardoor ze groen uitslaan. Je kunt dit voorkomen door de zonnebloempitten alleen over de top te strooien. Ik had er zelf geen last van, maar mogelijk helpt het ook als de baking soda eerst even rustig reageert met het zuur, en je dus als allerlaatste de pitten toevoegt, en het beslagje even laat rusten tussendoor.