Deze volkoren crackers van speltmeel maak je in een handomdraai. Het lijkt misschien een boel werk, maar dat valt gelukkig heel erg mee. Eigenlijk volstaan twee simpele ingrediënten: volkoren speltmeel en water. Je kunt de speltcrackers vervolgens op smaak brengen met kruiden en zaden naar keuze. Ik koos er zelf voor om gebruik te maken van sesamzaad, maar je kunt hier dus ook gaan voor andere mooie zaden.
Ik serveer deze crackers graag als een soort Italiaanse “bruschetta“, dus met een combinatie van verse tomaat, basilicum, knoflook en goede olijfolie. Dat brengt me echt zo weer terug naar het goede, warme Italië, waar ik een jaar lang woonde! Lekker voor wat extra groenten tussendoor. Maar ook met geitenkaas of notenpasta zijn deze spelcrackers gewoon heel erg lekker!
Volkoren crackers van speltmeel en sesamzaad
- 175 gram volkoren speltmeel
- 100 ml water
- 1/2 theelepel Himalaya zout
- 1 theelepel sesamzaadjes
- 1/2 theelepel gedroogde oregano (optioneel)
Verwarm de oven voor op 175°C. Meng het speltmeel met de oregano in een mengkom. Meng in een maatbeker 100 ml water en het zout goed met elkaar en voeg dit toe aan de mengkom. Kneed het geheel tot een soepel deeg (indien nodig kun je wat extra water of speltmeel toevoegen). Leg een bakpapiertje op de bakplaat en rol het deeg hierop uit. Zorg dat je het deeg zo dun mogelijk uitrolt met een deegroller, zo voorkom je dat de crackers te zacht blijven.
Bestrooi het deeg met sesamzaadjes en wat zout en rol nogmaals goed met de deegroller over het deeg. Gebruik een scherp mes, of een pizzames, om het deeg alvast in stukjes te snijden. Je kunt de crackers dan makkelijk in stukken breken als het uit de oven komt.
Bak de speltcrackers gedurende 20 minuten in de voorverwarmde oven tot ze mooi krokant zijn. Laat de crackers even afkoelen voor je ze in stukjes breekt.
Je kunt deze crackers van speltmeel een aantal dagen bewaren in een luchtdichte verpakking. Maar ik vind ze vers het allerlekkerst! Wil je zelf meer suikervrije crackers of brood maken, kijk dan even hier.