• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Blij Suikervrij

Suikervrije recepten, mindset programma's en meer!

  • Home
  • Recepten
    • Recepten Index
    • Vegan
    • Ontbijten
    • Tussendoortjes
    • Brood & Crackers
    • Lunchen
    • Salades
    • Soepen
    • Hoofdgerechten
    • Drinken
    • Baby & Peuter
    • Desserts
  • Shop
  • Over mij
  • Gratis
  • Blij Dieetvrij

Gezonde Avocado Spread

26 december 2013

Gezonde Avocado Spread

Op zoek naar een gezonde lunch tussen alle kerstdiners door? Ik maakte laatst één van mijn favorieten; een zelfgemaakte maanzaad cracker met avocado spread. Yes, ik hou van die zachte rijpe avocado’s en op een spelt boterham of cracker zijn ze het perfecte alternatief voor een plakje kaas of vleeswaren.

Waarom avocado? Wist je niet dat avocado wel 20 essentiële voedingsstoffen bevat?De naam avocado staat voor “boter uit het bos” en het is werkelijk waar een superfood!

1. Ja, avocado zit vol met vetten. Maar dit zijn goede enkelvoudig onverzadigde vetten, die je cholesterol in balans houden en de kans op diabetes verminderen. Ook bieden ze hierdoor bescherming tegen hartziekten.

2. Avocado’s bevatten daarnaast alle 18 essentiële aminozuren die het lichaam nodig heeft om eiwitten te vormen. En terwijl de eiwitten uit rundvlees voor mensen vaak lastig te verteren zijn, zijn de eiwitten uit avocado’s dit niet. Dit komt omdat avocado’s vezels bevatten die de vertering stimuleren.

3. Avocado’s hebben ook een krachtige ontstekingsremmende werking. De combinatie van de vitamines C, E, carotenoïden (vitamine A), selenium, zink, fytosterolen en omega-3 in avocado’s beschermt tegen ontstekingen. Dit betekent dat ze artrose en reumatoïde artritis kunnen helpen voorkomen of verminderen.

Gezonde Avocado Spread

Ok, het enige frustrerende aan avocados is, dat het soms even goed zoeken is naar een rijpe. Hoe vaak ik er wel niet eentje in de supermarkt kocht, die nog niet helemaal goed was. Om hem vervolgens weg te gooien, omdat hij binnen enkele dagen overrijp was…

Twijfel je of je avocado nog goed is? De perfecte tip vond ik via Culy. Je hoeft namelijk alleen onder het pitje te kijken. Als je het pitje eraf haalt en het ziet er bruin of gevlekt uit, dan is hij niet meer goed. Haal je het pitje eraf en is hij onder het pitje mooi helder groen, dan heb je een goede avocado te pakken!

Snelle & Gezonde Avocado Spread

  • 1 avocado
  • 2 eetlepels extra vergine olijfolie
  • 1/2 eetlepel appel cider azijn
  • snuf versgemalen peper en (himalaya-) zout

Snijd de avocado in tweeën en schep het vlees eruit. Meng alle ingrediënten op hoge snelheid met een staafmixer of in de keukenmachine.

Lekker op een versgebakken speltbroodje, of cracker.

Share on Facebook
Facebook
0Pin on Pinterest
Pinterest
6Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Gerelateerde berichten

Zelfgebakken Lijnzaad Brood zonder GistZelfgebakken Lijnzaad Brood zonder Gist Gezonde Chocoladepasta met Kikkererwten (Chocolade Hummus!)Gezonde Chocoladepasta met Kikkererwten (Chocolade Hummus!) Krokante Chiazaad en Boekweit CrackersKrokante Chiazaad & Boekweit Crackers het recept voor guacamole van Jason WrobelDe Lekkerste Zelfgemaakte Guacamole

Categorie: Brood & Crackers, Vegan Tags: appel cider azijn, avocado, broodbeleg, gezond broodbeleg, olijfolie, smeersel, spread, vegan

Vorig bericht: « Overheerlijke Rauwe Brownies, Vegan en Glutenvrij
Volgend bericht: Broccoli Taart met een Bodem van Amandelmeel »

Lees Interacties

Bestel jouw journal!

Reacties

  1. Monique zegt

    30 maart 2014 om 6:59 pm

    super al die recepten
    ik stond al als een dummie in de natuurvoedings winkel want ja wat moet je nou eten als je ineens besluit dat je genoeg hebt van de levensmiddelenindustrie
    dit dus

  2. Sandra zegt

    28 april 2014 om 9:14 am

    Zo simpel maar zo lekker! Toch een vraag, hoelang kan ik de spread bewaren?

    • Saskia zegt

      28 april 2014 om 10:18 am

      Hallo Sandra, niet lang, want de avocado verkleurt binnen een paar uur. Je kunt wel proberen de spread onder een laagje water te zetten, dat werkt bij guacemole ook. Dan voor gebruik “afgieten”! 😉

      • Emmy zegt

        7 april 2016 om 8:18 pm

        Beetje citroen toevoegen werkt ook en zorgt voor een lekker frisse bite erbij

Primaire Sidebar

Saskia

Saskia van Blij Suikervrij, een vrolijke foodblog over gezond eten zonder geraffineerde suiker. Bomvol suikervrije recepten
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Hi!

Ik ben Saskia. Sociaal psycholoog, ex-kookboekauteur, online trainer & coach. Ik help zelfbewuste vrouwen via Blij Dieetvrij breken met eetbuien en emotie eten, zodat ze zich vrij voelen van obsessieve gedachten rondom eten, en aandacht kunnen besteden aan datgene waar ze écht gelukkig van worden in hun leven. Want zelf eet ik al jaren niet meer suikervrij, met een hele goede reden… Lees verder

Thuiskomen in jouw lijf

Mijn hardcover kookboek Zoet!

Bestel het kookboek van Blij Suikervrij hier!

Copyright © 2023 · Blijsuikervrij.nl ·

  • Betaalmethoden
  • Privacy Policy
  • Algemene voorwaarden
  • Disclaimer
  • Contact