Op zoek naar een gezonde lunch tussen alle kerstdiners door? Ik maakte laatst één van mijn favorieten; een zelfgemaakte maanzaad cracker met avocado spread. Yes, ik hou van die zachte rijpe avocado’s en op een spelt boterham of cracker zijn ze het perfecte alternatief voor een plakje kaas of vleeswaren.
Waarom avocado? Wist je niet dat avocado wel 20 essentiële voedingsstoffen bevat?De naam avocado staat voor “boter uit het bos” en het is werkelijk waar een superfood!
1. Ja, avocado zit vol met vetten. Maar dit zijn goede enkelvoudig onverzadigde vetten, die je cholesterol in balans houden en de kans op diabetes verminderen. Ook bieden ze hierdoor bescherming tegen hartziekten.
2. Avocado’s bevatten daarnaast alle 18 essentiële aminozuren die het lichaam nodig heeft om eiwitten te vormen. En terwijl de eiwitten uit rundvlees voor mensen vaak lastig te verteren zijn, zijn de eiwitten uit avocado’s dit niet. Dit komt omdat avocado’s vezels bevatten die de vertering stimuleren.
3. Avocado’s hebben ook een krachtige ontstekingsremmende werking. De combinatie van de vitamines C, E, carotenoïden (vitamine A), selenium, zink, fytosterolen en omega-3 in avocado’s beschermt tegen ontstekingen. Dit betekent dat ze artrose en reumatoïde artritis kunnen helpen voorkomen of verminderen.
Ok, het enige frustrerende aan avocados is, dat het soms even goed zoeken is naar een rijpe. Hoe vaak ik er wel niet eentje in de supermarkt kocht, die nog niet helemaal goed was. Om hem vervolgens weg te gooien, omdat hij binnen enkele dagen overrijp was…
Twijfel je of je avocado nog goed is? De perfecte tip vond ik via Culy. Je hoeft namelijk alleen onder het pitje te kijken. Als je het pitje eraf haalt en het ziet er bruin of gevlekt uit, dan is hij niet meer goed. Haal je het pitje eraf en is hij onder het pitje mooi helder groen, dan heb je een goede avocado te pakken!
Snelle & Gezonde Avocado Spread
- 1 avocado
- 2 eetlepels extra vergine olijfolie
- 1/2 eetlepel appel cider azijn
- snuf versgemalen peper en (himalaya-) zout
Snijd de avocado in tweeën en schep het vlees eruit. Meng alle ingrediënten op hoge snelheid met een staafmixer of in de keukenmachine.
Lekker op een versgebakken speltbroodje, of cracker.
super al die recepten
ik stond al als een dummie in de natuurvoedings winkel want ja wat moet je nou eten als je ineens besluit dat je genoeg hebt van de levensmiddelenindustrie
dit dus
Zo simpel maar zo lekker! Toch een vraag, hoelang kan ik de spread bewaren?
Hallo Sandra, niet lang, want de avocado verkleurt binnen een paar uur. Je kunt wel proberen de spread onder een laagje water te zetten, dat werkt bij guacemole ook. Dan voor gebruik “afgieten”! 😉
Beetje citroen toevoegen werkt ook en zorgt voor een lekker frisse bite erbij