OMG. Wist jij dat je heel eenvoudig een goddelijke en gezonde chocoladespread kunt maken? Ze noemen het in Amerika “chocolade hummus” en het is een gezonde chocoladepasta op basis van kikkererwten. Deze spread is heerlijk als je zin hebt in iets zoets op je crackertje of zelfgebakken broodje. Of, als je je fruit extra lekker wilt maken, met een goede choco-dip. Ik zoette hem uiteraard alleen met een paar sappige dadels… geen suiker of siroop voor nodig! Begin jij het weekend ook zo goed?
Het voordeel van een chocoladepasta maken met kikkererwten is dat het een spread wordt die rijk is aan eiwitten. Gecombineerd met een beetje goede kokosolie, zorgen we ervoor dat deze pasta dus maar weinig impact heeft op je bloedsuikerspiegel. Zo kun je wel lekker snoepen, maar dan zonder die enorme suikerdip achteraf.
Reguliere chocoladepasta zit niet alleen vol suiker, maar bevat vaak ook een hoop “slechte” palmolie. Dit recept bevat relatief gezien een stuk minder suiker, maar dus ook veel minder olie. Mocht je trouwens op zoek zijn naar een goede chocoladepasta uit de supermarkt: ik schreef hier al eerder over een bij ons favoriet merk. (Mocht je geen zin hebben om zelf aan de slag te gaan!). Maar geloof me, met een keukenmachine maak je dit recept echt binnen 5 minuutjes.
Ik denk eigenlijk dat de mogelijkheden met deze pasta eindeloos zijn… Denk aan: Een lik van de gezonde pasta op een lekker kwarkbolletje of als dip bij wat verse aardbeien… Hoe zou jij hem gebruiken?
Gezonde Chocoladepasta met Kikkererwten
voor twee potjes vol
- 200 gram voorgekookte kikkererwten, uitgelekt
- 40 gram cacaopoeder
- 80 gram sappige dadels
- 2 eetlepels kokosolie, extra vergine
- een klein snufje Himalaya zout
- 80 ml water
Ontpit de dadels. Meng dan alle ingrediënten, behalve het water, in een foodprocessor.
Voeg beetje bij beetje het water toe, totdat de pasta een naar jouw mening fijne structuur heeft. Je kunt de chocoladepasta dus zo stevig of vloeibaar maken als je zelf wilt.
Serveersuggestie op de foto: Lekker op een zelfgebakken havermout broodje met kokosyoghurt! Het recept voor deze broodjes komt morgen online.
Bewaaradvies: Je kunt de gezonde chocoladepasta ongeveer een weekje goed verpakt in de koelkast bewaren. Maar invriezen kan ook.
Ben jij ook fan van deze chocoladepasta? Let me know! Ik ben benieuwd wat jouw perfecte serveersuggestie is, of wie je allemaal blij maakt met deze traktatie! Laat vooral je reacties achter bij de comments onder dit bericht of via social media. Meer lekkere zoetigheid zonder de geraffineerde korrels vind je natuurlijk hier!
Hmm deze is lekker! Eindelijk een gezonde chocopasta die niet superzoet is en een dip-gevoel achterlaat. Ik heb hem vandaag gemaakt en gelijk op mn brood bij de lunch uitgeprobeerd. Dankjewel voor dit lekkere recept!
Geen dank, Sanne! Ik ga hem ook snel weer maken… 🙂
Ook zonder vanille verrukkelijk had het niet en wilde vanille extract doen maar vergeten maar smaakt heerlijk!
Hallo Willianne, mooi! Fijn dat het gesmaakt heeft! 🙂
Wow, deze is zo lekker! Mijn tweeling van 3 smult er van! Ik vind hem persoonlijk veel smaakvoller dan die in een potje uit de supermarkt.
Superlekker alternatief voor choco!
Ja, hè! Wij zijn er ook dol op! 🙂 Fijn dat het in de smaak valt!
Ziet er superlekker uit!
Zou je ook een alternatief kunnen gebruiken voor de kokosolie? Want ik heb dit jammer genoeg niet staan in mijn voorraadkast…
Hallo Lize, je kunt roomboter proberen, anders zou ik het gewoon weglaten! Dan is hij net iets minder smeuïg, maar smaakt er niet minder om, verwacht ik. 😉
Oh, dit is echt heerlijk! ik zie dit ook wel als vulling of topping bij een muffin, mmm lekker!
Ja, wat een super idee! 🙂
Jep, ik ben fan! Heb het net gemaakt en stiekem al een beetje geproefd. Dat zoiets gezonds zo lekker kan zijn..
Bedankt voor het delen!
Groetjes
Hahaha, geen dank Laura!
Ja, ook ik heb hem geprobeerd en ben helemaal fan! Nu kan zelfs mijn dreumes mee eten van de chocopasta! 😀 Ik had geen vanille, maar mis dit niet. Dit receptje ga ik zeker vaker maken!
Oja, wij aten het lekker met Turks brood (maar morgen, overmorgen etc op de gewone boterham. En als ik weer eens een taart ga bakken voor een verjaardag, kan dit wel eens gebruiken als botercrème).
Helaas kreeg het na een paar dagen een hele sterke, nare nasmaak. Enig idee wat dit kan zijn?
Nee, wat vreemd. Het is me nog niet overkomen. Misschien dat er teveel lucht bij is gekomen? Of te warm bewaard?
Leuk recept! Mag ik vragen of je misschien getallen hebt qua verschil in suikers tov standaard pasta uit de supermarkt?
Je schreef dat het in verhouding veel minder is, dat snap ik, helemaal super maar ik ben benieuwd naar de cijfers.
Wauw dit is echt lekker! Ik moest me inhouden het potje niet meteen leeg te lepelen.
Ik zat te denken als je het wat luchtiger zou krijgen met bijvoorbeeld opgeklopt eiwit zou je het misschien ook als gezond alternatief voor chocomousse kunnen gebruiken.
Hallo. Kun je de kokosolie gewoon weg laten? Wat kun je er voor in de plaats indoen? Geen vet of olie als het kan, dat eet ik niet. Vast bedankt, mooi recept.
Ja, je kunt het ook weglaten of wat extra water toevoegen, al wordt de structuur dan uiteraard significant anders. Het zal wat minder goed smeerbaar zijn.
Welke kokosolie gebruik jij voor je recepten.
Dat ligt er maar net aan in welke winkel ik kom als de kokosolie op is. Maar ik gebruik meestal Royal Green of Aman Prana. Ik gebruik in elk geval altijd extra vergine, en ik bezuinig niet op de kwaliteit. 😉
Hey Saskia,
Ik heb ‘m net even snel gemaakt nadat ik de link in je mail over de cookie dough van kikkererwten van vanavond zat te lezen.
De chocopasta was supersnel klaar en smaakt geweldig met alle ingrediënten die in je recept staan.
Hij staat nu in de koeling en ik hoop dat ie morgen als ie is afgekoeld nog net zo makkelijk smeerbaar is met de kokos olie 😉
De Cacao Cookie Dough van Kikkererwten & Dadels ga ik morgen ochtend maken voor bij het ontbijt.
En natuurlijk met de choco nibs maar zonder de extra yaconsiroop.
Beste Saskia, niet normaal lekker, deze chocopasta! Heb er een drupje vanille extract door gedaan en ga m volgende keer maken met wat amandelen en amandelextract voor een notenversie.
Ik weet zeker dat m’n kinderen hier ook van smullen. Kan de pot Nu***la eruit 🙂
Ik eet sinds kort suikervrij, ik heb vorige week je roggebananenbrood gebakken, viel ook enorm in de smaak. Als de kikkererwten brownies net zo smaken dan belooft dat veel goeds.
Ga zeker meer recepten van je uitproberen, dank voor je inspirerende blog.
Hahaha, goede om te horen, Anke! 🙂