Soms zie je zo’n recept, waarvan je gewoon weet dat je het wel moet proberen! Voor mij was dat zo bij het zien van dit Ayurvedische, glutenvrije, graanvrije mungbonen brood. Mocht je me al wat langer volgen dat weet je waarschijnlijk maar al te goed waarom ik fan ben van eiwitrijke peulvruchten in mijn baksels. Ze zijn immers stukken beter voor onze bloedsuikerspiegel! Dit kruidige brood met rozemarijn is heerlijk als snack bij een borrel, of geserveerd bij een lekkere kom soep of salade. Vooral met een scheutje goede olijfolie en een snufje zeezout.
Het recept komt natuurlijk uit één van de nieuwste parels in mijn kookboekenkast, het boek East by West van Jasmine Hemsley, waar ik al eerder deze review over schreef. Ik dat artikel vind je ook meer informatie over wat dosha’s zijn, en hoe je volgens de Ayurveda die voeding kunt eten die het beste bij jou past.
Let op! In het recept gebruikt Jasmine een halve tl rietsuiker. Je kunt dit eventueel vervangen door bijvoorbeeld kokosbloesemsuiker, of gewoon weglaten.
Ayurvedisch glutenvrij mungbonen brood met rozemarijn
Benodigdheden: ronde bakvorm/taartvorm (ongeveer 20 cm), staafmixer
Weektijd mungbonen: een nachtlang
Bereidingstijd: 20 min.
Baktijd: 25 min.
voor 8 punten
- 250 g hele mungbonen, een nacht geweekt
- 2 el extra vierge olijfolie + extra voor invetten en serveren
- 1/2 tl knoflookpoeder
- 1 el fijngehakte rozemarijn + 1 takje om te decoreren
- 1/2 tl rietsuiker (ik gebruikte kokosbloesemsuiker, maar je kunt dit eventueel ook weglaten)
- 1/4 tl asafoetida (dit wordt ook wel duivelsdrek genoemd, ik liet dit weg)
- 1/2 tl baking soda (bicarbonaat)
- 1/2 tl zeezout + extra om te serveren
- sap van 1 citroen, ongeveer 4 el
- 120 ml handwarm water
- versgemalen zwarte peper, om te serveren
Instructies
- Giet de mungbonen af en verdeel ze in twee gelijke porties. Maal de ene porties tot een zachte puree van een druiperige consistentie. Maal de tweede portie maar even, een paar seconden, zodat je een grove structuur hebt waar geen hele mungbonen meer in te zien zijn.
- Meng de twee porties in een grote kom. Als het kan, laat je deze massa een nacht lang op een warme plek fermenteren, voor je naar de volgende stap gaat (dit is beter voor de spijsvertering). (ik sloeg zelf deze stap over).
- Vet een taartvorm met een doorsnee van 20 cm in (ik koos voor de zekerheid voor een bakpapiertje!). Verwarm de oven voor op 180 graden.
- In een andere kom meng je de olie, knoflook, rozemarijn, rietsuiker, asafoetida, baking soda, zout en citroensap met het handwarme water. Meng ze goed, voeg ze dan meteen bij het mungbonenmengsel en hevel over in de taartvorm.
- Bak het brood in ongeveer 20-25 minuten gaar, of tot de bovenkant lichtbruin is en terugveert bij aanraking (bij mij duurde dit iets langer). Versier met het rozemarijntakje, snij in punten en serveer met extra vierge olijfolie, zout en peper.
Wil je na dit mungbonen brood verder experimenteren met bonen in zoete baksels? 🙂 Kijk dan ook eens bij mijn zwarte bonen brownies, of deze lekkere kikkererwten koekjes.
Liefs,
Saskia
Ooh dit lijkt me lekker. Ik vraag me alleen af, hoeft er geen meel of ei ofzo doorheen, voor de stevighrid?
Hallo Machteld, nee, dit is het recept zoals Jasmine het bedacht heeft! Het bevat geen eieren of meel. 😉
Oh dat is apart! Ik heb aduki bonen staan. Zou het Ook daarmee kunnen?
Groetjes Karin Floor
Dat zijn wel hele andere bonen. Je zou het kunnen proberen, maar ik kan succes helaas niet garanderen!
Worden de bonen eerst gekookt of gaan ze geweekt in het brood?
ja dat vraag ik me ook af!
Op welke graden mag de oven staan, ik kan dit niet terug vinden in het recept?