Heerlijke hummus met walnoten. Dat is alles wat ik erover zou moeten zeggen. Oh ja, en hoe perfect hummus is! Als dipsaus op de namiddag, voor wat worteltjes, komkommer of reepjes paprika. Hij doet het ook goed op een ouderwets toastje, of een zelfgemaakte speltcracker, want die zijn tenminste suikervrij. Maar ook op een hartige boekweit pannenkoek, als lunch. Ok, op een boterham uiteraard, of een zelfgemaakte speltboterham mag ook!
Ik maak echt niet altijd zelf mijn hummus, hoor. Maar soms heb ik gewoon zin in een ander smaakje dan die standaard hummus uit de supermarkt. Zodra je hummus met een smaakje in de supermarkt zoet, verschijnen er opeens vreemde ingrediënten op de ingrediëntenlijst. Gekke e-nummers, of een vorm van suiker. En die is écht niet nodig in hummus! Eerder maakte ik al een pittige hummus met rode peper. Nu was het de beurt aan knoflook en walnoten om te shinen. Het werd dus een lekkere noot-achtige hummus. Vol goede vetten, uit de walnoten en de olijfolie!
Hummus met Walnoten & Geroosterde Knoflook
- 1 blikje kikkererwten
- 2-3 grote tenen knoflook
- sap van een halve citroen
- 1/4 cup, of een klein handje walnoten
- ongeveer 100 ml extra vergine olijfolie
- een flinke snuf (himalaya-) zout
Hak de knoflook fijn en breek de walnoten in stukjes. Zet een koekenpan op het vuur en verwarm hierin een klein beetje olijfolie. Rooster hierin de knoflook en de walnoten, tot de knoflook een beetje bruin kleurt.
Spoel de kikkererwten af met water. In een keukenmachine vermaal vervolgens de kikkererwten met het sap van de halve citroen en het mengsel uit de koekenpan. Voeg terwijl de keukenmachine draait olijfolie toe, totdat het mengsel de gewenste substantie heeft (bij mij bijna 100 ml). Voeg als laatste een flinke snuf zout toe en laat de machine nog even kort draaien.
Serveer bijvoorbeeld als lunch op een lekkere boekweit pannenkoek, met wat spinazie en walnootjes. Je kunt deze geroosterde knoflook en walnoten hummus in een luchtdicht verpakte container een aantal dagen in de koeling bewaren. Smeren maar!
Hoi Saskia,
In veel recepten zitten citrusvruchten. Deze eet ik niet, wat kan ik als alternatief gebruiken ?
Groet,
Heidi