Bagels? Ja, sinds kort heb ik een mooie siliconen bagelvorm. En dat is stiekem best leuk. Ik heb al zoveel leuke ideeën voor zoete en hartige bagels! Ik begin vandaag met een recept voor koolhydraatarme bagels met courgette. Ideaal voor iedereen die wat minder koolhydraten wil eten, maar toch gewoon een leuk broodje wil beleggen.
Ben je nog niet gewend aan koolhydraatarme baksels? Be warned. Uiteraard is de substantie écht wel anders dan brood. Helemaal als je met kokosmeel bakt, kunnen baksels wat zachter en sappiger blijven. Ik vind dit zelf wel lekker voor de afwisseling… Maar verwacht dus geen écht stevig brood. Dan kun je beter een sodabrood of speltbrood bakken. Maar die zijn weer niet koolhydraatarm of glutenvrij. En dat zijn deze bagels allebei wel!
Deze bagels zijn het lekkerst met wat frisse groenten, zoals een schijfje tomaat en wat sla. Daarnaast zijn kaas en hummus mijn favorieten qua beleg. Ik ben benieuwd hoe jullie ze gaan beleggen! Zoek je meer koolhydraatarme broodjes? Maak dan ook eens deze bolletjes of kaasmuffins.
Koolhydraatarme Bagels met Courgette & Kokosmeel
Voor 5 bagels
- 1 grote courgette
- 4 eieren
- 55 gram kokosmeel
- ½ tl baking soda
- ½ tl Keltisch zeezout met zeewier
- ½ theelepel nootmuskaat
- 1 tl appel cider azijn of citroensap
- 1 el sesamzaad + ½ tl als topping
- olijfolie of kokosolie, om de bakvorm in te vetten
Verwarm de oven voor op 180 graden. Rasp de courgette fijn en schep deze in een fijne zeeg. Druk en knijp met je handen het merendeel van het vocht uit de courgette. Weeg dan 185 gram van de courgette af. Meng dit met de eieren, kokosmeel, baking soda, zeezout, nootmuskaat en als laatste de appel cider azijn en eetlepel sesamzaad. Vet de donutvorm in met olijfolie en verdeel het mengsel over de vorm. Strooi sesamzaadjes over de bagels en bak ze in 18-20 minuten af. Haal de bagels meteen uit de bakvorm en laat ze op een rooster goed afkoelen.
Ik gebruik de laatste tijd steeds vaker zeezout met zeewier. Ideaal, omdat hier van nature wat jodium in zit. Zo kom je niets te kort als je geen boterham eet. Uiteraard kun je ook kiezen voor ander zout. De bagel/donut vorm kocht ik hier. Daar gaan we de komende tijd nog veel meer lekkere recepten mee maken! 🙂
Ziet er lekker uit! Heb ze nu in de oven staan, in een muffinvorm. Ben benieuwd of dit ook met bijv. wortel en paprikapoeder kan! Welkome afwisseling voor alle salades tussen de middag!
ik heb ze ook gemaakt in een muffinvorm. vind het niet echt broodjes, maar zullen het prima doen bij het ontbijt of na het sporten. ga er denk ik nog wel wat variaties op verzinnen. uitgebakken spek erdoor, wat (vegan) kaas, kokosmeel vervangen voor amandel, groentes veranderen… of misschien wel in een grote vorm als hartige taart.