• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Blij Suikervrij

Suikervrije recepten, mindset programma's en meer!

  • Home
  • Recepten
    • Recepten Index
    • Vegan
    • Ontbijten
    • Tussendoortjes
    • Brood & Crackers
    • Lunchen
    • Salades
    • Soepen
    • Hoofdgerechten
    • Drinken
    • Baby & Peuter
    • Desserts
  • Shop
  • Over mij
  • Gratis
  • Blij Dieetvrij

Krokante Chiazaad & Boekweit Crackers

13 maart 2015 6 Reacties

Krokante Chiazaad en Boekweit Crackers

Perfecte knapperige crackertjes. Dat is niet altijd makkelijk als je ze zelf maakt. Toch lukt het met dit recept wel! Door gebruik te maken van bakpapier en het deeg goed dun uit te rollen, krijg je de perfecte crackertjes. Deze boekweit crackers zijn niet alleen heerlijk krokant, ze zitten ook nog eens boordevol goede vetten van chiazaad en lijnzaad. Ze zijn vitaminerijk door het gebruik van allerlei zaden. En (als je glutenvrije havermout gebruikt), ook nog eens geheel glutenvrij en veganistisch.

De truc is het chiazaad. Dit maakt van het deegje een plakkerig geheel en bind het samen. Dit is wat lastig uitrollen misschien, maar hiervoor leg je de massa tussen twee bakpapiertjes.

Ze zijn heerlijk om te serveren met een goede lik hummus, wat plakjes avocado, zalm of ei. Bij de lunch, borrel, of soep. Maar ook zo uit het knuistje smaken ze goed. Je kunt ze nog verder personaliseren door jouw favoriete kruiden toe te voegen. Ik voegde bijvoorbeeld wat komijn toe. Dan hebben ze eigenlijk weinig nodig! Met welke kruiden vind jij ze het lekkerst?

Krokante Chiazaad en Boekweit Crackers
Krokante Chiazaad en Boekweit Crackers

voor een bakplaat vol

  • ¼ cup chiazaad
  • ¼ cup zonnebloempitten
  • ¼ cup pompoenpitten
  • ½ theelepel zeezout of himalaya-zout
  • ¼ cup havermout
  • 2 eetlepels lijnzaad
  • 1 cup water
  • ¼ cup boekweitmeel (of speltmeel)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1/2 theelepel komijn (of andere kruiden/specerijen naar keuze)

Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius. Mix vervolgens alle ingrediënten in een mengkom. Laat het geheel even 30 minuten staan, zodat de chiazaadjes goed al het water kunnen absorberen. Schep het mengsel dan op een bakpapiertje en leg er vervolgens nog een bakpapiertje bovenop. Je kunt bijvoorbeeld met een deegroller het mengsel tussen de bakpapiertjes uitstrijken. Zorg voor een mooi dun resultaat, maar let erop dat er geen gaten ontstaan.

Haal dan voorzichtig het bovenste papiertje eraf. Je kunt met een mesje, of pizzames, alvast crackers snijden van het geheel, dan kun je ze achteraf in nette vormen breken. Ik was het vergeten en dan krijg je dus wat “misvormde” crackers.

Bak het geheel af in de voorverwarmde oven, gedurende 30-40 minuten, totdat het licht goudbruin kleurt. Laat ze kort afkoelen voor je ze in stukken breekt.

Eet smakelijk!

Share on Facebook
Facebook
0Pin on Pinterest
Pinterest
69Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Gerelateerde berichten

Meerzaden Zoete Aardappel Brood met VijgenMeerzaden Zoete Aardappel Brood met Vijgen Kikkererwtenmeel Crackers met PompoenpittenKikkererwtenmeel Crackers met Pompoenpitten Zelfgebakken Lijnzaad Brood zonder GistZelfgebakken Lijnzaad Brood zonder Gist Baba Ganoush, aubergine dip met AmandelpastaBaba Ganoush, aubergine dip met Amandelpasta

Categorie: Brood & Crackers, Vegan Tags: boekweit, boekweit crackers, chiazaad, chiazaad crackers, crackers, havermout, komijn, lijnzaad, olijfolie, pompoenpitten, vegan, zelfgemaakte crackers, zonnebloempitten

Vorig bericht: « Glutenvrije Quiche van Kikkererwtenmeel
Volgend bericht: Lauwwarme Quinoa Salade met Rode Bietjes »

Lees Interacties

Bestel jouw journal!

Reacties

  1. Nanda zegt

    24 maart 2016 om 2:55 pm

    IK ben echt blij met deze variant van crackers!!! de kinderen mogen hier dan ook echt van “snoepen”!

    Beantwoorden
    • Saskia zegt

      24 maart 2016 om 7:01 pm

      Mooi! 🙂

      Beantwoorden
  2. Henriette zegt

    25 maart 2016 om 7:28 pm

    Hoi Saskia, dan voor je recepten! Ik ben al twee jaar flink ziek in buik, maag en darm en probeer nu koolhydraadarm, glutenvrij en suikervrij. Valt niet mee…. Dus was blij deze crackers van jou te vinden. Alleen…. Kan de havermout vervangen worden door boekweit of bv amandelmeel? Of haverzemelen, die mogen wel. Ik hoor het heel graag!

    Beantwoorden
    • Saskia zegt

      25 maart 2016 om 7:59 pm

      Ja, ik denk dat amandelmeel of boekweitmeel wel moet werken. Ik heb het zelf echter nooit uitgeprobeerd, dus kan geen garanties geven!;) Maar wie niet waagt…
      Succes!

      Beantwoorden
  3. Betty zegt

    21 september 2016 om 1:52 pm

    Ik denk zal nu eens reageren heb deze crackers al zo vaak gemaakt en ze zijn super lekker, snel te maken en heerlijk met allerlei beleg. Het notenbrood staat nu in de oven en straks de crakers er achteraan. Mmm
    Bedankt voor je leuke / lekkere recepten

    Beantwoorden
    • Saskia zegt

      23 september 2016 om 3:01 pm

      Hallo Betty, wat lief! 🙂

      Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Saskia

Saskia van Blij Suikervrij, een vrolijke foodblog over gezond eten zonder geraffineerde suiker. Bomvol suikervrije recepten
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Hi!

Ik ben Saskia. Sociaal psycholoog, ex-kookboekauteur, online trainer & coach. Ik help zelfbewuste vrouwen via Blij Dieetvrij breken met eetbuien en emotie eten, zodat ze zich vrij voelen van obsessieve gedachten rondom eten, en aandacht kunnen besteden aan datgene waar ze écht gelukkig van worden in hun leven. Want zelf eet ik al jaren niet meer suikervrij, met een hele goede reden… Lees verder

Thuiskomen in jouw lijf

Mijn hardcover kookboek Zoet!

Bestel het kookboek van Blij Suikervrij hier!

Copyright © 2023 · Blijsuikervrij.nl ·

  • Betaalmethoden
  • Privacy Policy
  • Algemene voorwaarden
  • Disclaimer
  • Contact