Perfecte knapperige crackertjes. Dat is niet altijd makkelijk als je ze zelf maakt. Toch lukt het met dit recept wel! Door gebruik te maken van bakpapier en het deeg goed dun uit te rollen, krijg je de perfecte crackertjes. Deze boekweit crackers zijn niet alleen heerlijk krokant, ze zitten ook nog eens boordevol goede vetten van chiazaad en lijnzaad. Ze zijn vitaminerijk door het gebruik van allerlei zaden. En (als je glutenvrije havermout gebruikt), ook nog eens geheel glutenvrij en veganistisch.
De truc is het chiazaad. Dit maakt van het deegje een plakkerig geheel en bind het samen. Dit is wat lastig uitrollen misschien, maar hiervoor leg je de massa tussen twee bakpapiertjes.
Ze zijn heerlijk om te serveren met een goede lik hummus, wat plakjes avocado, zalm of ei. Bij de lunch, borrel, of soep. Maar ook zo uit het knuistje smaken ze goed. Je kunt ze nog verder personaliseren door jouw favoriete kruiden toe te voegen. Ik voegde bijvoorbeeld wat komijn toe. Dan hebben ze eigenlijk weinig nodig! Met welke kruiden vind jij ze het lekkerst?

Krokante Chiazaad en Boekweit Crackers
voor een bakplaat vol
- ¼ cup chiazaad
- ¼ cup zonnebloempitten
- ¼ cup pompoenpitten
- ½ theelepel zeezout of himalaya-zout
- ¼ cup havermout
- 2 eetlepels lijnzaad
- 1 cup water
- ¼ cup boekweitmeel (of speltmeel)
- 2 eetlepels olijfolie
- 1/2 theelepel komijn (of andere kruiden/specerijen naar keuze)
Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius. Mix vervolgens alle ingrediënten in een mengkom. Laat het geheel even 30 minuten staan, zodat de chiazaadjes goed al het water kunnen absorberen. Schep het mengsel dan op een bakpapiertje en leg er vervolgens nog een bakpapiertje bovenop. Je kunt bijvoorbeeld met een deegroller het mengsel tussen de bakpapiertjes uitstrijken. Zorg voor een mooi dun resultaat, maar let erop dat er geen gaten ontstaan.
Haal dan voorzichtig het bovenste papiertje eraf. Je kunt met een mesje, of pizzames, alvast crackers snijden van het geheel, dan kun je ze achteraf in nette vormen breken. Ik was het vergeten en dan krijg je dus wat “misvormde” crackers.
Bak het geheel af in de voorverwarmde oven, gedurende 30-40 minuten, totdat het licht goudbruin kleurt. Laat ze kort afkoelen voor je ze in stukken breekt.
Eet smakelijk!
IK ben echt blij met deze variant van crackers!!! de kinderen mogen hier dan ook echt van “snoepen”!
Mooi! 🙂
Hoi Saskia, dan voor je recepten! Ik ben al twee jaar flink ziek in buik, maag en darm en probeer nu koolhydraadarm, glutenvrij en suikervrij. Valt niet mee…. Dus was blij deze crackers van jou te vinden. Alleen…. Kan de havermout vervangen worden door boekweit of bv amandelmeel? Of haverzemelen, die mogen wel. Ik hoor het heel graag!
Ja, ik denk dat amandelmeel of boekweitmeel wel moet werken. Ik heb het zelf echter nooit uitgeprobeerd, dus kan geen garanties geven!;) Maar wie niet waagt…
Succes!
Ik denk zal nu eens reageren heb deze crackers al zo vaak gemaakt en ze zijn super lekker, snel te maken en heerlijk met allerlei beleg. Het notenbrood staat nu in de oven en straks de crakers er achteraan. Mmm
Bedankt voor je leuke / lekkere recepten
Hallo Betty, wat lief! 🙂