Ik weet nog heel goed hoe verward mijn man me in de Amerikaanse supermarkt stond aan te staren. Gaan we nou nog zo´n pot amandelpasta kopen? Hij geloofde écht niet dat we die pot nog op zouden maken voor we in het vliegtuig naar huis zouden stappen. Maar sinds we die eerste pot salted almondbutter gekocht hadden bij de Trader Joe’s, waren we er gek op. We sprenkelden het over onze (in de camper gebakken) pannenkoekjes, het ging door de havermout, en uiteraard op de broodjes van zoonlief. De eerste pot maakten we binnen 2 weken soldaat, en die laatste, die lepelden we een paar dagen voor vertrek ook helemaal leeg. Wat was die notenpasta een verwennerij! Sinds ik weer thuis ben heb ik daarom erg veel zin om weer eens zelf notenpasta te maken. En nu had ik eindelijk even tijd! Ik maakte met mijn peuter overheerlijke maple pecannoten pasta met kaneel. Wat een aanrader!
Uiteraard mocht mijn zoon met een lepeltje de keukenmachine “schoonmaken”. “mmmmm”… Hij kon zijn geluk niet op. Ik overigens ook niet toen ik ontdekte dat het net niet in mijn glazen potje paste. Dan ook nog maar een lepeltje opeten. Het is bij ons de ideale vervanger voor zoet broodbeleg. Maar daarnaast sprenkelen we het dus ook graag overal overheen als topping, of we dippen onze appelpartjes erin. Je kunt de maple syrup uiteraard weglaten als je meer van zout bent, dan van zoet.
En maple syrup, of ahornsiroop, is natuurlijk ook gewoon een vorm van suiker. Dus wees er spaarzaam mee. Maar ik mixte zout met een klein beetje zoet, voor een optimaal smaakpalet. (Ja, net zoals de slimme fabrikanten dat doen! ;)). Wil je liever dadels of rozijntjes toevoegen als alternatieve zoetmaker, dan kan dat natuurlijk ook!
Maple Pecannoten Pasta met Kaneel
Bereidingstijd: 20 min.
Benodigdheden: oven, keukenmachine met S-mes (hakmes), spatel, gesteriliseerde glazen pot.
voor een potje van 350 ml
- 200 g pecannoten, rauw
- 200 g amandelen, rauw
- 1 tl fijn Himalaya zout of zeezout
- 3/4 tl kaneel
- 2 à 3 tl ahornsiroop (optioneel, laat dit weg als je helemaal geen zoet wilt toevoegen)
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden en verspreid de rauwe noten over een met bakpapier beklede bakplaat
- Rooster de noten ongeveer 8 minuten in de oven, tot ze goed goudbruin zijn gekleurd en laat ze dan even kort afkoelen.
- Strooi de noten in de keukenmachine, en laat de keukenmachine de noten goed fijnmalen. Zet de machine halverwege een paar keer stil, zodat je met een spatel de noten naar het mes kunt schrapen.
- Laat de machine weer verder draaien, en als de notenpasta bijna vloeibaar is, voeg dan de overige ingrediënten toe.
- Laat de machine nog een paar minuten draaien tot de pecannoten pasta mooi vloeibaar is. Spatel de pasta dan in een glazen pot, en laat hem nog even afkoelen voor je de deksel op de pot draait.
Als de pot goed afsluit, kun je de pecannoten pasta zo’n 2 weken bewaren. Geniet ervan! En zit je in de flow van zelf-maken? Maak dan ook eens deze overheerlijk kokos amandelpasta. Zeker een aanrader voor alle kokosliefhebbers!
Liefs,
Saskia
Geef een reactie