Ik weet nog dat ik vroeger oneindig veel krentenbolletjes heb gegeten… Van die simpele witte zoete broodjes met heel veel rozijntjes! Het liefst belegd met boter, kaas of pindakaas. Ik moet inmiddels bekennen: dat kan stukken beter. Vooral in dat witte bloem zitten maar zo weinig goede voedingsstoffen! Daarom maakte ik laatst voor het eerst zelf een mueslibrood met boekweitmeel, kastanjemeel, en een hoop andere goede ingrediënten. Het kwam me helemaal tegemoet in m’n krentenbollenbehoefte maar bevatte een hoop meer essentiële stofjes!
Wees vooral creatief met dit recept en vervang dat wat je niet mag of niet zo lekker vindt, gerust door iets anders. Dit kleine bonkje wordt toch wel lekker! Je besmeert een stevige plak met wat pure roomboter, of een goede amandelpasta en je hebt een heerlijk ontbijtje of lekker voedzaam tussendoortje te pakken!
Wij bakten hem op zondagochtend, en het was een perfecte toevoeging aan een fijne brunch. Met lekker veel smeerseltjes op tafel: genieten maar!
Dit brood is overigens niet helemaal glutenvrij, maar kan eventueel wel gemaakt worden voor mensen met een lichte gluten-sensitiviteit. Dit, omdat het slechts een klein beetje speltmeel bevat. Ik heb hier bewust voor gekozen, omdat de gluten uit het speltmeel wel net de juiste “binding” geven in het broodje!
Meer lekkers bakken? Deze rozijnen kwarkbolletjes zijn ook aan te bevelen! 😉
Mueslibrood met Boekweitmeel & Rozijntjes
voor één broodje met ongeveer 1o plakken
- 100 gram boekweitmeel
- 50 gram kastanjemeel
- 50 gram speltmeel (of speltvlokken voor een grover resultaat)
- 1 groot ei (+ 1 om te bestrijken)
- 1 rijpe banaan
- een handje noten naar keuze, grofgehakt
- 50 gram rozijnen
- 50 gram moerbeien (deze kun je ook weglaten of vervangen door nog meer rozijnen)
- een eetlepel sesamzaad (of maanzaad, of pitjes naar keuze)
- 2 theelepels wijnsteenbakpoeder
- 1 theelepel kaneel
- 1 snuf Himalaya zout
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Meng in een kom het boekweitmeel, met het kastanjemeel, speltmeel, het wijnsteenbakpoeder, kaneel en zout.
In een foodprocessor, meng het ei met de banaan en laat dit op hoge snelheid draaien tot het luchtig wordt. Voeg dan beetje bij beetje het meelmengsel toe. Meng als laatste met de hand de nootjes, rozijnen en moerbeien erdoor. (Als het mengsel voor je gevoel nog veel te droog is, kun je eventueel een paar eetlepels plantaardige melk toevoegen, bij mij was dit niet nodig)
Vorm een broodje van het mengsel en leg dit op een bakplaat. Lak het broodje af met wat ei en bestrooi hem met sesamzaad (of ander zaad/pitjes naar keuze). Bak het mueslibrood af in ongeveer 25-30 minuten.
Tip! Als je een langwerpig brood maakt zal hij van binnen eerder gaar zijn dan de ronde, zoals op de foto. Controleer even met een saté-prikker of het broodje van binnen gaar is. Als deze er schoon en droog uit komt, kun je daar vanuit gaan!
Dit is me toch een fijn bonkje! Wanneer ga jij aan de slag met dit mueslibrood met boekweitmeel? Ik ben benieuwd wat je ervan vond. Laat vooral je vragen en reacties achter bij de comments, of via social media. Eet smakelijk allemaal!
Ohhhhh ik ben okk momenteel verslaaf aan krentenbollen met pindakaas. Zeker ni ah ze iedere woensdag in de aanbieding hebben. Kan ik de winkel niet verlaten zonder een zak mee te nemen. Dit wil ik zeker proberen maar mijn vraag is kan ik de kastanje meel ook vervenagen dit is volgens mij nogal prijzig ..
janna
Hallo Janna, dat klopt. Je kunt het voor zover ik weet alleen vervangen door een combinatie van notenmeel (zoals amandelmeel) en kokosmeel. Maar aangezien amandelmeel ook best prijzig is, weet ik niet of dat je helpt. Je zou kokosmeel alleen kunnen proberen, maar dat werkt vaak net even anders in baksels. Succes is dan dus niet gegarandeerd! 😉
Kun je kasanjemeel vervangen door kokosmeel?
Nee, helaas werkt kokosmeel heel anders in baksels. Het heeft meer vocht en eieren nodig, en zuigt dit echt op. Je kunt dan beter kiezen voor amandelmeel i.p.v. kastanjemeel.