Zin in een snel en hartig tussendoortje? Zoek je nog een goed zelfgemaakt hapje om te serveren bij de borrel, bijvoorbeeld als je visite hebt? Deze lijnzaad crackers maak je in 15 minuten! Het recept is ontzettend simpel, maar dat doet geen afbreuk aan de smaak. Als je een kaasliefhebber bent, kun je waarschijnlijk niet van deze lijnzaad crackers afblijven!
Al eerder maakte in ook deze tarwevrije kaasstengels, omdat ik merk dat zelf in de hartige snacks allerlei vormen van suiker, kleurstoffen en conserveermiddelen worden toegevoegd. Waarom niet zelf een lekker en gezond kaaskoekje maken zonder al die toevoegingen? En voor de glutenvrije eters onder ons, waarom niet zonder tarwe en blanke bloem?
Voor deze kaaskoekjes kun je allerlei zaden gebruiken. Dit keer koos ik voor lijnzaad en pompoenpitten. Lijnzaad is overigens wel perfect om te gebruiken, want als je het mengt met wat water, vormt het een plakkerig geheel. Dit zorgt ervoor dat de cracker, zodra gebakken, bij elkaar gehouden wordt.
Snelle Geitenkaas & Lijnzaad Crackers
voor 6 koekjes
- 6 plakjes geitenkaas
- 2 eetlepels lijnzaad
- 6 eetlepels water
- 1 theelepel pompoenpitten (of vervang door sesamzaad, maanzaad, zonnebloempitten, etc.)
Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng de lijnzaad en water in een bakje, en laat de zaadjes zo’n 5 minuten weken. Snijd de plakjes kaas af. (ik gebruikte smalle plakjes, van een blok kaas). Leg de plakjes geitenkaas op een met bakpapier beklede bakplaat, in de vorm van de cracker die je wilt. (ik sneed de smalle plakjes doormidden en legde ze naast elkaar, voor een iets breder crackertje).
Meng het lijnzaadmengsel met de andere pitten en besmeer de plakjes geitenkaas met het zadenmengsel. Zorg dat de plakjes geitenkaas goed bedekt zijn, maar dat de laag zaden niet te dik is. Even netjes uitsmeren dus. Schuif de bakplaat is de oven, en bak de crackertjes gedurende 10 minuten af.
Warm zijn ze het lekkerst! Maar je kunt ze uiteraard ook luchtdicht verpakt een aantal dagen bewaren in de koelkast. Ze worden na verloop van tijd wel iets minder knapperig.
Heerlijk!!
Onze junkfood liefhebbende zoon kwam snuffelend de keuken in.
Maar helaas, hij liep de keuken weer uit met een bakje naturel chips.
Het goede nieuws is nu wel dat ik ze allemaal zelf kan opeten.
Ik heb overigens gerapste kaas gebruikt omdat ik er bij bereiding achter kwam dat mijn gewone geitenkaas op was. Dit was wel een extra hindernis maar de smaak is er niet minder om.