Brood is best oké. Als het maar niet het enige is wat je eet uiteraard! Ik geloof in een gebalanceerd eetpatroon en een ouderwetse boterham past daar ook gewoon in. Een lekker volkoren én suikervrij brood kopen, dat is in de Nederlandse supermarkten echter nog best een uitdaging. Vandaar dat ik er vaak voor kies om zelf iets te bakken. Aan veel broden in de supermarkt zijn zoetstoffen toegevoegd, zoals (gebrande) suiker, glucosestroop en ga zo maar door. Of een lange lijst aan andere onnodige toevoegingen. Maar, laten we eerlijk zijn. Ik heb ook niet altijd zin en tijd om zelf brood te bakken. Dus, in dit artikel deel ik mijn favorieten, om je op weg te helpen op de broodafdeling!
Ik heb in mijn zoektocht naar goed supermarktbrood talloze etiketten gelezen. Ik wil niet weten hoe lang ik bij de broodafdelingen heb rondgewandeld! Bij sommige supermarkten helaas zonder een goede optie te vinden…
Suikervrij Brood Kopen in de Supermarkt
Even over volkoren…
Volgens mij weet iedereen tegenwoordig wel dat je vooral voor volkorenbrood moet kiezen. Echter zijn volkorenbroden maar mondjesmaat te vinden in de supermarkten. Wit brood is rijk aan suiker, en veel donker gekleurde broden zijn gewoon wit brood met wat toegevoegde kleurstof. Iets wat er lekker donkerbruin uit ziet, is helaas niet per definitie volkoren. Sterker nog, volkoren brood is vaak lichtbruin van kleur. Iets mag alleen volkorenbrood heten als het ook echt voor 100% uit volkoren granen bestaat. Dit is namelijk een beschermde term. Zoek dus vooral naar dit woord op de verpakking, als je een gezond brood zoekt! Door volkoren brood te eten eet je niet alleen extra vezels, je voelt je langer verzadigd en je hebt minder last van een suikerdip.
Volkoren speltbrood of met toegevoegde suiker?
In sommige supermarkten is dit de belangrijkste keuze die je moet maken. Ik kies alleen voor brood zonder gekke toevoegingen en e-nummers, en ben ook fan van spelt. Maar dan blijft dit dilemma staan. Ik geef je een twee voorbeelden:
- Volkoren Speltbrood met Zonnebloempitten (Korenlanders Rustiek) van Plus: Een goede volkoren desemboterham zonder e-nummers, waar helaas wél suiker aan is toegevoegd. (Ingrediënten: 50% volkoren speltmeel, water, 11% zonnebloempitten, 6% speltvlokken, tarwegluten, tarwezuurdesem, olijfolie, bakkerszout, suiker, bakkersgist enzym (tarwe).
- Stevig Speltbrood van Albert Heijn: Een goede stevige speltboterham die maar voor een deel uit speltmeel bestaat, en voor een groot deel uit speltbloem. Dit brood is wél suikervrij, maar dus niet helemaal volkoren. (Ingrediënten: speltmeel, water, speltbloem, speltvlok, gepofte spelt, bakkersgist, lijnzaad, gejodeerd zout, specerijen)
Ik kies dan liever voor het stevig spelt, omdat hier geen suiker aan is toegevoegd. Dit is dus suikervrij brood, al bevat deze boterham helaas wel een stuk minder vezels. Daarnaast blijft het een vraag: watvoor specerijen zijn er eigenlijk aan het brood toegevoegd?
Donker meergranen
Als fan van het stevige brood zonder gekke toevoegingen, kocht ik laatst een donkergekleurd Stevig Meergranen bij de Albert Heijn. Meergranen klinkt altijd erg gezond, maar dit is geen beschermde naam. Als er in een brood meerdere granen zijn gebruikt, mogen ze een brood al zo noemen. Ook al bevat dit slechts 0,01% ander graan.
Wat zit erin? Ingrediënten: water, tarwebloem, volkoren tarwemeel, zonnebloempit, moutmeel, tarwegluten, gerstvlok, lijnzaad, lupinegranulaat, bakkersgist, gejodeerd zout, roggebloem, gierst, sesamzaad.
Wat valt op? In dit brood wordt moutmeel gebruikt.
Wat is moutmeel?
Dit zijn gekiemde tarwe en gerstkorrels. Tijdens het kiemen wordt het aanwezige zetmeel omgezet in maltose. Dit geeft het brood een lekkere lichtzoete smaak. Met dit moutmeel of (in andere broden) met gecarameliseerde suiker wordt het brood donkerder gemaakt. Dit betekent dus dat donker brood niet de beste keuze is!
Suikervrij brood kopen, dat ook volkoren is?
Het bestaat gelukkig wel, maar het is goed zoeken! Bij de Ekoplaza vond ik een biologisch volkoren pompoenpittenbrood. Lekker stevig! Ingrediënten? Tarwevolkorenmeel, water, tarwevolkorendesem, pompoenpitten (7%), tarwegluten, zout, natuurdesem, enzym (tarwe).
Overigens hebben ze bij de natuurwinkel veel volkorenbroden zonder suiker. Eén belangrijk nadeel: Ze zijn uiteraard wel iets prijziger! De tarwe-variant is hier uiteraard wat goedkoper dan het volkorenbrood van spelt…
Welk suikervrije brood eet jij? En waar? Laat je tip achter voor de andere lezers! Dan kan iedereen suikervrij brood kopen… Hopelijk! Gebruik #blijsuikervrij of @blijsuikervrij.nl!
Interessant artikel Saskia! Omdat ik glutenvrij eet, eet ik eigenlijk al heel lang geen brood meer, af en toe wel speciaal glutenvrij brood maar dat is echt zelden. Ik denk zelfs dat glutenvrij brood dat óók suikervrij is, niet te vinden is, haha! Maar toch leuk om te lezen. (:
Glutenvrij en suikervrij brood bestaat wel! Het heet Yam en is bedacht door Ralph Moorman, te koop bij de Jumbo. Vaak niet aanwezig in de winkel is mijn ervaring, maar je kunt het wel online bij de Jumbo bestellem en thuis laten bezorgen! Ik vind het niet het meest lekkere brood, maar als je het roostert is het goed te doen. Overigens krijg je het ongesneden omdat de snijmachine het kan besmetten met gluten.
Dank voor het delen! Ik had het al ergens gezien, maar het brood schijnt inderdaad slecht voorradig te zijn… Gelukkig kun je ook prima zelf glutenvrij en suikervrij brood bakken!
Helaas vind ik dat Yambrood niet lekker. Ik vind het totaal niet naar een lekkere boterham smaken. Overigens las ik van de week in de krant dat er schimmels waren aangetroffen in Yamzuurdesembroden. Ook niet gezond!
Zou je dat niet eens bij de bakker kunnen vragen?
Snap niet dat je brood bij een supermarkt haalt!Ik haal mijn brood altijd bij de bakker,zonder toegevoegde suikers en zonder e nummers,als ik vroeg ga is mijn brood nog warm, net uit de oven! Zo vers, is wat anders dan dat afbakbrood van de super!
Ik ben het met je eens, Judith. Brood van de bakker is vaak veel lekkerder! 😉 Helaas zijn nog niet alle bakkers heel open over wat er in hun broden gaat. Vaak zit er geen label of ingrediëntenlijst op en kun je er zonder het expliciet na te vragen zeker niet vanuit gaan dat het helemaal suikervrij is. Veel bakkers bakken namelijk ook nog steeds gewoon met suiker. Bij welke bakker haal jij je brood?
In Dongen bij Pim Filius,ik rij er graag een stukje voor om!
Wat fijn om te lezen. Vooral het stukje over moutmeel was bij mij nog niet bekend.
Ik koop tegenwoordig Spelt PUUR (zonder E-nummers) bij de bakkerij. Ik heb dit op internet opgezocht en betreft een brood zonder E-nummers en toegevoegde suikers. Op puur-brood.nl is meer info te lezen.
Allinson brood van de Jumbo of Albert Heijn, is volkoren en soms is er ook een variant met zonnepitten. Stevig en vullend!
Ik eet suikervrij om gezondheidsredenen, als ik brood eet, koop ik een Rogge zuurdesem (of spelt zuurdesem) bij Le Pain Quotidien. De basisbroden zijn suikervrij. Ok, best prijzig, maar met 2 sneetjes heb je meer dan voldoende, dus het gaat lang mee.