Jam. Dat is zo’n product wat doorgaans voor ongeveer de helft uit suiker bestaat. Kijk, dat een product wat natuurlijke fruitsuiker bevat is tot daaraan toe, maar de meeste jam is ook nog eens volgestopt met geraffineerde suiker. Erg ongezond. Vandaar dat ik vandaag een alternatief met jullie deel, een suikervrije bosbessenjam bereid met chiazaad!
Het leuke is ook dat ze in deze rapportage van Tim Verheyden jam gebruiken. Hij leefde een maand lang zonder suiker, om te onderzoeken wat dat met hem zou doen. Voor hij van start ging testte hij verschillende soorten jam. Aan de start vond hij de jam met de meeste suiker het lekkerst. Na een maand suikervrij te hebben geleefd koos hij echter onbewust voor de lichtzoete versie met stevia. Hoe je smaakpapillen kunnen veranderen! Ik merk het zelf ook steeds weer: als ik bijvoorbeeld een stuk melkchocolade eet, of een stukje taart. Extreem zoet, lijkt het!
Eet je doorgaans nog wel veel suiker, dan vind je deze jam inderdaad misschien niet zoet genoeg. Je zou dan bijvoorbeeld een paar druppeltjes vloeibare stevia kunnen toevoegen of er wat dadels doorheen kunnen pureren. Ik vond deze bosbessen jam zelf echter zonder stevia ook heerlijk!
Suikervrije Bosbessenjam met Chiazaad
voor een half potje
- 100 gram bosbessen (ik gebruikte bevroren bessen, dan moet je ze voor gebruik wel even laten ontdooien)
- 1 flinke eetlepel chiazaad
- optioneel, voor extra zoet: een paar eetlepels chiazaad of een Medjool dadel.
Pureer de bosbessen fijn met een staafmixer (of in een keukenmachine), en mix deze vervolgens met een flinke eetlepel chiazaad. Plaats het mengsel vervolgens minimaal een uurtje in de koelkast om op te stijven en dan is het klaar voor gebruik.
Je kunt de jam in een glazen potje ongeveer een week lang bewaren in de koelkast. De suikervrije bosbessenjam is erg lekker op bijvoorbeeld een rijstwafel, een zelfgemaakte cracker of plakje speltbrood. Of wat dacht je van over jouw havermout ontbijtje?
Geniet ervan!
Geef een antwoord